Trüf haberleri sayfasında Trüf hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 692 Trüf haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yılbaşı akşamını ailemle evde geçirmeyi tercih ediyorum. Birlikte, hazırlaması çok zor olmayan ama bize zevk veren yemekler yapıyoruz. Salatayla başlıyoruz, hamurişi tercihimiz genelde makarna oluyor. Ana yemek seçimimizse bizim uydurduğumuz, hepimizin sevdiği pastırmalı bonfile.
#YılbaşıHepimizin kalbini çalan bir çikolata mutlaka var... Bu özel ürünü alırken ambalajını iyi kontrol edin; kullanılan yağın kakao yağı olduğundan emin olun. Kaliteli çikolatanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olur. Paketi açınca iyice koklayın; kakaonun hafif kavruk, zengin aromaları burnunuza gelmeli.
#ÇikolataTürkiye’de yüksek katkı değerli ürün olarak 5 yıldır bir eylem planı çerçevesinde üretilen trüf mantarı, kilogramı 3 bin Euro’ya kadar alıcı bulabiliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çok eski zamandan beri kralların yemeği olarak biliniyor. Bu kadar değerli olunca izinsiz toplanması da yasak. Yıllık 180 milyon lira getiriyor. Çok hızlı gelişim var. 10 yıl içinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı bekliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKristal kâselerde ikram edilen bayram çikolatalarını hatırlamayan yoktur. Ünlü çikolata şefleri yaklaşan Şeker Bayramı için evde kolaylıkla yapabileceğiniz usta işi çikolata tarifleri hazırladı. Deneyin, hem ağzınız tatlansın hem bayramınız şenlensin.
#GazetehaberleriTrüf mantarı; tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve sofrada yeri hep ayrıcalıklıolan bir mantardır. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdürmektedir. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlarda oldukça yükselmektedir. Bundan dolayı kültür çalışmalarında son yirmi yılda çok büyük gelişme sağlanmıştır.
#TrüfTrüf yağı aynı zamanda 'bir şefin hayali' olarak da adlandırılır. Uzun süredir kaliteli restoranların ve gurme mutfakların menülerinde yer almaktadır. Dünyada yaygın olan trüf yağı, bir süredir ülkemizde de oldukça popüler. Peki, trüf yağı gerçekten sağlıklı mı?
#Trüf YağıTrüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan Trüf mantarı, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Peki, bu mantar türünden üretilen Trüf yağı nedir? İşte, ağaç köklerine, özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişen Trüf hakkında detaylı bilgiler
#TrüfARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıMaceracı gurmeler yılın bu dönemlerinde İtalya’nın kuzeybatısındaki Piyemonte bölgesine ‘White Truffle’ için akın ediyor. Yeni Toskana diye adlandırılan Piyemonte, beyaz trüf mantarın yanı sıra dünyaca ünlü şaraplarıyla da biliniyor. Ekimden aralık başına kadar bağlar arasında kaybolmak, Kuzey İtalya’nın rafine mutfağını deneyimlemek isteyenler için gurme cenneti olarak göz kırpıyor.
#Trüfİtalya’nın delileriyle meşhur ‘Gubbio’sunda ‘Tartufo Bianco’ (Beyaz Trüf) avındayız. Daha evvel çok kez geldiğim bu ortaçağ kasabasında bu kez yanımda 17 kişi var. Kasaba İtalya’nın klasik turist rotasından çok farklı... 17 senedir İtalya’da rehberlik yapan, çok başarılı ve bilgili bir rehber olan Ercan bile daha önce hiç gelmemiş. Gerekli hazırlıkları yaptık ve trüf avına başladık. Hastasıyım...
#SeyahatPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#Giritİtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekAvrupa’nın en ünlü bestecilerinden Gioachino Rossini’nin ismini taşıyan ‘filetto alla Rossini’ İtalyan mutfağının incilerinden. Tereyağında kızarmış kaz ciğeri ve üzerine rendelenen trüf mantarıyla lezzetlenen bu özel dana filetoyu birlikte pişirelim...
#Gioachino RossiniPudra şekeri, tatlı yapımında sık sık kullanılıyor. Kurabiye süslerken de olmazsa olmaz. Pudra şekeriniz hazır almak yerine evde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunun için sadece iki malzeme yeterli. Peki pudra şekeri nasıl yapılır? İşte evde pudra şekeri yapımı...
#Pudra Şekeri Nasıl Yapılırİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuLucca’nın ekibine gastronomi direktörü ve yönetici şef olarak Ralph Sason atandı; birliktelikleri uzun vadeli olursa bana göre markaya katabileceği çok fazla şey var. Şehrin bir başka klasiği Zuma da kışa menüsünde yeniliklerle girdi. Ton balığının yağlı karın bölgesiyle hazırlanan ‘otoro sandviç’ bence menüye yeni girenlerin yıldızı. Six Senses Kocataş Mansions içindeki Toro Latin Gastro Bar da kış sezonu için menüsünü yenileyenlerden...
#Ebru ErkeBir ülke mutfağı üç ayaklı bir sehpa gibidir. Bir ayak elbette ki lokantalar. İkinci ayak, müşteri. Üçüncü ayaksa gastronomik otorite yani eleştirmen. Bu yazıda sosyal çürümenin gastronomimize nasıl yansıdığından bahsetmek istiyorum. Kıyaslamak istediğim, günümüzdeki durumla benim gazetede yazmaya başlamam arasında geçen yıllar…
#Vedat Milor2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarYılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#Gastronomi