Trüf haberleri sayfasında Trüf hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 701 Trüf haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yılbaşı akşamını ailemle evde geçirmeyi tercih ediyorum. Birlikte, hazırlaması çok zor olmayan ama bize zevk veren yemekler yapıyoruz. Salatayla başlıyoruz, hamurişi tercihimiz genelde makarna oluyor. Ana yemek seçimimizse bizim uydurduğumuz, hepimizin sevdiği pastırmalı bonfile.
#YılbaşıHepimizin kalbini çalan bir çikolata mutlaka var... Bu özel ürünü alırken ambalajını iyi kontrol edin; kullanılan yağın kakao yağı olduğundan emin olun. Kaliteli çikolatanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olur. Paketi açınca iyice koklayın; kakaonun hafif kavruk, zengin aromaları burnunuza gelmeli.
#ÇikolataTürkiye’de yüksek katkı değerli ürün olarak 5 yıldır bir eylem planı çerçevesinde üretilen trüf mantarı, kilogramı 3 bin Euro’ya kadar alıcı bulabiliyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Çok eski zamandan beri kralların yemeği olarak biliniyor. Bu kadar değerli olunca izinsiz toplanması da yasak. Yıllık 180 milyon lira getiriyor. Çok hızlı gelişim var. 10 yıl içinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı bekliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKristal kâselerde ikram edilen bayram çikolatalarını hatırlamayan yoktur. Ünlü çikolata şefleri yaklaşan Şeker Bayramı için evde kolaylıkla yapabileceğiniz usta işi çikolata tarifleri hazırladı. Deneyin, hem ağzınız tatlansın hem bayramınız şenlensin.
#GazetehaberleriTrüf mantarı; tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve sofrada yeri hep ayrıcalıklıolan bir mantardır. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdürmektedir. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlarda oldukça yükselmektedir. Bundan dolayı kültür çalışmalarında son yirmi yılda çok büyük gelişme sağlanmıştır.
#TrüfTrüf yağı aynı zamanda 'bir şefin hayali' olarak da adlandırılır. Uzun süredir kaliteli restoranların ve gurme mutfakların menülerinde yer almaktadır. Dünyada yaygın olan trüf yağı, bir süredir ülkemizde de oldukça popüler. Peki, trüf yağı gerçekten sağlıklı mı?
#Trüf YağıTrüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan Trüf mantarı, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Peki, bu mantar türünden üretilen Trüf yağı nedir? İşte, ağaç köklerine, özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişen Trüf hakkında detaylı bilgiler
#TrüfARTVİN'de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dünyada Kara Elmas olarak adlandırılan ve kilogramı türüne ve kalitesine göre 200 ile 2 bin Euro arasında değişen trüf mantar cinsi tespiti için çalışma başlatıldı, özel eğitimli köpekle arazide mantar araması yapıldı.
#Trüf MantarıMaceracı gurmeler yılın bu dönemlerinde İtalya’nın kuzeybatısındaki Piyemonte bölgesine ‘White Truffle’ için akın ediyor. Yeni Toskana diye adlandırılan Piyemonte, beyaz trüf mantarın yanı sıra dünyaca ünlü şaraplarıyla da biliniyor. Ekimden aralık başına kadar bağlar arasında kaybolmak, Kuzey İtalya’nın rafine mutfağını deneyimlemek isteyenler için gurme cenneti olarak göz kırpıyor.
#Trüfİtalya’nın delileriyle meşhur ‘Gubbio’sunda ‘Tartufo Bianco’ (Beyaz Trüf) avındayız. Daha evvel çok kez geldiğim bu ortaçağ kasabasında bu kez yanımda 17 kişi var. Kasaba İtalya’nın klasik turist rotasından çok farklı... 17 senedir İtalya’da rehberlik yapan, çok başarılı ve bilgili bir rehber olan Ercan bile daha önce hiç gelmemiş. Gerekli hazırlıkları yaptık ve trüf avına başladık. Hastasıyım...
#SeyahatMasterChef'te dün akşam kim elenedi sorusu belli oldu. MasterChef büyük final öncesi son 6'ya kalmak isteyen yarışmacılar arasında geçtiğimiz akşam sezonun 6. ceketinin sahibi belli oldu. Altıncı ceket için son ikiye kalan Şirin ve Onur merak içerisinde son bölümde tüm hünerlerini sergiledi. İlk etapta yarışmacılar trüf mantarı ve kekikler ile yaratıcılıklarını sergilediler. İkinci aşamada ise MasterChef 2023 All Star'ın birincisi Esra Tokelli şampiyonluk tabağıyla hünerlerini gösterdi. Peki, MasterChef son bölümde 6. ceketin sahibi kim oldu? 21 Aralık MasterChef son bölümde kim elendi, Onur mu, Şirin mi? İşte merak edilen ayrıntılar...
#MasterchefHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MetePikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#Giritİtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekAvrupa’nın en ünlü bestecilerinden Gioachino Rossini’nin ismini taşıyan ‘filetto alla Rossini’ İtalyan mutfağının incilerinden. Tereyağında kızarmış kaz ciğeri ve üzerine rendelenen trüf mantarıyla lezzetlenen bu özel dana filetoyu birlikte pişirelim...
#Gioachino RossiniPudra şekeri, tatlı yapımında sık sık kullanılıyor. Kurabiye süslerken de olmazsa olmaz. Pudra şekeriniz hazır almak yerine evde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunun için sadece iki malzeme yeterli. Peki pudra şekeri nasıl yapılır? İşte evde pudra şekeri yapımı...
#Pudra Şekeri Nasıl Yapılırİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#Uzakdoğu