Bütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçTroya’nın Homeros’u, Cimri’nin Harpagon’u, oyuncu, yönetmen, eğitmen, Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ve Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’ni hayata geçiren, sanata katkılar sağlayan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’la; tiyatro ve sanat dolu keyifli, samimi sohbetimiz…
#Mustafa KurtBu hafta otomobilimize atlayıp Trakya’nın ayçiçeği tarlalarının eşlik ettiği bir yoldan, Marmara’nın Ege’ye açılan kapısına, Çanakkale’ye çevirelim rotamızı. Hem bereketli toprakları hem de stratejik önemiyle hep ilgi odağı olmuş, destanlarıyla adını dünya tarihine yazdırmış bir yer Çanakkale. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözlerinin adeta can bulduğu bu coğrafya, ziyaretçileri için çok daha fazlasını vaat ediyor; tertemiz bir hava, içinizi serinleten esintili rotalar, sıcacık bir güneş ve pırıl pırıl bir deniz.
#YazarAvrupa Müze Forumu, 44 yıldır her sene Avrupa’daki müzeleri farklı kategorilerde değerlendirip ödüller veriyor. Geçen sene pandemi sebebiyle tören düzenlenemediği için bu sene hem 2020 hem de 2021 ödüllerini açıkladılar. Altı kategoride toplam 88 müzenin aday olduğu ödül töreninde üç ilimizden üç müzemiz ödüle layık görüldü; Çanakkale’deki Troya Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze ve Bayburt Beşpınar Köyü Kenan Yavuz Etnografya Müzesi… Kurucu, yönetici ve tüm çalışanlarıyla büyük bir teşekkürü hak eden müzelerimizi tam kapanma bittiğinde ziyaret etmenizi öneririm.
#YazarTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy Çıplak1998 Yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan, Çanakkale’de bulunan Troya (Truva) Antik Kenti, Homeros’un M.Ö. 7. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanlarında bahsedilen Dünyaca ünlü antik kent, görenleri kendine hayran bırakıyor.
#Truva Antik KentiBatı Antalya sınırları içerisinde yer alan ve muhteşem doğası, binlerce yıllık tarihi, çölleri aratmayan kumsalı, dünyanın en eski meclis binası ile bilinen ve her yıl binlerce kişiyi kendisine çeken Patara Antik Kenti 2020 yılında daha çok konuşulacak.
#ANTALYATurizm Bakanlığı 2018’i ‘Troya Yılı’ ilan edince Troya antik kentini ziyaret edenlerin sayısı 3’e katlandı. 2019 da ‘Göbeklitepe Yılı’ idi. Aynı şey burada da yaşandı. Bu yılın ilk 7 ayında Şanlıurfa, 2 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu yıl ise çok sayıda kent yarıştı ama ibre şimdilik Patara’dan yana. Son kararı Erdoğan verecek.
#GazetehaberleriTroya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, British Museum’da açılan ‘Troya: Mit ve Gerçeklik’ sergisi kapsamında düzenlenen ‘Mitolojinin ve Arkeolojinin Kenti: Troya’ isimli konferansta konuştu. Aslan, “Troya’dan kaçırılan, 19’uncu yüzyıldan itibaren dünyanın 44 farklı müze ve koleksiyonuna dağılan eserlerin sergilenmesi gereken yer Troya Müzesi’dir” dedi.
#GazetehaberleriÇANAKKALE'de savaş, deprem ve yangın nedeniyle yıkılıp, tekrar tekrar kurulan ve 10 katmandan oluştuğu bilinen Troya Ören Yeri'ndeki arkeolojik kazılar sürdürülüyor. Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığındaki çalışmalarda, yeni dönemin daha kalıntılarına ulaşıldı. Troya-0'ı bulduklarını belirten Aslan, arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak keşfin, Troya'nın kuruluşunu 600 yıl geri götürdüğünü söyledi.
#ÇanakkaleDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul’un 2010 Dünya Kültür Başkenti seçilmesi kapsamında projelendirdiği Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 10’uncu yılına özel, zengin bir programla sanatseverlerin karşısında. Etkinlik kapsamında hem ‘Troya’ operası ve ‘Yunus Emre’ oratoryosu gibi önemli eserleri izlemek hem de dünyanın en prestijli sanat kurumlarından biri olan Bolşoy Tiyatrosu’nun solistlerini dinlemek mümkün.
#Devlet Opera Ve BalesiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışına çıkartılmış kültür hazinelerinin Türkiye'ye getirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek "Sadece Truva hazineleriyle ilgili değil, aslında tüm yurt dışında tespit edebildiğimiz hazinelerle ilgili bir çalışma var. Açıkçası birkaç ay içinde bununla ilgili bir çalışma daha başlattık. Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü'nü 'Kaçakçılık Daire Başkanlığı' şekline getireceğiz. Bununla ilgili kararname hazırlandı, gönderdik." dedi.
#Kültür BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Troya Müzesi açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında “Bugün de Troya’nın barındırdığı tarihi hazineleri tüm insanlığın istifadesine sunan bu muhteşem müzeyi hizmete açıyoruz” ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğan