Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE; Türkiye’nin tarih ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan, bunun yanında stratejik konumu, güçlü tarımsal üretim kapasitesi, gelişen sanayi altyapısı ve turizm potansiyeliyle de gelişmekte olan bir il.
2022’de hizmete giren 1915 Çanakkale Köprüsü bu gelişime önemli bir katkı sundu.
Sadece Çanakkale’nin değil, tüm Türkiye’nin lojistik ve ticaret yollarını yeniden şekillendirdi.
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan, Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı olan bu dev yatırım, bölgedeki ticaretin daha hızlı ve düşük maliyetlerle yapılmasını sağlayarak Çanakkale’yi bir ticaret ve cazibe merkezi haline getirdi.
Köprünün sağladığı avantajlarla yatırımcılar için yeni fırsatlar doğdu, bölgenin ihracat potansiyeli önemli ölçüde arttı.
SANAYİNİN BEL KEMİĞİ OSB’LER
Çanakkale’deki OSB’ler, bölgenin sanayi altyapısının bel kemiğini oluşturuyor.
Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi; orman ürünleri, enerji, plastik, mobilya, gıda, makine ve kimya sanayinde faaliyet gösteren firmalara ev sahipliği yapıyor.
Biga Organize Sanayi Bölgesi de tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi, mobilyadaki kümelenmesiyle öne çıkan, süt ve et ürünleri üretiminde güçlü bir kapasiteye sahip bir bölge.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) projesi olarak hayata geçen Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yatırımcılarla buluşmaya başladı.
OSB, gıda üretiminde uzmanlaşmış firmalara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Bölgedeki tarımsal üretim potansiyelinin daha planlı değerlendirilmesine imkân sağlayacak olan Ezine Gıda İhtisas OSB ekonomiye ve istihdama katkılarıyla birlikte marka değerlerimizin de korunmasına, yerel üreticilerin ulusal ve uluslararası pazarlara açılmasına destek sağlayacak.
Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas OSB, bölgede bulunan jeotermal kaynakların sürdürülebilir ve entegre kullanımını sağlayarak jeotermal kaynakla ısıtılan modern sera işletmelerinin yer aldığı, örnek bir tarıma dayalı sera ihtisas organize sanayi bölgesi olacak.
Çanakkale’de sanayi sektörü, tarım ve gıda başta olmak üzere seramik, çimento, orman ürünleri, inşaat ve tekstilde büyümeye devam ediyor, ihracatı artıyor.
Özellikle 1915 Çanakkale Köprüsü’yle birlikte lojistik maliyetlerin azalması bölgedeki sanayi firmalarının uluslararası pazarlarda daha etkin bir rol oynamasına imkân tanıdı.
TURİSTLER İÇİN ÇEKİM NOKTASI
Çanakkale bacasız sanayi turizmde de büyük bir potansiyele sahip.
Tarihi ve kültürel mirası, doğal güzellikleri ve turistik cazibe merkezleriyle hem yerli hem de yabancı turistler için bir çekim noktası.
Çanakkale, dünya tarihine yön veren iki büyük savaşın, Truva ve Çanakkale’nin izlerini taşıyor.
Odamız girişimleriyle 2018’in Troya Yılı ilan edilmesiyle Troya Müzemiz de ilimize kazandırıldı, Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülü’nü de aldı.
Troya Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve her yıl binlerce turisti ağırlıyor.
Çanakkale destanının yazıldığı bu topraklar, Gelibolu Yarımadası şehitliklerimiz, anıtlarımızla en önemli destinasyonlarımızın başında geliyor.
Kazdağları, Assos, Bozcaada ve Gökçeada doğa turizmi açısından cazip bir destinasyon yaratırken; Assos Antik Kenti, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor.
Çanakkale ekonomisinde turizmden alınan payın artırılması için odamızca özellikle Balkan coğrafyası hedef alınarak tanıtım faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
İldeki tüm yerel aktörlerin desteğiyle gastronomi turizmi potansiyelini de ekonomiye kazandırmak için Çanakkale kahvaltısının markalaşma çalışmaları devam ediyor.
Çanakkale; sanayi, tarım, ticaret ve turizmin uyumlu bir şekilde geliştiği bir bölge olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesindeki katkısını daha da artıracak.
ÇTSO olarak bölgenin bu çok yönlü ekonomik yapısını desteklemeye ve değerlerimizi koruyarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.