Fransız restoran listeleme sistemi olan La Liste’te pastacılık dalında yılın inovatif şef ödülünün sahibi olan Antonio Bachour, Espressolab’e ikinci kez danışmanlık vermek üzere İstanbul’daydı. Bachour’un marka için yarattığı bu yılki göz alıcı lezzetler arasında Antep fıstıklı bir tatlı da var.
#Antonio BachourKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayFiji, Pasifik Adaları’nda 300 küçük takımadadan oluşan çokkültürlü bir ülke... Pasifik Adaları’nın yemek kültürü, Fiji mutfağının da temelini oluşturuyor. Dünyanın en eski pişirme tekniklerinden kuyuda pişirmeyi kullanıyorlar. Tropik meyve ağırlıklı körileri de önemli bir yere sahip. Kuşbaşı doğranıp Hindistan cevizi sütünde pişmiş tavuklu köriyi ülkenin her köşesinde bulabilirsiniz.
#FijiBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoTarım ve Orman Bakanlığı, son dört yılda Türkiye’ye adaptasyon sağlayan 7 tropik meyve çeşidini tescil ettirdi. Başta kahve olmak üzere, carambola, sapodilla, mamey sapote, black sapote, soursoup, cherimoya ve wampee türlerinin adaptasyon çalışmaları ise devam ediyor.
#PitayaOrdu’da ziraat mühendisliği okuyan ve ardından belediyede işe giren Buket Çelik Karademir, aylarca Karadeniz’de mango, guava, passiflora gibi tropik meyveler üretilip üretilemeyeceğine dair araştırma yaptı. Etrafındakilerin “Karadeniz’de mango mu yetişir” diyen alaycı sözlerini dikkate almadı. Şu anda belediye bünyesinde 25 farklı tropik meyve yetiştiriyor, girişimcilere eğitimler veriyor.
#Buket Çelik KarademirNabız düşüklüğü, pek çok hastalığın göstergesi olabilir. Nabız düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerin bu soruna iyi gelen yiyecekleri tüketmesi gerekir. Nabız düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler arasında ise, yağlı balıklar, yağlı tohumlar, keten tohumu, üzümsü meyveler ve kuru baklagiller yer alır. Nabız düşüklüğüne iyi gelen yiyecekler nelerdir? sizler için derledik.
#Nabız DüşüklüğüSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneBirçok meyve çeşidi bulunmaktadır. Bu meyveler insan sağlığı açısından son derecede faydalıdır. Ülkemizde yetişmeyip dünya üzerinde yetişen pek çok ünlü meyve türleri de bulunmaktadır. Aynı zamanda sadece ülkemize özgü olan yetişen meyve türleri de vardır. Son günlerde meyve çeşitleri ve isimleri araştırılmaktadır. Peki, meyve çeşitleri ve isimleri nelerdir? Meyvelerin faydaları, şeker ve kalori oranları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Küresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#YazarAntalya, 16.2 milyarlık tarımsal hasılası ile Türk tarımının başkenti konumunda yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Antalya Tarım il Müdürü Gökhan Karaca, “Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürün ilk kez Antalya’da üretildi. Tarımın modasını Antalya belirliyor diyebiliriz” dedi.
#TarimHastalıklara karşı çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için de bağışıklık sisteminin güçlü olması şart. Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağının anne sütü olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Emre Çenesiz, bağışıklık sistemini güçlendirecek önerilerde bulundu.
#ÇocukSağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan tropikal meyveler, lezzetiyle de gönüllerimize taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan bu meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi gibi tropik meyveler tüketilirken, son dönemlerde avokado, mango ve kumkuatlar da popülerliğini artırmaya başladı. Her gün mutfağımızda daha fazla yer edinen, ülkemizde yetiştirilen tropikal meyvelere gelin yakından bakalım.
#Tropikal MeyvelerAntalya'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, hamsi, tropik meyveler, sarımsak ve ahtapot başta olmak üzere 239 çeşit turşu kuruyor. Hazar, sarımsak ve ahtapot turşusuna yoğun ilgi olduğunu, ahtapot turşusunun 10 litresini 200 TL'den sattığını söyledi.
#Ahtapot TurşusuANTALYA’da, tropik meyve yetiştiriciliğinin bütün aşamalarında üreticiye hizmet veren firmanın ortağı Mustafa Ezici, Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ve Serik, Mersin’in Anamur ve Erdemli ilçelerinde tropikal meyve ağaçlarının bölgeye adaptasyon sağlamasından dolayı yılda 1 milyar dolarlık meyve üretilip, dünyaya ihraç edebileceğini söyledi.
#Tropik Meyveler“Antalya’nın en doğu ilçesi olan Gazipaşa’da yaşıyoruz. Toroslar denize paralel olarak kesiştiği için kuzey rüzgârlarının denize ulaşmadığı bir coğrafyamız var. Bu durum, dağlarla deniz arasında kalan bölgede tropikal bir iklim oluşturmaktadır. Bölgemizde turfanda seracılık da yaygındır. Salatalık, domates, patlıcan ve biber gibi ürünlerin turfanda üretimini yapmaktayız. Gazipaşa, Türkiye’nin sebze ve meyve ambarı pozisyonundadır. Bu klimanın keşfedilmesi sonucunda bu topraklarda yaklaşık 60-70 yıldır muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de doğal ortamda muz, sadece Gazipaşa, Alanya ve Anamur’da yetiştirilmektedir. Son yıllarda ise muz, örtü altına alınarak Manavgat ve Silifke’de de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yıllarda ise gerek bölge halkının çalışkanlığı, gerekse de turfanda sebzeciliğin kârlı olmaması nedeniyle çiftçilerimiz tropikal ürünlere yönelmiştir. Yaklaşık 10-15 yıldır avokado yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yeni yeni mango, ejder meyvesi, passiflora, papaya, blueberry, hünnap da yetiştirilmeye başlanmıştır. Neredeyse dünyada yetişen tüm tropik meyveler için bölgemiz ideal bir iklime sahiptir.
#AntalyaAntalya Valisi Münir Karaloğlu, 2019'da kente gelen 16 milyon yabancı turistin her birine tek tek ulaşılıp 'Stayhome, dream Antalya: Evde kal, Antalya'yı hayal et' mesajı gönderileceğini söyledi. Corona Virüsten en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu aktaran Karaloğlu, "Ama herkes şunu bilsin ki bu krizden en hızlı çıkacak sektör de turizm olacak" dedi.
#AntalyaYeni anne babalar, bebek bakımı ile ilgili kulaktan dolma bilgiler nedeniyle bazen tüm bildiklerini unutup panikleyebiliyorlar. Peki, bu konuda bildiklerimizin hangisi doğru hangisi yanlış? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Günhar, bebek ve çocuk sağlığında doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
#Bebek BakımıBalıkesir’in Altıeylül ilçesinde bir manav, Arjantin’den getirdiği yaz mevsimi meyvelerinden eriği kilosunu bin TL’den satışa sunuyor. Manav tezgahında eriğin yanında birçok tropik meyve ve yaz meyvesi bulunduran Recep Gökgür en iyi müşterilerinin aş eren hamile kadınlar olduğunu söyledi.
#Tropik Meyve