Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için 50’den fazla ve farklı besin öğesine gereksinim vardır. Aynı zamanda bu besin öğelerini tek yönlü beslenme şekli ile karşılamak mümkün değildir.
Nabız Düşüklüğüne İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Kalp atım hızı olarak da bilinen nabız; kalbin kasılması sırasında kalp damarlarına uyguladığı kuvvettir. Yani aslında nabız sayımız kalbin bir dakika içinde kaç defa kasıldığını ifade eder. Nabzımızı atardamarların yüzeysel bir şekilde seyrettiği noktalara parmağımızı koyarak anlayabiliriz.
Buralar; şakaklar, el bilekleri, kasık ve boynumuzun her iki yanı gibi bölgelerdir. En sık nabız bakma yeri ise el bileğidir. Avuç içlerimiz karşı tarafı gösterecek bir şekilde elimizi çevirdiğimiz zaman el bileklerimizin hemen dış tarafında “radial arter” adı verilen atardamar bulunur. Buraya parmakla hafif baskı uygulayarak kontrol ettiğiniz zaman nabzı çok kolay bir şekilde hissedebilirsiniz. Sağlıklı bir insanda nabız istirahat halindeyken dakikada ortalama olarak 60 ile 100 atım arasında yer alır. Nabzın bu değerden daha düşük olması ise “nabız düşüklüğü”; yüksek olması da “yüksek nabız” yani “taşikardi” ismi ile bilinir.
Nabız düşüklüğünü önleyecek olan kalp dostu pek çok yiyecek vardır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için 50’den fazla ve farklı bir besin öğesine gereksinimi bulunur. Bu besin öğelerini tek yönlü bir beslenme şekli ile karşılamak çok mümkün değildir.
Nabız Düşüklüğüne Hangi Besinler İyi Gelir?
Tek yönlü bir beslenme tarzı, hiçbir zaman vücut için gereken tüm besin öğelerini sağlayamaz. Ama bazı besinler, diğerlerine göre kalp sağlığına daha çok katkı sağlar. Bu besinler ise şunlardır;
Yağlı Balıklar: Somon, sardalya, ton ve alabalık gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza da destek verir.
Yağlı Tohumlar: Badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar lif ve içinde bulunan sağlıklı yağ asitleri ile kalp sağlığını korur.
Üzümsü Meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilek gibi meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif yapıya sahip olan bileşikler sayesinde kalp dostudur.
Keten Tohumu: İçerdiği omega-3 yağ asitleri, biyoaktif ve lif bileşikleri ile kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yulafın ezilmiş bir şekilde kullanılması gerekir.
Turuncu ve Kırmızı Sebzeler: Havuç, kırmızı biber, tatlı patates ve kış kabağı kalp sağlığını koruyan lif, beta karoten ve C vitamini bakımından çok zengindir. Patates çok iyi bir potasyum kaynağı olarak bilinir ve kan basıncının dengelenmesinler yardımcı olur.
Kuru Baklagiller: Kuru barbunya, fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi önemli bakliyatlar B grubu vitaminleri ve lif bakımından zengindir ve kalp sağlığını korur.
Yeşil Yapraklı Sebzeler: Brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzeler lif, potasyum, kalsiyum, folat (folik asit) ve C vitamini bakımından zengin ve kalp dostu sebzelerdir.
Bitter Çikolata: Kakao oranı %70 ve daha üzerinde olan siyah çikolata kalp sağlığını korumaya yardımcı olan biyoaktif bileşikler de (polifenoller) içerir. Polifenoller kan basıncını dengelemeye yardımcı olur ve inflamasyonu azaltır.
Turunçgiller ve Tropik Meyveler: C vitamini, folat, beta karoten ve lif bakımından zengin olan portakal, papaya, mandalina ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı dengeler ve kalp hastalıklarından korur.