BUTİK TURİZM ÖNERİSİ

Güncelleme Tarihi:

BUTİK TURİZM ÖNERİSİ
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2020 09:05

Doğal havuzlarıyla ünlü Antalya'nın Gazipaşa sahili için hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan ‘koruma planı’, bölgede yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın cennet ilçelerinden Gazipaşa’yı kitle turizmine açacağı belirtilen imar planları tartışma yarattı. Üçüncü derece doğal sit alanı olan ve denize uzanan doğal havuzlarıyla bir yeryüzü harikası olarak görülen Koru ile Selinus plajlarını kapsayan ‘koruma amaçlı imar planı’ çalışmaları 1989 yılına dayanıyor. 2007’de onaylanan bu planlar üzerinde daha sonra değişiklik yapıldı. 31 Mart 2019 seçimlerinden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlar askıya çıkarıldı. ‘18 uygulaması’ denilen plana uygun ada ve parsellere ayırma süreci başladığında ise uygulamaya yönelik itirazlar yükseldi.

HER ŞEY DAHİL YERİNE BUTİK TURİZM
Uygulamanın son aşamasında plandan haberdar olduklarını belirten Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Mustafa Akkoca, itirazı hukuki zemine taşımak için bu hafta dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Akkoca, “Biz istiyoruz ki burada kültür turizmine yönelik projelerle yeni bir konsept oluşturalım. Devletin 2023 turizm stratejisi de bizim bu talebimizi destekler nitelikte. En büyük tepkimiz ‘her şey dahil sistemin ilçeye getirilmek istenmesine. Butik oteller yapalım, bahçelerine burada yetişen tropik meyveler ekilsin. İsteyen turist bu meyveleri üreticiden temin edebilsin. Belediye Gazipaşa’nın eski taş ve kagir evlerinin mimarisinde küçük evlerin yapılmasına öncülük etse burada doğal yapıyı bozmadan konaklama için sıcak bir atmosfer oluşturabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI
Bölgenin bütün değerlerine entegre turizmin önemine vurgu yapan Akkoca, şunları söyledi: “Gazipaşa, Türkiye’de kardelenlerin en erken açtığı, ters lale gibi endemik türlerin yetiştiği, Akdeniz foklarının son yaşam alanı olan yer. İnsanlar burada doğayı keşfedip fokları mağaralarda görebilirler. Yaşatılan Yörük kültürüne turizme katabiliriz. Turistin üretime dahil olduğu turlar düzenlenebilir. Caretta carettalardan daha nadir olan Gazipaşa’nın kelonya midas diye bilinen yeşil kaplumbağalarını da burada görmek mümkün. Ayrıca bölgede Ayrıca bölgede Antiocheia ad Cragum ve Lamos adında iki antik kent var. Yeni uygulanacak planla burada yaşam ortamı bulan kum zambaklarının üzerine beton dökülecek. Sahili kapatarak iç kesimlerde turizm imkanını yok ediyorlar ve doğal dokunun yağmalanmasına sırtlarını dönüyorlar.”

Haberin Devamı

PLAN BİZDEN ÖNCE ONAYLANMIŞ
Bölgede 3’üncü derece doğal sit alanı statüsü nedeniyle koruma amaçlı imar planı yapıldığını ifade eden Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise süreci şöyle özetledi: “Bu plan biz yönetime gelmeden önce onaylanmış. Yapılan iki itiraz Bakanlık tarafından değerlendirildikten sonra son halini aldı, temmuz ve ağustosta askıya çıkarıldı. Plan üzerinde bizim bir çalışmamız olmadı. Kıyı bandını turizm bölgesi ilan eden biz değiliz. Hukuki sürecin gereğini yerine getirerek plana uygun 18 uygulamasını yaptık. Şeffaf bir yönetim anlayışıyla bölgede yaşayan herkesin haberdar olması için halkı bilgilendirdik. Bu noktada itirazlar başladı. Artık kesinleştiği için itiraz hakkımız yok. Dava açılabilir ya da Bakanlık’tan değişiklik talep edilebilir. Biz mevcut planla hareket edip Gazipaşa’yı bir an önce turizme açmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

TURİSTİK OTELLERE İHTİYAÇ VAR
Antalya’ya her yıl gelen milyonlarca turistin hiçbirinin Gazipaşa’ya gelmediğine değinen Yılmaz, bunun bölgede hiç turistik otel olmayışından kaynaklandığını söyledi. Yılmaz, “Şu anda Gazipaşa’ya 500 kişi gelse kalacakları bir otel yok. Havaalanı ve yat limanı süs olsun diye yapılmadı. Bu planla birlikte Gazipaşa’da turistik oteller yapılacak. Konyaaltı, Alanya sahilleri nasılsa Gazipaşa da aynı olacak” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!