HİNT Okyanusu’ndan yola çıktı, nasıl ve ne zaman ulaştığı bilinmez ama 1980’li yıllardan bugüne ABD’nin Florida, Meksika gibi doğu kıyılarında deniz altı yaşama sessiz ve yavaş, büyük bir saldırı gerçekleştirdi. Karayip adalarında işgal etmedik sahil bırakmadı. 2012’de Kızıldeniz üzerinden Akdeniz’e ulaştı. Kıbrıs, İsrail, Mısır, Lübnan derken, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege sahillerinde de görülmeye başladı.
#AkdenizDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, istilacı türler arasında yer alan aslan balığının yavaş yüzdüğünü, özellikle kayalık bölgelerde durağan yaşamayı sevdiğini belirterek, yaklaşılması ve dokunulmasının tehlikeli olacağını kaydetti. Korun, "Temas elinizdeyse elinizi, ayağınızdaysa ayağınızı hızla sıcak suyun içine sokun ve en yakın acil servise ulaşın" dedi.
#AntalyaAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerAntalya kıyılarında aslan balığının falezler bölgesindeki yaşam alanında yapılan incelemelerde diğer tür balıklara rastlanmamasının, bölge habitatının alarm verdiği anlamına geldiği belirtildi. İsa Alemdar, "Yaşadığı bölgede üreyen diğer balıkların yumurtalarını ve yavrularını yediği için bölge habitatına zarar veriyor, diğer türleri ciddi tehlikeye sokuyor. Birçok ülkede aslan balığı tüketiliyor. Eti zehirli olmadığı için avcılığı yapılarak yeniliyor" ifadelerini kullandı.
#AntalyaSÜVEYŞ Kanalı'nın açılmasıyla tropikal denizlerden geçerek, Akdeniz'e ulaşan zehirli deniz kestaneleri, Doğu Akdeniz turizmi için tehdit oluşturuyor. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, "Doğu Akdeniz'in tamamına yayıldı. Akdeniz'in ekosistemi için ciddi bir tehdit. Akdeniz zaten değişiyor, tropikleşiyor. Sadece dikenli deniz kestaneleri gelmiyor, bunlarla birlikte ortak yaşayan türler de geliyor. Turizm için ciddi bir tehdit" dedi.
#Doç. Dr. Deniz AyasKuzey Tayland’ın yıldızı Çang Mai’ye turistler çoğunlukla görkemli tapınakları, filleri, yerel pazar ve el sanatlarını görmek için gelir. Nehir kıyısındaki 200 bin nüfuslu, 700 yıllık bu sakin şehir şimdilerde sanat etkinlikleriyle cazibe noktasına dönüştü. Sanat galerisini andıran yeni butik oteller, iddialı restoranlar gelişmeyi destekliyor. Çiftçilerin anız yaktığı, havanın dumanlandığı mart ve nisan hariç yılın her ayı şehri keşfedebilirsiniz.
#36 Saatte Çang MaiTanzanya’nın Zanzibar Adası ismiyle sultanları, sarayları, baharat pazarlarını, düşsel kumsalları çağrıştırır hep. Afrika’nın güneydoğu kıyısından 36,5 kilometre açıkta, kuzey-güney doğrultusunda uzanan 85 kilometre uzunluğundaki mercan adasının başkenti Stone Town bir zamanlar Umman Sultanlığı’nın başkentiydi.
Afrika’nın en yüksek dağı Kilimanjaro tropik ormanlar ve Tanzanya’nın az bilinen safari parklarıyla çevrili. Nisandan hazirana bölgenin yağmur sezonu. Doğanın en güzel manzaralarını sunduğu bu dönemde turistler azalıyor, fiyatlar düşüyor. İstanbul’dan başlatılan direkt uçuşlarla kolay erişilebilir hale gelen Kilimanjaro’yu keşfetmek istiyorsanız harekete geçme zamanı...
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Mısır’ın Şarm El-Şeyh sahili, 250 resif ve binden fazla balık türüyle tam bir dalış cenneti. Balıklar, mercanlar koruma altında. Her yıl dünyanın dört bir yanından, binlerce dalgıcı ağırlayan şehir yazın sıcaktan kavruluyor. Kasım ve aralıkta sıcaklık 27 derece civarına iniyor. Turlar ucuzluyor. İşte bir dalış meraklısının gözünden, Şarm El Şeyh.