36 saatte Zanzibar
Tanzanya’nın Zanzibar Adası ismiyle sultanları, sarayları, baharat pazarlarını, düşsel kumsalları çağrıştırır hep. Afrika’nın güneydoğu kıyısından 36,5 kilometre açıkta, kuzey-güney doğrultusunda uzanan 85 kilometre uzunluğundaki mercan adasının başkenti Stone Town bir zamanlar Umman Sultanlığı’nın başkentiydi.
Şimdi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde, nüfusunun çoğu Müslüman. Son yıllarda tarihi eserler restore edildi, Swahili köşklerine pek çok butik otel, özgün restoran açıldı. Yine de tarçından vanilyaya pek çok bitkinin yetiştiği baharat bahçeleri, rengarenk sualtı, kar beyazı kumsallarıyla özgün dokusunu koruyor.
Cuma
16.00
Taştan şehir
Stone Town’ın dar sokaklarında ikindi vakti yürüyüşe çıkın. Mercan kayalarından yapılmış binalardaki halıcılara, egzotik objeler satan loş dükkanlara göz atıp şehrin keyfini çıkarın. Pek çok bina 19’uncu yüzyıldan kalma. En özel noktaları herbiri sanat eseri olan ahşap oyma kapılar. Maun ya da teak ağacından kapılar pirinç çivilerden yapılmış geometrik desenler ya da lale gibi çiçek figürleriyle süslü. Mutlaka görülmesi gerekenler Tarihi Kale’deki Mucizeler Evi’nin altın kapısı ve Baghani Caddesi’ndekiler. En güzel kapıların yerini gösteren haritayı 8 TL’ye Gallery Bookshop’tan (zanzibargallery.net) alabilir, bu arada yanıbaşındaki Lazuli adlı kafede 7,5 TL’ye mango ya da hindistancevizi suyuyla serinleyebilirsiniz.
18.00
Müzik eşliğinde şiir
Zanzibar’ın özgün müziği taarab, aslında adadan gelip geçen Swahili, Arap ve Hint kültürlerinin bir karışımı. Geniş bir yerel orkestra eşliğinde yumuşak sesle şiir okuma geleneği 1870’de sultanı sarayında başlayıp popüler olmuş. 19’uncu yüzyılda sultanın yaşadığı Mtoni Sarayı kalıntılarında bugün de bu müziği dinlemek mümkün (mtoni.com). Meşalelerle aydınlatılan avluda müzisyen Muhammet Issa Matona, Dhow (yelkenli) Ülkeleri Müzik Akademisi’nden öğrencileriyle birlikte etkileyici, derin eserler icra ediyor. Konsere katılanlara kişnişli ton balığı, tarçınlı et, balla tatlandırılmış lokma tatlısından oluşan geleneksel yemek de ikram ediliyor (90 TL).
21.00
Limanda atıştırma
Limana doğru yürüdüğünüzde karşınıza gece seyyar satıcıların büyük bir lokantaya dönüştürdüğü Forodhani Bahçeleri çıkacak. Liman kıyısındaki park birkaç yıl önce yenilendi, yürüyüş yolları, aydınlatmalar yapıldı, pek çok bank yerleştirildi. Çevreye iştah açıcı kokular saçan onlarca tezgahta buğulama balıktan acılı çorbaya, yerel tatlılardan dilimlenip acılı tuz serpilmiş mangoya kadar pek çok yiyecek sizi bekliyor. Tıka basa doymuş bile olsanız, parktan ayrılmadan önce elle ezilip yeşil limon ve zencefille tatlandırılmış şeker kamışı suyunu denemenizi öneririz. Pazar 22.00’de kapanıyor.
22.00
Gece yolları
Muhafazakar pek çok Müslüman şehri gibi burada da gece hayatı durgun. Bununla birlikte canlı kalan yerler de var. Limandaki Mercury’s, hafta sonlarında sahnesinde ağırladığı gruplarla bu adada doğan rock yıldızı Freddie Mercury’nin anısını yaşatıyor (www.marumaruzanzibar.com). Queen şarkıları ilginizi çekmiyorsa Maru Maru otelinin modern teras barında yeşil limon, bal, şeker kamışı aromalı yerel içki Konyagi kokteylini yudumlayıp, 17’nci yüzyıldan kalma tarihi kaleyi seyredebilirsiniz (10 TL).
Cumartesi
9.30
Baharat Adası
Evet, çok turistik. Evet, çocuklar hindistancevizi yapraklarından yaptıkları taçlarla çevrenizde koşuşturup para isteyecekler. Fakat meşhur baharat bahçelerini görmeniz gerekir. Tur rehberiniz size kakule, vanilya, tarçın, karanfil, mini Hindistan cevizi gibi baharatların nerede, nasıl yetiştiğini, nasıl işlendiğini anlatacak. 45 TL ödeyeceğiniz günübirlik turlardan pek çoğu 1882’de yapılan haremiyle ünlü Maruhubi Sarayı’nı, 1850’de yapılan Kidichi Pers Hamamı’nı da içeriyor.
12.30
İtalyan gustosu
House of Spices, 18’inci yüzyıldan kalma görkemli bir köşkte... Restoran, Hint Okyanusu’nun lezzetlerini İtalyan gustosuyla sunuyor. Yeşile boyanmış, çiçekler ve antika dolaplarla dekore edilmiş ferah terasında bir zamanlar baharatlar deniz esintisiyle kurutulur, daha sonra ithal edilmek üzere paketlenmeye gönderilirmiş. Mönüdeki leziz siyah marlin (29 TL) safran soslu sıra dışı deniz ürünlü raviyoli (18.5 TL) gibi yemeklerde yerel tatlar zekice kullanılmış. Baharatlı köpük çikolata gibi tatlılar yaratıcı olduğu kadar baştan çıkarıcı. Tarçınlı çay sıcak günlerde ilaç gibi iyi geliyor (houseofspiceszanzibar.com).
14.00
Kar beyazı kumlar
Öylesine çok, öylesine güzel seçenek var ki hangi sahilde denize gireceğinize karar vermek zor iş. En güzel, en beyaz kumsallar, merkezden bir saatte ulaşabileceğiniz, adanın batı kıyısındaki Matemwe, Pongwe ve Jambiani gibi köylerde. Kente yakın olanlar arasından en uygun seçim 22 kilometre uzaktaki Mangapwani Plajı. Çoğunluk havlu ve mayoyla gidiyor sadece. Ücretsiz gireceğiniz Mangapwani Serena Beach Club’ta soyunma kabinleri, duşlar ve öğle yemeği yiyebileceğiniz restoran bulunuyor. Yola çıkmadan, internetten gelgit durumu kontrol etmenizde fayda var. Deniz 100 metre kadar çekildiğinde suyu bulmak ve yüzmek zor (serenahotels.com/serenazanzibar).
18.00
Günbatımında şenlik
Swahili üslubuyla yapılmış tarihi köşk birkaç yıl önce restore edilip Emerson Spice Oteli’ne dönüşmüş. Çatı katındaki Tea House restoran günbatımında aperatif içmek, sonrasında güzel bir akşam yemeği için ideal mekan. Güneş saat 18.00’de ufuk çizgisine yaklaşıyor, bu ana kadar cin toniğiniz masaya gelmiş olmalı. Saat 19.00’da yemek servisi başlıyor. Tadım mönüsündeki (90 TL) tüm yemeklerde yerel ürünler kullanılıyor. Hindistan cevizi soslu, kalamarlı domates dolmasını vanilya soslu ıstakoz ya da karanfilli kingfish izliyor (emersonspice.com).
21.30
Nargile molası
Taş Şehir’in en etkileyici tarihi yapılarından biri Tarihi Dispensary. Binanın ikinci kat balkonunda okyanus manzaralı bir nargile kafe bulunuyor. The Three Bees’de yaseminden tarçına tam 70 çeşit aromalı tütün bulunuyor (6.5 TL). 1894’te inşa edilen yapı farklı mimari üslupların karışımı. Ahşap oymalı zarif balkonlar Hint, sarayın avlusu ise Arap üslunda ve neo klasik tarzı çağrıştıran sütunlar, cam işlemelerle süslü. Mönüde alkollü içecek yok. Fakat meyveli kokteylleri tatmaya değer. Örneğin mango, avakado, zencefil, yeşil limonla yapılan Royal Forodhani’yi (5.5 TL).
Pazar
8.30
Kahvenin ciddisi
Dünyanın en iyi kahvelerinden biri Batı Afrika kıyılarında yetişiyor. Zanzibar’da iyisini tadabileceğiniz yer Msumbi Coffee. Hoş bir atmosfere sahip kafenin duvarları eski fotoğraflar, ahşap takalardan sökülmüş parçalarla dekore edilmiş. Tanzanya, Rwanda ve Etiyopya’nın yüksek bölgelerinde yetiştirilen Arabica kahvesiyle meşhur Msumbi. Siz Kilimanjaro eteklerinde yetiştirilen kahvelerden bir cappuccino isteyin (5 TL). Yanında omlet, avakado ve sosisten oluşan leziz bir kahvaltı tabağı da alabilirsiniz (8 TL).
10.00
Denizdeki renkler
Su altındaki heykel galerini andıran mercan kayalıklarında 400’e yakın balık türü yaşıyor. Bu rengarenk dünyaya koruma altındaki Chumbe Adası Mercan Parkı’nda deniz gözlüğüyle yüzerken tanık olacaksınız (Günlük tur 270 TL). Yerleşime açılmayan adaya günde sadece 14 kişi kabul ediliyor. Yüzücülerin boynuzlu balıklar, atmaca deniz kaplumbağaları, aslan balıkları, Mağribi simgeleriyle dolu denizde yüzerken endişelenmesine hiç gerek yok. Denizden sonra restoranda yerel yemekler ikram ediliyor, ardından adanın tropik ormanlarında rehberli yürüyüşe çıkılıyor (chumbeisland.com).
Nasıl gidilir
Mayısın son haftasında THY, İstanbul’dan Darüsselam’a 1187 TL’den başlayan fiyatlarla direkt uçuyor. Katar Havayolları’nda bir aktarmalı biletler 1812 TL’den başlıyor. Darüsselam’dan Zanzibar’a tarifeli 20 dakikalık uçuşlar Coastal Aviation’da gidiş-dönüş 280 TL (www.coastal.co.tz), Zan Air’de 310 TL (www.zanair.com). Darüsselam’dan adaya feribotla geçmek de mümkün.