Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin hazırladığı "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında İlerleme Toplumsal Cinsiyete Hızlı Bakış 2021" raporu ile birlikte toplumsal cinsiyet hakkında araştırmalar hız kazandı. Raporda Pandemiyle eşitsizliğin daha da arttığına dikkat çekilen raporda, kadınlar için zor olan iş hayatının daha da zorlaştığının yer alması ise dikkat çekti. Peki, toplumsal cinsiyet nedir, özellikleri nelerdir? İşte toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili merak edilenler...
#Toplumsal CinsiyetTürkiye’de gençler arasında hızla yükselen tehlikeli bir eğilimi “İnceller”i dün detayları ile yazmıştım. Bugün ise polis, Türkiye’yi ayağa kaldıran vahşi cinayetleri işleyen 19 yaşındaki Semih Çelik’in telefon ve bilgisayarında Discord başta DarkWeb, Telegram, Twitch gibi paylaşım grupları ile X-Facebook gibi sosyal medya hesapları üzerinden kadın düşmanlığından beslenen, feministler, göçmenler ve Yahudilerden nefret eden İncel gruplarla yazışmalarını tespit etti. Vahşice işlediği cinayetler sebebiyle ‘Katil Çelik’e açık şekilde övgüler düzen, “kadınlara ölüm!” nağraları atan gruplar ve kişiler takibe alındı. Ayrıca odasında bulunan kara kanatlı Lucifer figürü, kurukafa Meryem ve İsa ikonası ve detaylı çizimler sebebiyle Çelik’in “şeytana tapan” bir satanist olduğu iddiası da var.
#‘İncel’ GruplarıTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına ŞiddetGisèle Pelicot’yla ilgili geçen hafta Fransa’da görülmeye başlanan cinsel saldırı davası dünya gündemine oturdu. Sistematik olarak tecavüze uğradığı ortaya çıkan, gizlilik hakkından feragat ederek ‘Utanç taraf değiştirmeli’ diyen Pelicot ülkede sembol haline geldi. Pelicot’nun açıklamalarından sonra yeniden gündeme gelen ‘erkek şiddeti’ ve ‘utanç’ meselesini aktivist ve avukatlar değerlendirdi.
#Gizem CoşkunardaKimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremYani bir gün Adriana Lima ve dahası doğum kilolarını savunacağım hiç aklıma gelmezdi ama sosyal medya linçi bunu da yaptırdı sonunda. 3 ay önce yani yenice doğum yapan dünyanın en ünlü modeli Adriana Lima Katar’da podyuma çıktı. Lohusalıktan kaynaklı, olması gerektiği gibi kilosu var haliyle. Ama hakkında yazılanları görseniz, sanki nesli tükenmekte olan Bengal Kaplanı... ‘İşte son hali’, ‘Görenler tanıyamadı’, ‘Eski halinden eser yok şimdi’ minvalinde. Daha önce benzer bir linç lohusa iken bikinili poz veren Bergüzar Korel’e de yapılmıştı. Çoğu zaman sadece dışarıdan da değil bu linç; eş, kaynana, komşu da yapıyor bir benzerini. Oysa toplum eli ile dayatılan bu ‘ideal güzellik’ baskısı psikolojik bir şiddet ve baskıya uğrayanı intihara dahi sürükleyebilir.
#Adriana LimaTüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizin okullarında da her gün çocuklar okul bahçesindeki zorbaca davranışlara maruz kalıyor; tehdit ediliyor, alay ediliyor ve eziyete uğruyor. Bazı çocuklar için zorbalık, büyümenin bir parçası olarak kabul etmeleri söylenen bir yaşam gerçeği şeklinde görülüyor. Zorbalık davranışlarını ortaya çıktıkları anda fark edip durdurmakta başarısız olunduğunda, çoğu zaman fark etmeden şiddet teşvik edilmiş olur.
#Konuk YazarBir ülkede, bir bölgede ya da dünya genelinde nüfusun yapısını ve genel özelliklerini inceleyen bilim dalına demografi denir. Bu bilimde, nüfusun ülke genelinde dağılımı, kadın ve erkek nüfusu ve doğum, ölüm, iç - dış göç oranları tespit edilir. Elde edilen veriler sosyoloji ve antropoloji gibi bilim dallarında da kullanılır. Demografik yatırımlar çalışan - işsiz sayısına ve sektör yoğunluğuna göre yapılır. Demografik yatırım nedir ve ne zaman artar ayrıntıları ile derledik.
#Araştırma1960'lı yıllarında Türk öykü ve romancılığında belli başlı değişimler yaşandı. Önceleri daha çok erkek karakterlerin hikayeleri anlatılırken, bu dönemden sonra kadın öyküleri ön plana çıktı. Adalet Ağaoğlu ve Leyla Erbil gibi kadın yazarların da etkisiyle, kadının toplum ve aile içindeki yeri sorgulanmaya başladı. Yatık Emine öyküsü de, hem toplumsal alt yapısı hem de kurgusuyla bu dönemin en dikkat çeken eserlerinden biri oldu. Yatık Emine eseri hakkında detayları sizler için derledik.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?Resmi nikahlı eşlerden ve çocuklardan oluşan toplumun en küçük birimine aile denir. Aileler çocuk sayısına ve yaşam tarzına göre türlere ayrılır. Karı, koca ve tek çocuktan oluşan ailelere, çekirdek aile adı verilir. Aile türleri ve çeşitleri nelerdir? Geniş aile, Modern Aile, Kök aile özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
2021 yılı itibarıyla bir LGS ve YKS maratonunu daha geride bıraktık. Sırada KPSS ve TUS gibi sınavlar var. ÖSYM’nin sınav takvimi incelendiğinde pek çok sınavın da yıl içinde ya yapıldığı ya da yapılacağı görülüyor. Ayrıca, öğrencilerimizin akademik performanslarının uluslararası ölçekte karşılaştırılabilmesi için birkaç yılda bir PISA ve TIMSS sınavları düzenleniyor. Her ne kadar 21’nci yüzyıl dünyasının öğrencilerden ve hayat boyu öğrenenlerden beklentisi geniş bir yelpazede zihinsel, duygusal, sosyal ve davranışsal pek çok becerinin nitelikli ve işlevsel bir örüntüsünü gerektirse de hem ülkemizde hem de dünyada sınav başarısı öncelikli yerini korumaya ve yaşamımızın merkezinde yer almaya devam ediyor.
#Öz Yeterlikİnsani Gelişme Vakfı’nın 30 Büyükşehir değerlendirmesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Çevre ve Enerji’de ikinci, Nitelikli Eğitim dalında da üçüncü, genel sıralamada da İstanbul, Ankara, İzmir’in arkasından ilk sırayı alarak büyük bir başarıya imza attı.
#İzmirProjemiz Hayat Derneği tarafından yürütülen “Geleceğe Dokunan Anneler Projesi”, “duygusal ihmal” konusuna anneler eliyle dikkat çekilmesi ve gelecek nesillerin güçlendirilmesini hedefliyor. Epsilon Yayınları’ndan çıkan “Geleceğe Dokunan Anneler” kitabı da duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemeyi hedefliyor. Projemiz Hayat Derneği kurucusu Aslı Özdemir ile bir araya geldik ve çocukluktaki duygusal ihmali önlemede neler yapılması gerektiğini konuştuk.
#Aslı Özdemir25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dikkatleri yapılan araştırmalara çekerken, uzmanlar günümüzde en yaygın görülen insan hakları ihlallerinden birinin kadına şiddet olduğunu belirtiyor. Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu “Kadına şiddeti önleme, uzun soluklu çalışmalar gerektiriyor. Bu çalışmaların temeli şüphesiz toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikalar geliştirmeye ve şiddetin cezasız kalmaması için hukuki düzenlemelerin yapılmasına dayanıyor. Çocukların doğru yetiştirilmesinden dilimizi kadını aşağılayan ifadelerden arındırmaya kadar atılması gereken birçok adım var” diyor.
#25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele GünüMaskülizm, temel olarak erkeklerin sosyal ve hukuki haklarını savunan toplumsal bir teoridir. Temelinde tıpkı feminizm gibi eşitlik ilkesi yatar. Maskülizmin temel ilkeleri ve özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için derledik.
#Maskülizm Nedir?Sosyoloji, insan ve toplumun etkileşimi üzerine çalışma yapan bir bilim dalıdır. Bu bilimde insan ve toplum gruplarının bilimsel incelemesi yapılır. Sosyoloji, 19. yüzyılda geleneksel toplumdan modern topluma geçiş sürecindeki tüm krizleri ve olayları incelemek, anlamak, çözümlemek için ortaya çıktı. İşte, sosyoloji bilimi hakkında merak edilenler.
#Sosyoloji Nedir?Geleceğin meslekleriyle ilgili birçok tahmin olmasına rağmen yapay zeka hayatımıza dahil oldukça gelişmelerin nasıl ve ne kadar hızlı olacağını tahmin etmek zorlaşıyor. Gelecek Enstitüsü (IFTF) tarafından hazırlanan rapora göre 2030’da var olacak mesleklerin yüzde 85’i henüz icat edilmedi. Yani aslında şu anda ‘Puanım yeter mi, sıralamam uyar mı?’ diye hesap yapılan birçok meslek güncelliğini yitirecek ya da çok çok değişik bir hal alacak. Şu an çok parlak ve prestijli görünen üniversitelerin yerini belki de başkaları alacak ya da zaten üniversiteler bambaşka bir biçim alacak.
#KariyerDepresyonun üzüntü, boşluk hissi, önceki zevk aldığı etkinliklerden zevk alamama, kilo kaybı ya da kilo artışı, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yorgunluk, bitkinlik ve intihar fikirleri ile kendisini gösterdiğini belirten Uzman Psikolog Naciye Tokaç, cinsiyete göre de nasıl bir değişim gösterdiği konusunda önemli bilgiler verdi.
#SağlıkİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarMor Salkım Kadın Dayanışma Derneği uzmanları, dernek şiddet hattına ulaşan son bir aylık aramaların evde kalma süreciyle yüzde 38 arttığına ve arayanların yüzde 50’sinin kadın sığınma evi talep ettiğine dikkat çekti. Uzmanlar bu süreçte kadına yönelik şiddete dair acil önlem planının olmadığının altını çizdi.
#BursaBu hafta ‘Yeni Nesil İK’ya konuk olan May Tohum İnsan Kaynakları Müdürü Sebla Gül, şirkette iç terfi oranının yüksek olduğunu belirterek, yönetsel pozisyonların yüzde 79’unun bu şekilde tamamlandığını söyledi. Geleceğe yatırım yaptıklarını ve insana değer verdiklerini ifade eden Gül, teknik olarak da rekabetçi düzeyde bir dünya oyuncusu haline gelmelerine olanak sağlayan Ar-Ge yatırımlarının diğer firmalardan ayırıcı özellikleri olduğunu ekledi.
#Bursa