Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihine 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak hizmet vermiş. Osmanlı padişahlarının yaşadığı sarayda bir zamanlar 4.000'e yakın nüfus mevcutmuş. 1478’de Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı içinde yer alan Harem-i Hümayun hükümdarın makamı olan Mabeyn-i Hümayun’a bağlı, kendi içinde hiyerarşisi olan bir birim olarak süregelmiş.
#Topkapı Sarayı HaremiHalk arasında sürekli rivayetler dolaşıyor Osmanlı’nın meşhur harem bölümüyle ilgili. Diziler çekiliyor, kitaplar yazılıyor ama onlarda da çoğu zaman yalan yanlış bilgiler veriliyor diye tarihçiler kızıyor. İşte şimdi tüm bunlara cevap verecek nitelikte bir sergi açılıyor: ‘Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu’. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Bilintur-BKG ve TAV Havalimanları’nın ana sponsorluğunda 13 Haziran’da müzenin ikinci avlusunda açılacak sergide haremin gerçeğine dair her şey var. Yaklaşık 100 kişinin hazırlıkları için çalıştığı, 500 metrekare alanda 300’e yakın eserin görülebileceği sergiyi Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı anlattı.
Jane Hathaway ‘Darüssaade Ağası - Osmanlı Sarayı’nda Afrikalı Bir Güç Odağı’ adlı çalışmasında, haritalar ve görsel malzemeler eşliğinde adeta Osmanlı tarihini başka bir cepheden yeniden yorumluyor. Yazar, uyruklarından yalıtılmış halde yaşamak durumunda kalmış, geleneksel yönetim anlayışların tarihini de gözden geçiriyor.
#Jane Hathawayİstanbul'un Beşiktaş semtindeki büyük saray, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde veliahtların ikametgahı olan Dolmabahçe Sarayı, şimdi Milli Saraylar Resim Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi ve mimarisi ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında detayları derledik.
Bir rivayete göre, Osmanlı’nın devrimci valide sultanı Nakşidil Sultan’ın memleketi Karayipler’de Martinique Adası. Bunu öğrenir öğrenmez Karayipler’de Osmanlı’nın izlerini sürdüm. Geçen hafta yine bu sayfadaki yazımda Nakşidil Sultan’ın doğduğu yere gittim. Hikyeyi bitirememiştim. İşte o müthiş yolculuğumun finali...
#Ayhan Sicimoglu30 Eylül’de Kanal D’de başlayacak ‘Fatih’ İstanbul’un fethinden sonrasını, cihan imparatorluğu hazırlığındaki dönemi anlatıyor. Başrol oyuncusu Mehmet Akif Alakurt her ne kadar itiraf etmese de Fatih’ten bir hayli etkilenmiş: İç politikadan dine birçok konuya ‘bilgece’ açıklık getiriyor. Gamze Özçelik ise rolünün manevi tarafından dem vuruyor: Çiçek Hatun’un Fatih’le olan ilişkisi dışında entrikasını görmedim!
İstanbul’daki tarihi yarımadanın en önemli mirası olarak kabul edilen Topkapı Sarayı, müzeye dönüştürülmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatlarıyla yapılan çalışmalar sonucu kendi dokusuna yeniden kavuştu. Bu çalışma Topkapı Sarayı Müzesi için bir ilk.
Topkapı Sarayı’ndan Dolmabahçe’ye uzanan tarihi süreçte, Türkçe, Anadolu insanının zihinsel yapısını belirleyen temel bir unsur oldu. Bu yüzden Türkler bugün Fransızlardan yahut Kazaklardan ziyade Kürtlere benziyor. Ve yine bu yüzden yeni Anayasa’da “Türklük” vurgusu bence hiç önemli değil, ama artık ortak dilimiz olan “Türkçe” bir olmazsa olmaz…
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili “Madem eleştiriyoruz, katılmadığımız hususlar var, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan bu değilse, harem dediğimiz eğitim kurumu sadece entrikalardan ibaret değilse, bunu böyle düşünenler, daha büyük bir yapımla Kanuni'nin muhteşem dönemini ortaya koymalı” derken, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, haremin, Osmanlı cemiyetine kadın yetiştirdiğini söyledi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ni dün akşam Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde, G. Rossini’nin Fatih Sultan Mehmet eseriyle başlattı. 23 Temmuz’a kadar sürecek festivalde yurtiçi ve yurtdışından pek çok kurum, özellikle Türkler’i konu alan operaları sahneleyecek.
İstanbul’da 1687 yılının sonlarında büyük bir kaos yaşanmış, yönetimden memnun olmayan ve aylar boyunca maaş alamayan yeniçeriler zamanın sadrazamı Siyavuş Paşa’nın konağını basmış, ‘gaza malıdır’ deyip Paşa’nın cariyelerini sırtlayıp götürmüşler, namusunu korumak için isyancılarla mücadeleye girişen Siyavuş Paşa ise hemen oracıkta öldürülmüştü.