14 yaşında ‘Kösem Sultan’ romanı yazan İzmirli Aslı

ASLI Eke, 16 yaşında İzmirli bir lise öğrencisi.

Haberin Devamı

Safiye Sultan romanlarını okuduktan sonra hep özlem duyduğu dönemlerde yaşamış bir başka önemli karakter olan Kösem Sultan’ın hayatını 14 yaşında yazmış. Aslı, ilk başlarda yayınevlerine romanı kendisinin yazdığını kabul ettirememiş. Annesinin de teşvikiyle, romanını değiştirmeden basmaya karar veren Agora Kitaplığı’ndan kitabını çıkaran Aslı Eke’nin 320 sayfalık “Kösem Sultan” kitabı raflarda yerini aldı. Bu gencecik yazarla Alaçatı’da buluşup keyifli bir akşam kahvesinde kitabı ve yazarlığı üzerine sohbet ediyoruz.


? Kaç yaşınızdan beri yazma alışkanlığınız var?
? Kendi başıma düşünce yazıları ve hikayeler yazmaya başladığım zamanlar 10 yaşlarım diyebilirim.
? Tarihe olan ilginiz nasıl gelişti?
? Tarihin daha çok kitabımda sözü geçen bölümlerine ilgim var. Yani Osmanlı Haremi ile ilgiliyim. Bu da Safiye Sultan romanları ile başladı. 12 yaşımdayken okuduğum bu romanlar benim seviyemde ve anlayabileceğim şekildeydi. Onun üzerine araştırmaya başladım ve Kösem Sultan ile karşılaştım.

Haberin Devamı

Aynı yaşta olduğumdan özdeşlik kurabildim

? Kösem Sultan’ın nesi ilginizi çekti?
? Hayatı hakkında okumaya başladığımda kafamda hemen bir kurgu oluştu. Kendime yakın buldum. Safiye Sultan’dan sonra Reşat Ekrem Koç’un Kösem Sultan kitabını okumuştum. O sıra Hürrem Sultan, Handan Sultan hakkında kitaplar çıkıyordu. Kösem Sultan hakkında çok okunan bir kitap olmaması beni şaşırttı.
? Kösem Sultan da kitabınızda sizin yaşınızdaymış. O anlamda da bir özdeşlik kurmuş olabilir misiniz?
? Evet saraya geldiğinde 14 yaşındaymış. Öyle bir özdeşlik olabilir. Ama tabii sonuçta dönemler ve sonuçlar çok farklı.  Ama kendimi Kösem ile özdeşleştirdiğim çok yer oldu. Zaten kitapta Kösem Sultan’ın ağzından birinci tekil şahıs olarak anlatılıyor. Ben anlatıyormuşum gibi, Kösem’in başına gelenleri birinci elden deneyimliyormuşum gibi oluyordu.


14’üme rağmen kadın-erkek ilişkilerini eksik yazdığımı düşünmüyorum

? Kitabınızda harem yani kadın-erkek ilişkileri ve muhtemelen 14 yaşında bir kızın hayatında henüz gerçekleşmemiş durumlar var. Bunları neye dayanarak yazdınız?
? Oradan yola çıktım ama bir kurguya da karar vermiştim. Karakterleri kafamda en ince ayrıntılarına kadar yaratmıştım. Öyle olunca onların ruhsal çözümlemelerini de yapıyorsunuz, ‘Nasıl tepkiler verirdi’ düşünüyorsunuz. Mutlaka 14 yaşımda kadın-erkek ilişkilerinde çok deneyimim vardı diyemem ama harem hakkında okuduklarım sayesinde ve kurgumun içerisinde olması gerektiğini düşündüğüm bir şekil olduğundan kolay ilerledi. Açıkçası kitabımda kadın-erkek ilişkileriyle ilgili eksiklerim olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

‘Keşke Ben de o dönemde yaşasaydım’ derdim

? Haremdeki kadınlar hakkında neler hissettiniz? Acıma mı? Merak mı?
? İlk Osmanlı hakkında okumaya başladığımda o zamanlara karşı bir özlemim vardı. ‘Keşke ben de o dönemde yaşasaydım’ derdim. O nedenle yazarken kendimi çok kolay kaptırıyordum. Gün içerisinde 4-5 saat çalıştığımdan öykünün çok içindeydim. Haremdeki kızlarda sürekli yalnızlık duygusu var Kösem’in anlattığı.. Ben de yazarken yalnızdım. O nedenle kendi hislerimle harmanlamış, kızların yalnızlığını iyi yansıtmış olabilirim. Kafamda hiç acıma yoktu.

Tarihi kaynaklarda çelişkili açıklamalar var

? Tarihi roman yazmak için nasıl bir araştırma yaptınız?
? Günümüzde eski devirlere yönelik kaynak çeşitliliği yok. Hep aynı yayınlarla karşılaşıyorsunuz. Hatta Kösem Sultan’a biri Rum diyor, biri Macar. O nedenle sahaflardan aldığım eski kitaplar üzerinden araştırma yaptım. Daha çok Osmanlı kültürü, yemek ve müzik kültürünü İlber Ortaylı kitaplarından çalıştım. Topkapı Sarayı’nı da yine onun hazırladığı 3 boyutlu bir cd’den çalıştım.
? Kösem Sultan ile ilgili bir kitap bulabildiniz mi?
? Reşat Ekrem Koç’un Kösem Sultan kitabı daha tarih ağırlıklı ve ağır bir dille yazılmış. Benim kitabım daha sadeleştirilmiş bir dille daha çok kurguya dayalı bir kitap.

Haberin Devamı

Yurt dışında politik yazarlık yapmak isterdim

? Lise son sınıfa geçmişsiniz. Üniversite düşünceniz ne?
? Yurt dışında politika okumak ve orada kalıp politik yazarlık yapmak istiyorum. Kurguya da devam edebilirim çünkü çok hoşuma gidiyor. Sanırım her ikisini birlikte götüreceğim.
? Sizin beğendiğiniz yazarlar kimler?
? Klasiklerden başladım. Edgar Ellen Poe’nun hikayeleri, korku ve mistik hikayeler yazan H.D. Lawcraft’un kitapları, Oscar Wilde, D.H. Lawrence, Aziz Nesin, Elif Şafak, Orhan Pamuk, Murathan Mungan ve Ahmet Altan’ı takip ediyorum.

Yayınevi benim yazdığıma inanmadı, nüfus kağıdımı istedi
? Romanınızı bastırmak istediğinizde nelerle karşılaştınız?
? Roman bitip de 14 yaşımda yayınevlerine gidince kabul ettiremedim. Hatta değiştirmemi isteyenler oldu ben de bozuldum. Birçok yayınevine yollamıştım. Cevap vermeyenler , inanamayanlar oldu. Nüfus kağıdımı isteyenler bile oldu. Sonra annemin teşvikiyle bağlantı kurduğumuz Agora Yayınevi değişiklik yapmaksızın romanımı basmayı kabul etti.
? Romanınız bir kitap olarak elinize geldiğinde ne hissettiniz?
? Şu an hala kitabı elime aldığımda bile inanamıyorum. Bilgisayar ekranında sadece yazı olarak duruyor ama elinize alınca çok heyecan veriyor. Hele başkalarının elinde gördüğümde iyice gerçek olacak.

Haberin Devamı

Arkadaşlarıma ben kitap yazdım demiyorum,  görüp tebrik ediyorlar

? Anneniz kitabınızı okudu mu?
? Henüz bitirmedi. En son 130’ncu sayfalardaydı.
? Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
? Çok beğenenler var. Ama yine de nasıl tepkiler alacağımı hele ünlü, başarılı yazarların ne diyeceğini hiç bilmiyorum. Hatta bir arkadaşım, ‘Keşke İngilizce’ye çevrilse’ dedi.
? Arkadaşlarınız böyle bir roman yazdığınızı duyunca şaşırdı mı?
? Okulda pek söylemiyordum çünkü okulun bana bu anlamda ne verebileceğini, okulun nasıl karşılayacağını bilemiyordum. O nedenle bitmeden, ‘Ben kitap yazıyorum’ demedim. Şimdi bile çevremdeki herkese demiyorum. Bir yerlerde görüp tebrik ediyorlar.

Haberin Devamı

Gelecek tepkilere göre devam romanı yazabilirim

? Nereye kadar kurgu var nereye kadar tarihe sadık kaldınız?
? Kitapta tarihte olmayan benim yarattığım karakterler de var. Bunların aralarında yaşadıkları ilişkiler tamamen kurguya dayalı. Ama Kösem Sultan’ın Sultan Ahmet ile olan ilişkisinin periyodik bir dağılımı var. Saraya gelişi, onunla tanışması, haseki oluşu,  Sultan Ahmet’in o dönemdeki seferleri, Osmanlı’nın dış ilişkileri kısımlarında tarihe sadık kaldım. Ama haremdeki olaylar tamamen kurgu.
? Kurguya karar verdim diyorsunuz ama öykü sizi alıp farklı yerlere götürmedi mi?
? Bu kitap Kösem Sultan’ın Sultan 4. Murad’ın doğduğu güne kadarki hayatını anlatıyor. O nedenle Kösem Sultan’ın iktidarla ilgili bir gücü yok. Yani daha çok harem entrikaları ön plana çıkıyor. Bu da bana kurgumda rahat hareket etme özgürlüğü sağladı. Ama romanı, 4. Murad’ın doğumu ile bitirmeye karar verdiğimde olayları o yönde toparladım.
? Peki Kösem’in 4.Murad’ın doğumundan sonraki dönemini anlatan devam romanı gelebilir mi?
? Olabilir. Tabii tepkileri ve eleştirileri de merak ediyorum. Kösem’in hayatının tümünü anlatmaya kalksam kolay olmayacaktı o nedenle böyle bir yerde kestim.

Kafama koyduğum için çok zaman ayırdım
? Disiplinli yazı yazmak, hele bir genç
olarak yazın Çeşme’de kendinizi kapatıp saatlerce yazı yazmak zor olmadı mı?
? Gerçi 2 sene önce çok dışarı çıkmıyordum ama yine de kolay olmadı. Ama kafama koymuştum, başladım ve devamı geldi.
? Sizin yaşınızdaki gençlerin yaptığı aktiviteleri yaparak roman yazmak mümkün mü
yoksa hayatınızda kısıtlamalara gittiniz mi?
? O zamanlar daha küçüktüm ama yine de dışarı çıkabileceğim zamanlarda oturup
4-5 saat yazıyordum. Kafama koyduğum
için sanıyorum, romana herşeyden çok
zaman ayırdım. Biraz da geceleri
uyumadım, yazdım. Romanım ilerledi.

Yazarın Tüm Yazıları