Dünya yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de ünlü isimlerin uyguladığı bir tür 'hafıza sildirme tekniği' olan TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım), son zamanlarda gündemde en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki TMU tedavisi nedir? TMU tedavisi ile ilgili merak edilenler uzman yorumuyla haberimizde.
#Tmu Tedavi YöntemleriBozulmuş beyin işlevlerinin düzenlenmesinde kullanılan bir yöntem olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunun yanı sıra anksiyete, OKB, yeme bozuklukları, migren ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. TMU tedavisiyle hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, “Hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır” diyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Alper Evrensel, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Hafıza Sildirme“Manik depresif hastalık” ve “İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak bilinen bipolar bozukluk, bireylerde; “mani-hipomani”, “depresyon” ve “karma” olmak üzere çeşitli dönemleri kapsayan duygu durum atakları halinde görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bipolar bozukluk hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
#Bipolar BelirtileriGeçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir psikiyatri kliniğinde, özel bir teknikle beynini sildirdiğini açıklayan şarkıcı Ebru Polat’ın bu açıklamaları "Beyin sildirme" konusunda bilimsel soruları da beraberinde getirmişti. Akla Jim Carrey ile Kate Winslet'ın başrollerinde oynadığı "Sil baştan" filmini getiren bu açıklamaya istinaden uzmanlar tıbben böyle bir şeyin olmadığını belirtti.
#Beyin SildirmeRuh sağlığı sorunları içerisinde en yaygın görülen depresyon, kişinin yaşam kalitesini, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Halk arasında “Bugün depresyondayım”, “Kendimi hiç iyi hissetmiyorum” ya da “Bugün çok stresliyim” şeklinde yakınmaların arttığını görüyoruz. Özellikle depresif ruh halinin 15 günden uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyoruz.
#DepresyonDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuTMS ya da TMU olarak bilinen Transkraniyal Manyetik Uyarı tedavisi, son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Hafıza sildirme yöntemi olarak kullanılan TMS, bazı yöntemlerle gerçekleştirilebiliyor. Peki, TMS tedavisi nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, TMS tedavisi hakkında tüm detaylar
#TmsKanada'da MindCare Merkezleri klinik bazda 300'ün üzerinde hastaya TMU uygulaması yaptı. Hastalarının üçte ikisinden fazlasının TMU tedavisine anlamlı olarak cevap verdiğini klinik verilerle ortaya koyan MindCare bu konudaki hastaların cevaplılık oranlarını ve hasta öykülerini aktardı.