Ebru Polat'ın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Ebru Polatın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 08:14

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir psikiyatri kliniğinde, özel bir teknikle beynini sildirdiğini açıklayan şarkıcı Ebru Polat’ın bu açıklamaları "Beyin sildirme" konusunda bilimsel soruları da beraberinde getirmişti. Akla Jim Carrey ile Kate Winslet'ın başrollerinde oynadığı "Sil baştan" filmini getiren bu açıklamaya istinaden uzmanlar tıbben böyle bir şeyin olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Ebru Polat'ın "Beynimi sildirdim" açıklamasını psikiyatri uzmanları, bilimsel olarak yorumladı. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Mesut Çetin, “Beyin sildirme diye bir tedavi yöntemi yoktur. Orada bahsedilen TMU veya TMS adı verilen (Trans Manyetik Stimülasyon) tedavi şekli bizim de uyguladığımız bir tedavi şeklidir." dedi. Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat da bu yöntemlerin "Mucize tedavi" gibi aksettirilmesinin doğru olmadığını söyledi ve "Beyin resetleme diye bir şey hayatımda duymadım." açıklamasını yaptı.

Ebru Polatın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu

SADECE İLACA CEVAP VERMEYEN DEPRESYON HASTALARINA UYGULANIR

Hürriyet.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çetin, "Bahsi geçen açıklama transkranial manyetik stimülasyondur. Kısaca TMU ya da TMS adı verilir. Bu tedaviyi uygulamak için belli kriterler vardır. Ağır depresyon vakalarında en az 2 ilaç, birkaç ay boyunca kullanılmasına rağmen bir düzelme yaşanmıyorsa yani tedaviye dirençli bir depresyon hastası ise o zaman bu tarz yöntemler denenir. Bir tanesi de halk arasında elektroşok olarak bilinen EKT tedavisidir. EKT zaman zaman daha etkilidir ama unutkanlık gibi hafıza bozukluklarına neden olabilir ama TMS aksine hafızaya zarar vermez. O yüzden biz bu tedaviyi özellikle tercih ederiz.

Haberin Devamı

Ebru Polatın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu

TMS / TMU TEDAVİSİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Prof. Dr. Mesut Çetin TMS ile ilgili önemli noktaları şöyle özetledi:

- En az 2 antidepresana rağmen, 2-3 ay tedaviye yanıt alınamadığı takdirde uyguluyoruz.

- TMS 20 seans yapılıyor, her gün 1 seans şeklinde. Yaklaşık bir ay sürüyor ve hasta için biraz zahmetli olabiliyor.

- Dünyada yaklaşık 10 yıldır yapılıyor ama FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) 5 yıl önce onayladı.

- Şu ana kadar bilinen önemli bir yan etkisi yok.

PROF. DR. KEREM DOKSAT: "BEYİN RESETLEME DİYE BİR ŞEY BEN HAYATIMDA DUYMADIM"

Haberin Devamı

Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat ise TMS denilen tedavi ile ilgili şunları söyledi: "Bu TMS yöntemi sadece tedaviye dirençli depresyonlarda ve ücret almadan uygulanmak kaydıyla yapılan bir yöntem. Herkes de etkili değil. Özellikle alın lobu dediğimiz, frontal lobun kemik kalınlığı yüksek ise, bu kişilerde uygulandığında işe de yaramıyor. Onun dışında bazı depresyon vakalarında işe yarıyor. Resetleme gibi bir şey ben hayatımda uyduymadım.

Ebru Polatın gündeme getirdiği beyin sildirme tedavisi işe yarıyor mu

Zaten biz beynimizin yüzde 100'ünü kullanırız sadece uyuduğumuz zaman beynimiz uykuya dalar. EKT yani elektroşok yöntemi ve diğer antidepresanlara cevap vermeyen hastalarda uygulanan ve eskiden hiç işe yaramadığı düşünülen bir yöntemdir.

Haberin Devamı

MUCİZE YÖNTEM DEĞİL

Bilinen herhangi bir ciddi yan etkisi yok, manyetik alanla çalışan bir yöntem olduğu için ama değişik tipleri var. Bir kısmında çok yüksek voltaj veriliyor, o zaman sersem yapılıyor. Ama mesela epilepside, dikkat eksikliğinde, hiperaktivitede, manik depresifte kullanımı ile ilgili hiçbir bilimsel veri elimizde yok. Mucize yöntem gibi yansıtmak doğru değildir."

 

EBRU POLAT KİMDİR?

2007 yılında piyasaya sürdüğü "Çetin Ceviz" isimli ilk albümü ile ünlü olan Türk pop müziği sanatçısı Ebru Polat, 30 Haziran 1983 yılında İzmirde dünyaya geldi. Son derece hiperaktif bir çocuk olan Polat'ın, müziğe eğilimi ilkokulda okul korosuna girerek başladı. Bale eğitimi aldı fakat kısa bir süre sonra bırakmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz Üniversitesii Hukuk Fakültesi’nde eğitimini başarıyla tamamlayan Polat, bir süre avukat olarak görev yaptı. Eğitim kariyerine devam etmek için psikoloji bölümünde master yapacağı sırada hayatını tamamen değiştirecek bir karar alarak okulunu ve işini ardında bırakarak yönünü müziğe çevirdi.

Kariyerini müzik üzerine kurmaya karar verdikten sonra Londra’ya giden Polat, bu şehirde bulunan sanat akademisi Royal Akademi’de müzik eğitimi aldı. 2 Yıl boyunca sürekli şan dersleri aldı. 2007 yılında Çetin Ceviz isimli ilk albümümü çıkardı fakat çok içine sinen bir albüm olmadı. Daha fazla çalışması gerektiğini farkederek geceli gündüzlü çalışarak yeni maksi single olarak Çok Geç’i hazırladı. 2009 yılında Kalp Ayazı albümünü çıkarttı. Albümlerinde Sezen Aksu bestelerini kullanmayı tercih eden Polat, Sezen Aksu'nun eski şarkılarına kattığı kendi yorumlarıyla dikkatleri çekti. Gene bir Sezen Aksu bestesi olan Seni Yerler’e çektiği klip çok beğenilen genç sanatçıya hayranları Seni Yerler Ebru lakabını taktı.

Haberin Devamı

 

 

BAKMADAN GEÇME!