ABD'de yapılan ve uluslararası bir panelde paylaşılan "tiroit kanserinde yeni sınıflandırma"yı içeren bilimsel çalışma, bugüne kadar kanser olarak nitelendirilen bazı tiroit tümörlerinin aslında kanser özelliğini taşımadığını ve kanser olarak isimlendirilmemeleri gerektiğini ortaya koydu. Çalışmaya göre, tiroit nodülleri içinde mikroskop altında incelemede, kanser görüntüsüne sahip ancak etrafı bir kapsül ile sarılı ve bu kapsül dışına yayılım göstermeyen bazı tümörlerin, 10 yıllık takipte kanser özelliği taşımadığı tespit edildi.
#TiroitTioidlerden kaynaklı bir hastalık için doktora gitmek isterseniz dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekir. Eğer iç salgı bezleri ile ilgili bir sorun görülürse doktor sizi endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir. Doktor tarafından tanı için boyun bölgesi muayene edilir. Tiroid için hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerektiğini sizler için derledik.
#Tiroid16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı GünüKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidBoyunda bulunan tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesine guatr denir. Tiroidin bir ya da birkaç bölgesinde, ortaya çıkan yumrulara tiroid nodülü denir. Büyümüş tiroid bezinde nodül veya nodüller bulunursa buna nodüler guatr denir. Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan YETKİN konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#GuatrGenellikle guatr hastalarına uygulanan ve “tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi” olarak da bilinen tiroit biyopsis neden yapılıyor ve operasyon esnasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu konuda merak edilenleri sizler için anlattı.
#Tiroid BiyopsisiAni değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde HastalıklarPamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fulya Akın, tiroit bezinin normal çalışmamasının tüm vücudu etkilediğini belirterek, "Çocuk sahibi olamayan çiftlerin tiroitle ilgili bir problem olup olmadığına da baktırmaları gerekir" dedi.
Her çakranın kendi rengi, kokusu, besini ve aromasının olduğunu biliyor muydunuz? Bedenimizin 7 enerji kapısı çakralarımız, yediğimiz besinler ve kullandığımız renklerle harekete geçiyor. Örneğin, birinci çakramız olan Kök çakranın rengi kırmızı. Domates, çilek, karpuz ve kiraz gibi kırmızı yiyecekler, hayat enerjisini dengeleme konusunda önemli bir yere sahip…
#Çakra