KULAK burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinin sık karşılaşılan sebeplerinden birinin tiroid ameliyatları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunun ameliyattan hemen sonra ses kısıklığı veya nefes darlığı yaşadıklarını ve bu hastalarda ses teli muayenesinin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledi.
#1Boynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot Eksikliğiİstanbul'da inanılmaz bir olay yaşandı. İstanbul'da yaşayan 26 yaşındaki Dr. Kübra Akay, intörn hekim olarak çalıştığı sırada muayeneye gelmeyen bir hasta sayesinde tiroid kanseri olduğunu öğrendi. Prof. Dr. Fatih Kılıçlı'nın muayenesi sonucu tümörün erken evrede fark edilmesiyle sağlığına kavuşan genç doktorun hedefi psikiyatrist olup kanser hastalarına destek olmak.
#Hastaİstanbul'da inanılmaz bir olay yaşandı. İstanbul'da yaşayan 26 yaşındaki Dr. Kübra Akay, intörn hekim olarak çalıştığı sırada muayeneye gelmeyen bir hasta sayesinde tiroid kanseri olduğunu öğrendi. Prof. Dr. Fatih Kılıçlı'nın muayenesi sonucu tümörün erken evrede fark edilmesiyle sağlığına kavuşan genç doktorun hedefi psikiyatrist olup kanser hastalarına destek olmak.
#İstanbulGenel Cerrahi UzmanıProf. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid ameliyatları ses tellerine zarar verirmi?Tiroid ameliyatlarında en çok duyduğumuz soru “Sesime bir şeyolacak mı, sesim kısılacak mı” sorusudur. Ses teli dediğimiz şey, ağzımızıniçerisinde sesimizin çıkmasına yarayan, konuştuğumuz zaman, nefes aldığımızzaman hareket eden yapıdır.
#TiroidTürkiye’de guatr (tiroid bezi büyümesi) azalırken, tiroid kanserleride artış gözleniyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Tiroid Çalışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, “Bu artışın nedeni çok iyi bilinmiyor. Gerçek artışın yanında, tetkiklerdeki artış da yakalatıyor” dedi. Prof. Dr. Erdoğan, Tiroid Haftası nedeniyle sorularımızı yanıtladı.
#TiroidDiyelim ki birkaç kilo fazlanız var veya kilo almaya meyillisiniz, önlem almak istiyorsunuz. Ne var ki sorununu bir doktor ya da diyetisyene gitmeden “kendi kendinize” çözme peşindesiniz. Basit bazı kurallara dikkat ederek bu işi başarabilirsiniz. İşte onlardan ilk 15’i...
HACETTEPE Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada, kliniklerinde son 20 yıl içinde tiroit ameliyatı olan hastaların yüzde 85'inde sinirlilik ve kalp çarpıntısı bulgularının bulunduğu halde bunun fizyolojik temeli olmadığı ortaya konuldu.
#HALİNİNACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHKULAK Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini söyledi. Demirhan, “Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi, felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.
#1KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle tiroid bezi, boyun fıtığı, akciğer veya kalp ameliyatları sonrası gelişen tek taraflı ses teli felci, hiç bir ameliyat geçirmemiş bazı hastalarda da gelişebildiğini belirtti. “Hastaların bir kısmında herhangi bir müdahale yapılmadan düzelebilen bu durum, bazı hastalarda ise maalesef düzelmemekte ve ses kısıklığı kalıcı hale gelebilmektedir” diyen Doç. Dr. Demirhan, ses teli felci hakkında merak edilen soruları yanıtladı
#1İZMİR Özel Can Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Samed Cin, Genel Cerrahi Kliniği’nin uluslararası standartlarda altı ameliyat salonu, ileri düzey yoğun bakım hizmeti, laboratuvar ve radyoloji birimlerindeki yüksek teknolojik donanımı ve alanlarında uzman hekim kadrosuyla başta obezite, metabolik (diyabet) cerrahi ve onkolojik ameliyatlar olmak üzere her türlü cerrahi müdahaleyi gerçekleştirebilecek donanıma sahip olduğunu söyledi.
#1Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserGenetik kökenli aritmilerin genç yaşta ölüme sebebiyet verebileceği uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selma Akdeniz Oskay, “Normal sağlıklı bir organın çalıştığını hissetmeyiz. Eğer kalp kendini hissettiriyorsa araştırılması gerekir" dedi.
#Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selma Akdeniz OskayPandemi süreci bir kısmımızda yorgunluk, ciltte lekelenme, sivilce olarak belirirken bir kısmımızda da hareketsiz kalmaya ve evde fazla yemeğe bağlı olarak alınan kilolarla kendini göstermeye başladı. Okulların kapalı olduğu bu günlerde sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz...
#Kepçe KulakÖzel Sağlık Hastanesi Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özer Makay, endokrin cerrahisinde yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında gelişen robotik cerrahi ile birlikte operasyon başarısının da arttığını söyledi. Günümüzde tıp alanının geldiği en son nokta olarak kabul edilen robotik cerrahinin kullanım alanının yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Makay, tamamen cerrahın kontrolüyle kumanda edilen robotik kollar ve görüntüleme sisteminin büyük avantaj sağladığını kaydetti.
#İzmir"Arka cebinizden cüzdanınızı çıkaramıyor, dişlerinizi fırçalayamıyor, dolabınızı açamıyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Omuzlarda ortaya çıkan, ağrı ile birlikte ciddi oranda hareket kısıtlılığına neden olan sorunlardan biri de donuk omuz sendromudur" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Aksu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkSertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), cinsel ilişki için yeterince ereksiyon sağlamamaya veya başlangıçta oluşan sertliği yeterli ve tatmin edici bir cinsel birliktelik için sürdürememeye verilen isimdir. Halk arasında iktidarsızlık olarak da bilinmektedir.
#Sertleşme Bozukluğu