Tıpta gelinen son nokta

Güncelleme Tarihi:

Tıpta gelinen son nokta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2020 18:55

Özel Sağlık Hastanesi Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özer Makay, endokrin cerrahisinde yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında gelişen robotik cerrahi ile birlikte operasyon başarısının da arttığını söyledi. Günümüzde tıp alanının geldiği en son nokta olarak kabul edilen robotik cerrahinin kullanım alanının yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Makay, tamamen cerrahın kontrolüyle kumanda edilen robotik kollar ve görüntüleme sisteminin büyük avantaj sağladığını kaydetti.

Haberin Devamı


ROBOT DEĞİL, CERRAH YAPIYOR


Prof. Dr. Özer Makay, “Teknolojik gelişme bir inovasyon süreci. Tarihsel açıdan endüstrinin gelişimi gibi cerrahinin de bir devinimi bulunuyor. Eskiden insanlarda büyük kesili ve çok dikişli operasyonlar daha önemliymiş gibi bir algı vardı. Artık cerrahlar gelişen teknolojiyle birlikte birinci dönemde yaptıkları bu ameliyatları ‘Daha küçük kesilerle yapabilir miyiz?’ diyerek kapalı operasyonlar geliştirdi. Bu süreçle birlikte önemli deneyimler elde edildi. Endokrin cerrahisi de bu gelişmelerden nasibini aldı. Tiroid, paratiroid ve böbrek üstü bezlerine ait hastalıklarda daha başarılı tedaviler uygulanmaya başlandı. Bu sürecin akabinde robotik cerrahi teknolojisi geldi. Buna, ‘Tıp alanında kullanılan son nokta’ diyebiliriz. Şu anda tıpkı oyun konsollarındaki nesiller gibi, gelişen robotik cerrahi neslinin sonunucusu kullanıyoruz. Robotik cerrahide ameliyatı yapan aslında robot değil. Operasyonu yapan cerrahtır ve robotik teknolojiyi kullanır. Bu, 4 ana üniteden oluşan bir sistem. Bu sistemin kalbi cerrah konsoludur. Beyni ise ortaklaşa hem cerrah, hem de robotik cerrahi kollarıdır. Otomasyon sistemiyle kontrol edilen bu teknolojide yapay zeka bulunmuyor, bütün kontrolü cerrah gerçekleştiriyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

SAYISIZ AVANTAJLAR SAĞLIYOR
Robotik cerrahinin hekime ve hastalara birçok avantaj sağladığını da ifade eden Prof. Dr. Makay, şöyle devam etti: “Endokrin cerrahisi, tiroid, paratiroid ve böbrek üstü bezlerin hastalıkları ve ameliyatlarına konsantre olan bir cerrahi tür. Her bezin kendine göre bir görevi veya hastalıkları bulunuyor. Bu hastalıkların türüne göre de cerrahi birtakım seçenekler bulunuyor. Geleneksel kapalı ameliyatlar şu an için iki boyutlu olarak yapılıyor. Robotik cerrahi, hekimlere 3 boyutlu görüntü ile ameliyat imkanı sağlıyor. Esnek ve kıvrak kollarla daha dar, derin ve titizlikle operasyon gerektiren müdahaleler yapılabiliyor. Robotik cerrahi, kapalı cerrahinin sağladığı bütün avantajları da beraberinde getiriyor. Hastanın vücudunda daha az travmaya neden olduğu için hem kan kaybını en aza indiriyor, hem de iyileşme süresini kısaltıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!