Güncelleme Tarihi:
Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş, tiroid ameliyatları sırasında kullanılan sinir monitörünün, ses tellerini uyaran ve ameliyat esnasında sesli ve görüntülü olacak şekilde cerraha uyarı veren bir sistem olduğunu söyledi. Sinir monitorizasyon sisteminin, sinirin hem bulunmasında hem de korunmasında katkıda bulunabildiğini kaydeden Demirtaş, ayrıca bu sistemle ameliyat bitiminde ses tellerini uyaran sinirin korunduğunun da teyit edildiğini ifade etti. Klinik pratikte tiroidde bir nodül saptandığında bunun kötü huylu olabileceğinden korkulduğunu hatırlatan Demirtaş, “Ancak bu lezyonların çoğunun iyi huylu olduğu ve iyi bir değerlendirmeden sonra hastanın basitçe takip edileceği unutulmamalı. Tiroid nodülleri tek veya çok sayıda, solid, kistik veya karışık yapıda, fonksiyonlu ya da fonksiyonsuz olabilir” dedi.
NODÜLDE KÖTÜ HUY
Nodüllerin çocukluk çağında görülmesinin kötü huylu olma riskini artırdığını belirten Op. Dr. Demirtaş, “Erkek cinsiyet, 45 yaş üzerinde yeni çıkan nodül, nodülde hızlı büyüme, eşlik eden ses kısıklığı, radyasyona maruz kalmak ya da çocukluk çağında boyna radyoterapi almak, ailede tiroid kanseri varlığı, sintigrafide soğuk nodül (soğuk nodülde kötü huylu olma olasılığı yüzde 15’lere ulaşırken, sıcak nodüllerde habaset oranı yüzde 1’den küçüktür), muayenede sert, fikse, sınırları düzensiz, büyük nodül varlığı, riskli ultrasonografi görünüşü diğer sebepler arasında” diye konuştu. Demirtaş, 4 santimden büyük nodüller, düzensiz sınırlar, boyunda riskli lenf nodları, karışık nodül içi kanlanma artışı, nodülün yüksekliğinin eninden fazla olması gibi durumların iyi huylu olma ihtimalini artırdığını da söyledi.
SİNİR MONİTORİZASYONU
Günümüzde tiroid ve paratiroid cerrahisi sırasında ses tellerine giden siniri korumak için uygulanacak altın standart yöntemin, sinirin rutin olarak görülmesi ve ameliyat alanındaki seyrinin izlenmesi olduğunu belirten Demirtaş, şu bilgileri verdi: “Sinir monitorizasyonu, sinirin gözle görülmesi yönteminin yerini almaktan ziyade, tamamlayıcı bir yöntem gibi hizmet eder ve ameliyat sırasında sinirsel fonksiyonlar hakkında bilgi verir. Sinirin görülmeden önce haritasının çıkarılması için kullanılabilir. Böylece gereksiz diseksiyona bağlı kanama ve sinirsel harabiyetten kaçınılmasına olanak sağlayabilir. Bu durum, özellikle ikincil cerrahilerde skarlı alanda çok yardımcı olabilir. Sinir monitorizasyonunun uygun kullanımı için deneyim şarttır. Bu bağlamda hem cerrahların hem de anestezistlerin sistemi ve yöntemi öğrenmeleri ve deneyim kazanmaları gerekir. Sinirin bu yöntemle uyarılması sonucunda cerrah, görsel veya ses olarak yanıt alıyorsa, sinirin sağlam olduğu sonucuna varabilmektedir. Böylece ameliyatın çeşitli evrelerinde siniri uyararak bir sorun olup olmadığı ameliyat sırasında fark edebilmekte ve hastanın ameliyattan sonra ses sorunu ile karşılaşıp karşılaşmayacağını hasta ameliyat masasında ve halen uyuyorken tahmin edebilmektedir.