Güncelleme Tarihi:
SES teli felcinin, genellikle guatr nedeniyle yapılan tiroid bezi ameliyatları veya boyun fıtığı ameliyatlarına bağlı olarak gelişse de kalp, akciğer veya kafa tabanı ameliyatları sonrasında da görülebildiğini belirten kulak burun boğaz uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, geçirilmiş ameliyatlar dışında, akciğer ve boyundaki bazı hastalıkların veya kanserlerin ilk belirtisi olarak da görülebildiğini açıkladı. Demirhan, bazen de tüm muayene ve değerlendirmelere rağmen, ses teli felcine neden olabilecek bir sebep bulunamayabildiğini kaydetti. Tek taraflı ses teli felcinde sık görülen şikayetin ses kısıklığı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demirhan, “Ses güçsüz ve nefeslidir. Konuşma sırasında genellikle nefes darlığına da yola açar. Ses teli felcinin şiddeti fazla ise sıvı gıdaları yutma sırasında öksürük krizlerine de yol açabilir” dedi.
HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIYOR?
Tek taraflı ses teli felcinin tedavisinde, ses terapisi, ses teli dolgusu (enjeksiyon laringoplasti) ve ses teli implantı (medializasyon laringoplasti) ameliyatı olmak üzere üç tedavi yöntemi uygulandığını belirten Demirhan, şunları anlattı: “Ses terapisi, felç geliştikten sonraki erken dönemde etkilidir ve ses teli kaslarının güçlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlayacak bazı egzersizlerden oluşmaktadır. Ses teli implantı ameliyatındaysa felç geliştikten sonra genellikle 6-9 ay beklemek gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir şekilde sesine kavuşmak isteyen hastalarda ses teli dolgusunu tercih etmekteyiz. Genellikle ses teli felci sonrası gelişen ses kısıklığı nedeniyle işini yapamaz hale gelen ve bir an önce işine dönmek isteyen doktor, avukat, öğretmen, satış danışmanı veya ses kısıklığı nedeniyle işine devam edemeyen hastalarımızda ses teli dolgusunu tercih ediyoruz. Hastalarımız ses teli dolgusu sonrasında işlerine ve gündelik hayatlarına çok kısa bir sürede dönüyor, ses kısıklığı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılardan kurtuluyor.”
TEDAVİ İÇİN BEKLEMEK GEREKMEZ
Hastaların, “ses teli felci tedavisi için 6-12 ay beklemek mi gerekir” sorusunu sık yönelttiğini kaydeden Demirhan, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanmasının, hastaların hem kedilerini psikolojik olarak daha iyi hissetmeleri açısından hem de uzun dönemde ses teli implantı ameliyatı ihtiyacını azaltması nedeniyle önem taşıdığını kaydetti. Daha önceleri hastalara önerdikleri “6 ay bekleyelim, ses teli felciniz iyileşmezse tedavi ederiz” yaklaşımının artık güncelliğini kaybettiğini vurgulayan Demirhan, “Yıllar öncesinde ses teli felci gelişen hastalar da ‘artık benim için çok geç, sesim için bir şey yapılamaz’ diye düşünmesin. Çünkü o hastalar da ses teli implantı ameliyatıyla seslerine kavuşabilmektedirler” ifadelerini kullandı.