2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk YazarSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılabilecek. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.
#Okullarda Sınav Kalktı MıÇocuk hareket etme ihtiyacıyla doğar. Peki biz eğitimciler ya da veliler çocuğun bu ihtiyacını ne kadar ve hangi yollarla karşılıyoruz? Bu sorunun cevabını almak için ‘Aktif Yaşam Derneği’nin (2013 - 2020) raporundan Türkiye’nin fiziksel aktivite düzeyini incelemekte yarar var. Bu rapora göre Türkiye’de her 3 kişiden yalnızca 1’i yeterli miktarda fiziksel aktivitede bulunuyor.
#Konuk YazarTürk Eğitim Derneği’nin(TED) Düşünce Kuruluşu TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’na (TIMSS) ilişkin, “Matematiği çok seven öğrenci oranımız ya da matematikte kendine güvenen öğrenci oranımız da düşüyor. Matematik öğretimiyle ilgili değişkenlere odaklanmamız lazım” dedi.
#Gizem KARADAĞ-Burak TEKİN/DHATÜRK Eğitim Derneği'nin (TED) Düşünce Kuruluşu TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması'na (TIMSS) ilişkin, "Matematiği çok seven öğrenci oranımız ya da matematikte kendine güvenen öğrenci oranımız da düşüyor. Matematik öğretimiyle ilgili değişkenlere odaklanmamız lazım" dedi.
#TEDMEMBaşarı tesadüfen gelen bir sonuç değil. İyi bir planlama ve yatırım gerektirir. Sınavlar eğitim sisteminde yoğun olarak uygulandığı ve elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin gelecekleri şekillendirildiği için ülkemizde sınav başarısı önemli bir gündemi oluşturuyor. Peki öğrencilerin özellikle de ulusal ya da uluslararası düzeyde yapılan sınavlardaki başarıları nasıl arttırılabilir?
#SınavAnkara Eğitim Platformu tarafından düzenlenen TIMSS 2019 Değerlendirme Konferansı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) İcra Direktörü Dirk Hastedt’in konuk olduğu konferansta Türkiye’nin TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) başarısı değerlendirildi. Bakan Selçuk “Hedefimiz var. İlk 10 ülke arasında olmak için her türlü çalışmayı yapacağız” dedi.
#TimssOkullarda yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını merak eden milyonlarca öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı ya da diğer resmi kurumlardan gelen açıklamalara odaklanırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuya dair önemli açıklamalar yaptı. Peki, yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni öğretmen atamasıyla ilgili, "Milli Eğitim Bakanlığı, en yüksek kadroyu alıyor her zaman. Yine en yüksek kadroyu alma konusunda elbette hedefimiz var fakat bütçe yeni belirlendi. Bu konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla müzakereler var. Bütçenin çalışmalarının ilerlemesi süreci netleştiğinde bunu tabii ki kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni öğretmen atamasına ilişkin, "Milli Eğitim Bakanlığı, en yüksek kadroyu alıyor her zaman. Yine en yüksek kadroyu alma konusunda elbette hedefimiz var fakat bütçe yeni belirlendi. Bu konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla müzakereler var. Bütçenin çalışmalarının ilerlemesi süreci netleştiğinde bunu tabii ki kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
#Milli Eğitim BakanıTürkiye’nin matematik ve fen alanında ilk kez 500 puanın üzerine çıktığı Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) sonuçları eğitim uzmanlarını şaşırtmadı. TIMSS raporunu değerlendiren uzmanlar başarının tesadüfi olmadığı görüşünde. Uzmanlar raporu ve Türkiye’nin başarısını şöyle değerlendirdi:
#GazetehaberleriMEB, 2023 Eğitim Vizyonu’nda, ölçme ve değerlendirmeye özel bir yer ayırdı ve eğitim kalitesinin arttırılması için yeni yöntemlerin etkinleştirilmesine vurguda bulundu. Bu kapsamda belirlenecek sınıf düzeylerinde herhangi bir notlandırma olmaksızın öğrenci başarı izleme araştırması yapılacağı ve elde edilecek bulguların iyileştirici tedbirler alınmasında kullanılacağı belirtildi. Ölçme ve değerlendirmede süreç ve sonuç odaklı bütünleşik bir anlayış inşa edilmesi ve yeterlilik temelli bir değerlendirme sisteminin kurulması öngörüldü.
#ÖğrenciMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Bakanlığın şu ana kadar yayımladığı dokuz değerlendirme raporu, 10 ayda yaklaşık 3 milyon kez indirildi. Raporlara bu kadar yoğun ilgi olması önemli. Rapordaki verilerle öğrencilerimizin hangi konularda bilgi ve beceri eksiklikleri varsa onları telafi edecek yaklaşımlar belirleniyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "9'uncu sınıftan sonra bir öğrencinin zorla ya da başka şekilde başka bir okula yönlendirilmesi asla söz konusu değil. Öğrenci isterse 9'uncu sınıftan sonra mesleki eğitim merkezlerine de yönelebilir" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu tarafından 4 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri derslerindeki bilgi ve becerilerini ölçmeye yönelik dünya genelinde düzenlenen TIMSS'in Türkiye uygulaması tamamlandı. Bu yıl ilk kez elektronik ortamda yapılan araştırmaya, Türkiye'de 60 ildeki 217 okuldan 11 bin 400 öğrenci katıldı. Katılımcı tüm ülkelerde veri toplama işlemi sona erdikten sonra TIMSS 2019 uygulamasına ait uluslararası rapor ve sonuçlar, Kasım 2020'de kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.
#TIMMSMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG’un ardından uygulanacak yeni liseye giriş sistemiyle ilgili detayları canlı yayında açıkladı. Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına göre haziran ayında yapılacak sınavda öğrencilere 90 soru yöneltilecek ve 135 dakika süre verilecek. Bunların arasında açık uçlu soru olmayacak. Sınav ücreti ise alınmayacak. Örnek sorular aralık ayında yayınlanacak.
#LiseEğitim Reformu Girişimi (ERG) Blog’da başlayan Umay Aktaş Salman imzalı ‘Uzun Hikâye’ başlıklı yazı dizisinde, ERG ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) hazırladığı ‘Türkiye’de Erken Çocukluk Bakımı ve Okul Öncesi Eğitime Katılım’ araştırmasına kaynaklık eden hikâyelere odaklanılıyor. İşte o hikayelerden bazıları:
#Eğitim Reformu GirişimiYaklaşık 36 milyon önce şu anda Kanada'nın Newfoundland ve Labrador olarak adlandırılan kısmına bir asteroid düşmüştü. Yeni bir araştırma, bu çarpışmanın olduğu sırada çarpışma noktasında sıcaklığın 2370C dereceyi geçtiğini belirtmekte ve bu da Dünya üzerinde varlığı bilinen en yüksek sıcaklık.
#DünyaBüyülü bir kelime olarak değişim; Obama örneğindeki gibi birçok lidere seçim kazandırdı. Eğitim sistemlerinde de değişimi; çoğu zaman kuru bir slogan, bazen değişim adına yola çıkılıp başlangıç koşullarını arar duruma gelerek, daha az olarak da gerçek bir değişim yaratan bir başarı hikâyesi olarak görüyoruz.
#Eğitim