Dün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu BağımlılığıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk canlı yayınında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. "En zor dönemi geride bıraktık" diyen Bakan Şimşek, "Enflasyonla ilgili tereddütlere saygı duyuyorum ama biz inanıyoruz ve programımız sonuçları üretecek. Kalıcı refah artışı için, daha adil gelir dağılımı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz" ifadelerini kullandı.
#Mehmet ŞimşekDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıEbeveynlerinizden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Evliliğinde böyle bir durum yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaAnne babanızın yıllardır mutlu mesut yaşadığını düşünürken bir gün ikisinden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Aldatan ebeveyninizden hesap sorup her şeyi aldatılan ebeveyninize anlatır mısınız? Yoksa "Benim yüzümden boşanmasınlar" diye düşünüp hiçbir şey olmamış gibi sessiz mi kalırsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu durumları yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in hafta sonu yaptığı açıklamaya cevap vermedi. Kılıçdaroğlu, “Akşener’in sözlerinin yorumuna dayalı soruları yanıtlarsam Sayın Akşener’e saygısızlık, nezaketsizlik yapmış olurum” demekle yetindi. CNN TÜRK Muhabiri Melike Görür, Kılıçdaroğlu'nun CHP yönetimine bu konu hakkında bir açıklama yapılmaması konusunda talimat verdiğini canlı yayında aktardı.
#Kemal KılıçdaroğluSevgilisinin sosyal medyada kimleri takip ettiğini Excel ile kontrol ettiğini söyleyen kadının videosu geçtiğimiz günlerde gündeme damgasını vurdu. Beraber olduğu kişiyi uçan kuştan kıskanan, attığı her adımı takip eden pek çok insan var ama genç kadının bulduğu yöntem 'Şeytanın aklına gelmez' dedirtti. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde 'Aldatılıyor muyum?' şüphesiyle birlikte olduğu kişiyi takip eden ya da bu şekilde takip edilenlerle konuştuk.
#KıskançlıkSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk YazarBiri size, konu fark etmeksizin -bu romantik bir ilişki de olabilir iş ilişkisi de- sürekli olarak ‘Aşırı tepki veriyorsun’, ‘Kafanda kurmuşsun’, ‘Çok hassassın’ gibi cümleler kuruyor ise muhtemeldir ki ‘gaslighting’e uğruyorsunuz. Amerika’nın en eski sözlük yayıncılarından Merriam-Webster yılın kelimesini seçti: ‘Gaslighting.’ Buna en büyük etken 2022’de ‘gaslighting’ kelimesinin yüzde bin 740 artarak aranması. Gaslighting için ‘Akıl sağlığınızdan şüphe duymanızı sağlayacak, manipülasyona dayalı, sinsi bir psikolojik şiddet’ demek mümkün. Peki, kimler kurbanı? Kim, nasıl, neden uyguluyor? Neden ‘Gaslighting’ (gaz lambası) deniyor? Buyurun yanıtı.
#GaslightingB. A. Paris, psikolojik gerilim türündeki romanı ‘Terapist’te güven ya da güven eksikliğinin ilişkileri nasıl şekillendirdiğinin keşfine çıkıyor. Yazar, taşındığı evde işlenen terapist cinayetini çözmeye çalışan kadının takıntıyla yükselttiği gerilimi en iyi şekilde sunuyor.
#B. A. ParisTürkiye dokuz yunus parkıyla Avrupa’da birinci sırada. Özellikle Antalya’da bu sevimli hayvanlar turizmin bir parçası haline getirilmiş durumda. Tur programlarının neredeyse tamamında yunus gösterileri mevcut. Gösteriden gösteriye yoğun bir mesai yaptırılan yunuslar ‘işçi’ gibi çalıştırılıyor.
#Yunus ParkıAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Kanserİnsan psikolojisi gerçekten çok ilginç. Öyle sıra dışı ve nadir görülen psikolojik rahatsızlıklar var ki "Bu gerçek olamaz" diye düşünmeden edemiyor insan. Bazıları başka hastalıkların komplikasyonları olarak birden ortaya çıkıyor, bazılarının nedeni ise hâlâ bilinmiyor. Duyanın şehir efsanesi sandığı bu hastalıklarından bazılarını konunun uzmanıyla birlikte masaya yatırdık...
#Psikiyatrik HastalıklarGece uyurken partneri ya da eşi kendisiyle cinsel ilişkiye giriyor ama bundan kadının haberi yok. Sabah kalktığında şüphelenip partnerine soruyor: "Dün gece benimle birlikte mi oldun?" "Evet" cevabını alan kadın yıkılıyor... Bir film sahnesi değil tamamen gerçek bir hikaye…
#SomnofiliCOVID-19 salgın sürecinde sınava hazırlanan öğrencilerimiz zor bir dönemi geride bırakmak üzeresiniz. Hafta sonu yapılacak sınavla ilgili en çok hissedilen duygulardan bir tanesi kaygıdır. İlk olarak kaygıyı gerçekçi bir şekilde anlamak önemli olacaktır. Kaygı, stres verici durumlarla karşılaştığımızda hepimizin belli ölçülerde yaşadığı bir uyarılmıştık durumudur. Kaygının belli bir düzeyde yaşanması doğaldır çünkü belirli bir derecede yaşanan kaygı motive edicidir ve performansınızın yükselmesine yardımcı olabilir.
#COVID-19