Sınırları belli olan alan içerisindeki bireylerin, özgür iradeleriyle seçmiş olduğu temsilci veya temsilci grupları üzerinden, siyasi fikirlerini belirtme durumu temsili demokrasi olarak bilinir. Hem siyasi fikirlerini hem de görüşlerini bireyler iletme haklarına sahiptir. Peki, temsili demokrasi nedir? Nasıl uygulanır ve çeşitleri nelerdir? Temsili demokrasi ile yönetilen ülkeler hakkında ayrıntıları derledik.
#Temsili Demokrasi NedirArapça kökenli bir sözcük olan temsil kelimesi, musul sözcüğünden türetilmiştir. Musul, benzemek ve andırmak anlamına gelirken, temsil bir kişinin ya da kurumun adına hareket etmek, başkalarının adına kararlar almak demektir. Bu kelimenin yan anlamı simge ve baskıdır. Temsili bu sözcüğün sonuna getirilen nispet ekiyle (-i) oluşturulmuştur. Temsili ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Temsili kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDKUlus-devletlerin birbirleriyle ilişkilerinde daha barışçıl olması her zaman dünya tarihinin gündeminde yer almıştır. Ancak bu umutlar her zaman sömürgeci devletler yüzünden suya düşmüş ve istenilen barış sağlanamamıştır. Fakat Modern Devlet anlayışının benimsenmesi ile her şey bir nevi yerli yerine oturmaya başlamıştır. Peki, Modern Devlet anlayışı nedir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Modern Devlet Nedir?Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke, ulusun işleyişini şekillendiren bir tür temsili hükümet olan parlamenter bir sistem kullanır. Çoğu başkanlık sistemi için ABD'yi tanıyor olsa da, çoğu Avrupa ülkesi, vatandaşların belirli bir partiye oy yüzdelerine göre sandalye tahsis etmek için oy kullandığı bir parlamenter sistem kullanma eğilimindedir. Peki, Parlamenter Sistem nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Parlamenter Sistem Nedir?Demokrasi ne kadar da çok işittiğimiz bir kelimedir. Toplumsal yaşamda belki de en fazla karşı karşıya kaldığımız kavramdır. Ancak gerçekten demokrasi nedir diye sorulsa verilecek cevabımız ne olurdu? Demokrasi nedir? Demokrasinin özellikleri nelerdir? Demokrasinin ilkeleri nelerdir? Demokrasinin tarihi hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri sizin için derledik.
#Demokrasi Nedir?Birçok kurum ve kuruluştan oluşan bir toplum içinde yaşamımızı sürdürmekteyiz. Bu kuruluşlar belli bir düzen içerisinde yönetilmektedir. Devlet denilen kavram tüm kurum ve kuruluşları kapsayan bir olgudur. Yönetim kararlar alırken pek çok unsurdan etkilenmektedir. Peki, bu unsurları neler oluşturur?
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Yönetimin Karar Alma Süreçleri Konu AnlatımıCumhuriyet gazetesine yapılan müdahale ile HDP'li milletvekillerinin tutuklanması, her ne kadar Türkiye'de hukuk çerçevesine oturtulmaya ve haklı gösterilmeye çalışılsa da, dünya kamuoyu tarafından anlaşılamıyor. Bu da farklı bir gerçeklik içinde yaşadığımıza işaret ediyor.
#Ünal ÇeviközBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan gezi olaylarından en çok etkilenen gösterge olarak borsayı gösterdi. Babacan "Borsaya baktığımızda 26 Mayıs'tan dün akşama kadar net sermaye çıkışı olarak baktığımızda 1,35 milyar dolardayız. Piyasa endeksi diğer göstergeler arasında en çok etkilenen gösterge oldu" dedi
Diyarbakır Ak Parti il örgütünce temsili 'Demokrasi Mahkemesi' kuruldu ve 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi Müdürü Binbaşı Esat Oktay Yıldıran'ı temsili olarak yargılayıp ömür boyu hapse çarptırdı. Binbaşı Yıldıran, emekli olduktan sonra 1988 yılında İstanbul'da PKK'lılar tarafından öldürülmüştü. Ak Parti İl Başkanı Halid Advan, "Esat Oktay Yıldıran'ı temsili bile olsa yargılamak ve mahkum etmek önemli" dedi. Diyarbakır'da Ak Partili il binasında bugün Esat Oktay Yıldıran'ı temsili olarak yargılamak için temsili 'Demokrasi Mahkemesi' kuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının asıldığı salonunda oluşturulan temsili mahkeme heyeti avukat Müzeyyen Soylu başkanlığında, üyeler avukat Ercan Çelik ve avukat Yaşayan Elbir, savcı olarak da avukat Aydın Ak'tan oluştu. Sanık sandalyesine de Binbaşı Esat Oktay Yıldıran yazılı kağıt konuldu. Sanık avukatlığını da Hüseyin Yalar üstlendi, ancak sonra çekildi.Ramazan YAVUZ-DİYARBAKIR-DHA
#HtvhaberCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda ziyareti sırasında önceki gün Amsterdam’dan Maastrich kentine trenle giderken gazetecilere yeni anayasa süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gül, yeni anayasa için öncelikle ‘olumlu bir siyasi iklim yaratılması gerektiğini’ belirtti ve bu çerçevede liderlere görev düştüğünü vurguladı. Gül, “Birçok şeyin ideolojik olmaktan çok psikolojik olduğuna inanıyorum açıkçası. Bundan 10 sene, 20 sene önce ideolojik davranışlar daha baskındı. Şimdi meselenin biraz psikolojik olduğunu, ilişkilerle, davranışlarla ilgili olduğunu düşünüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, demokrasinin en önemli iki unsuru olana katılımcı ve temsili demokrasi unsurlarının milletvekili genel seçiminde gerçekleştiğini belirterek, “Buna asla gölge düşürmememiz gerekir. Hukuki mevzuattan kaynaklanan sorunlar var, eminim ki olgunlukla, ağır başlılıkla, konuşarak, diyalogla ve yine demokrasi ve hukukun gösterdiği istikamette bunların hepsi çözülecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, parlamentonun 25. dönemi toplandığında herkesin kurallara göre hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Herkes yemin edecek, herkes milletvekili olacak. Sonra farklı görüşlerin, bölgelerden gelecek sorunların tartışılabilmesi lazım. Kim köprüleri atıcı davranırsa, hem halk nezdinde itibar kaybeder, hem çok yanlış yapar” dedi.
Hayır! Hayır! Türkiye’den bahsetmiyorum. Biliyorum, kamuoyu generallerin gözaltına alınmasını, kiminin tutuklanmasını “Neler oluyor”, “Askerler mi sivillere, siviller mi askerlere darbe yapıyor” kaygısıyla yakından takip ediyor. Hayır! Ben sizi Endonezya’ya götürmek istiyorum. Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesinde, generallerin neden ve nasıl tasfiye edildiğini yazmak istiyorum...