Son yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#Bursa‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan PeynirlerKavar Havzası, Tatvan’dan Van istikametinde 15 kilometre kadar ilerledikten sonra yer alan altı köyden oluşuyor: Tokaçlı/Kurtıkan, Dibekli/Sülü, Bolalan/Şamnis, Kolbaşı/Avetaks, Düzcealan/Çorsin, Yassıca/Ünsüz. Tatvan’dan sonra gölden uzaklaşan yol, tekrar su kenarına inmeden hemen önce sağında ve solunda üçer köy ve bu köylere bağlı beş mezradan oluşan bu yeşil havzanın ortasından geçiyor. Havzada yer alan Kolbaşı köyüne giderken yol, yaylalardan dönmeye başlamış koyun sürülerinin içinden geçiyordu. Biz de arabayı durdurup fotoğraf çekmeye başladık, çobanlara selam verdik ve sürünün batan güneşe doğru geçişini bekledik...
#Kavar HavzasıKars’ın meşhur gravyerini, çok az miktarda üretilen Malakan şarap peynirini ya da heriye tulumunu tattınız mı hiç? Yaz boyunca üretilip mahzenlerde dinlendirilen bu özgün lezzetler kasım, aralıkta piyasaya çıkıyor. Kış başında yapacağınız bir gezide yörenin tarihi zenginliğini keşfedebilir, bu yıl açılan Boğatepe Peynir Müzesi’nde peynirlerin öyküsünü öğrenebilirsiniz.