Son yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak çocuklarda teknoloji bağımlılığı giderek daha sık görülüyor. Gün boyunca adeta ellerinden düşürmedikleri teknolojik cihazlar maalesef çocuklar için büyük bir tehdit oluşturabiliyor.
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarAra tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNAnne babalar çocuklarının bilgisayar başından kalkmadığından yakınıyor, çocuklar ise dijital oyun oynamaktan çok keyif aldıklarını söylüyor. Peki, bu durumda ne yapacağız? İşte çocuğunuzun dijital oyun bağımlısı olup olmadığını anlamanız için kendinize sormanız gereken sorular...
#Bora BüyükyazıcıCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz" dedi.
#İnternet BağımlılığıPandemi döneminde bağımlılık kriterleri de değişirken çocuklar, ergenler ve gençler teknoloji bağımlısı haline geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burak Doğangün, karşılaştığı çarpıcı örnekleri anlattı: “Günlerce uyku uyumayan, yemek yemeyi, su içmeyi unutan hatta bilgisayarın başından kalkmamak için altına bez isteyen ergenler var...”
#GazetehaberleriMahalle arkadaşları, komşu çocuklarıyla oynanan bilyeler, aileyle yapılan hafta sonu mangalları, yaz tatillerinde kuzenlerle denizin tadını çıkarmak… Ne yazık ki uzun süredir bu aktiviteleri gerçekleştirmemiz mümkün olmuyor. Çocuk neredeyse tüm sosyalliğinden soyutlanmış bir şekilde, tüm vaktini evde hatta odasının içinde geçiriyor. Daha da kötüsü ekranın içinde… Pandemi sürecinden en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Uzman Psikolog Serap Buharalı, bu süreçte çocuklar ve gençler için neler yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
#PandemiPek çok ebeveyn çocuğunun teknolojiyle ilişkisi konusunda endişeli. Çok katı kurallar koyanlar da var, “Pandemide zaten her şeyden mahrum, bir de ben bir şeyleri yasaklamayayım” deyip ipleri gevşetenler de... Yetişkin ve oyun terapisti Nilüfer Devecigil çareyi dönem dönem kızıyla birlikte ‘detoks’ yapmakta bulmuş. Bu tecrübeyi Instagram hesabında paylaşan Devecigil ve 14 yaşındaki kızı Irmak’la konuştuk.
#TeknolojiSalgın sürecinde internet bağımlılığına yönelik üç üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla yürütülen çalışma sonucu 12-17 yaş grubundaki internet bağımlısı çocukların savaş ve strateji oyunlarına daha fazla yöneldiğini ortaya koydu.
#OyunEğitimde yeni bir boyutla karşı karşıyayız. Çoğu kimsenin hesap etmediği, ailelerin yaşanan süreç içinde nasıl bir tutum takınacakları konusunda, eğitimcilerin planlama ve uygulamada çelişkiler yaşadığı bu sürecin içinden en az zararla ve az da olsa olabildiğince kazançla çıkmak için çeşitli planlamalar yapılıyor. Yapılan planlamaların önemli bir kısmı günü kurtarmadan ve geçici çözümler üretmeden öteye geçemiyor. Unutulmamalı ki, planlama yapabilmek için öncelikle durum tespitinin sağlıklı ve çok yönlü yapılması gerekiyor. Günü kurtarmak yerine geleceği inşa edecek planlamalara ve bunları uygulayacak yeterliliğe sahip eğitimcilere ihtiyaç var.
#TeknolojiTeknoloji, son 10-15 yılın hayatlarımızı en çok etkileyen, üzerine en çok konuşulan kavramı. Bilgisayarla tanışmamızın üzerinden kişisel bilgisayarlara sahip olmamız, ardından taşınabilir telefonların kullanıma girmesiyle hayatlarımız çok farklı bir yöne doğru evrildi. Derken sosyal medya platformları ortaya çıkıverdi.
#Sosyal MedyaBilgisayar oyunları, çocuklar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Momo, Mavi Balina ve Mavi Bebek derken şimdi de Gangster oyunu çocukları olumsuz etkileyerek şiddete yönlendiriyor. Uzmanlardan oluşan Hürriyet Aile yazarları, aileleri uyararak bu tarz şiddet içerikli oyunların çocukları sosyopat yapabileceği yorumunda bulundular.
#Çocukİletişimci ve yazar Dr.Umut Kısa, dijital oyun bağımlılığından endişe duyan ebeveynlere seslenerek, “Kötü olan oyun değil, çocukların ilişki kurma becerilerinin gelişmemesi ve dijital yetkinliklerini ilerletememesidir. Dijital oyunların çocuklara neler kazandırdığını 1980’den önce doğan ebeveynler hayal bile edemez. Onlar sadece kendilerini sokağa çıkma konusunda yasaklayan ebeveynlerini bilir ve aynı şeyi yaptıklarını fark etmezler” dedi.
#Umut KısaLG, ebeveynleri sanal tehlikelere karşı bilinçlendirmek amacıyla başlattığı “Çocuğumu Koru” projesi kapsamında oluşturduğu cocugumukoru.com platformunda yer alan uzman görüşleriyle çocukların sıklıkla kullandığı cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler vasıtasıyla uğrayabilecekleri sanal tehlikeleri tanımlıyor, bu tehlikeleri önlemeye yönelik önlemleri sıralıyor.
#LgSosyal medya uzmanı Deniz Unay, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde evde geçirilen zamanın teknoloji kullanımını da etkilediğini belirterek, "İnsanların pandemiden önce günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz." dedi.
#TeknolojiGünümüzün en büyük sorunlarının başında dijital dünyaya doğan çocukların internet aleminde karşılaştıkları içerikler geliyor. Şiddet, cinsellik, küfür, zorbalık, taciz ve daha pek çok kötü içerikle dolu sosyal medya platformlarında çocukların kendilerini nasıl koruyacakları merak konusu. Doç. Dr. Yavuz Samur’un yazdığı ‘1 Yeni Bildiriminiz Var’ kitabı anne babalara bu konuda rehberlik ediyor.
#HürriyetSakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas, dede ve ninelerin torunlarıyla ilgilenmelerinin sağlanmasıyla, çocukların teknoloji bağımlılığının azalacağını belirterek, "Devlet, anne ve babasına bakmakla yükümlü olan ailelere maddi destek sağladığı gibi, torunlarına bakan dede ve ninelere de bakım ücreti verdiği takdirde bu konuda olumlu sonuçlar elde edilecektir." dedi.
#TbmmTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi BalinaÖğrenciler “yazılı ve sözlü notlarımı nasıl yükseltebilirim, acaba bu dönem nasıl geçecek takdir veya teşekkür alabilecek miyim diye düşünürken, yaz tatili gelip çattı! Peki, bu yaz tatilini karne sendromuyla kâbusa çevirmeden, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirebilmek mümkün mü?
#ÇocukAileleri ve arkadaşları ile serbest zaman geçirme fırsatını yaz tatili ile yakalayacak olan öğrenciler, okullar ne zaman açılacak sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Peki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi verilerine göre okullar bu yıl ne zaman açılacak? İşte, binlerce kişinin merakla araştırdığı okullar ne zaman açılacak sorusunun cevabı
#Yaz Tatili Ne ZamanMÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Kırık, "Karnelerin verilmesiyle başlayan üç aylık yaz tatili '3T' olarak tabir edilen telefon, tablet, televizyon bağımlılığını ne yazık ki tetikliyor." dedi.
#TelefonTBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
#Selim GünüçVar ya, nefis kitap! Selçuk Şirin Hoca’nın ‘bebeklikten ergenliğe çocuk yetiştirme kılavuzu’ndan söz ediyorum. Adı ‘Yetişin Çocuklar’. Yeni çıktı. Yemin ederim dev hizmet. Çok heyecanlandım. Manyaklar gibi satır satır okudum. Ömer’e okuttum. Hatta Alya’ya. Evdekileri baydım, alt komşumu aradım, “Mine, senin oğlan daha küçük, mutlaka oku!” dedim. Fotoğrafları ayıklarken Emre Yunusoğlu’na, “Bak Cansın’la çocuk yapmadan okuyun ha” dedim. Hamile olanlara, çocuk yapmak isteyenlere, çocukları olanlara şu üç gündür sürekli, “Aman böyle bir kitap çıktı. NYU’lu (New York Üniversitesi) hoca Selçuk Şirin yazdı. Mutlaka okuyun. Hatta üç kere okuyun!” diyorum. Alya küçükken yaptığımız hataları gördüm, doğru yaptığımız şeyleri de. Ergenlik bölümünü tekrar tekrar okudum. Keşke bu bilgilerin bir kısmını daha önce edinebilseydim. Hoca’yı tebrik ediyorum ve bir anne olarak teşekkür ediyorum. Röportajın uzun hali hurriyet.com.tr’de. Röportajı okuyun ama söz verin, kitabı da okuyacaksınız, tamam mı?
#Yazar