Koronavirüs önlemleri nedeniyle evde kalmaya başladığımızdan beri hepimiz unlu mamullerle yatıp unlu mamullerle kalkar olduk. Ekmek, pizza, açma, pide derken sıra geldi makarnaya. Mis gibi taze makarnanın malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Bu tarifi bir kez denedikten sonra bir daha marketten kuru makarna bile almayacaksınız. Afiyet olsun…
#EvdehayatMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekMakarna, kimimiz için pratik bir çözüm kimimiz için de adeta bir tutku. Öğrenci sofrasında da şölen sofrasında da yeri olan makarna, evde açılıp tazecik pişirildiğinde bambaşka bir mertebeye ulaşıyor. Siz de bu lezzeti tatmak için evde makarna yapmak için hazırlıklara başladıysanız, bu içeriğimizi mutlaka okumalısınız. İşte evde taze makarna yapımının püf noktaları…
#Evde Makarna Nasıl YapılırPatatesi kim sevmez? Kızartması, kumpiri, salatası, hepsi birbirinden lezzetlidir. Ancak pürüzsüz ama kıvamlı ve lezzetli bir patates püresinin yerini de hiçbir şey tutamaz. İlk bakışta çok kolay görünen patates püresini hazırlarken, sık yapılan bazı yanlışlar vardır. İşte o yanlışlar ve doğruları...
#Haşlanmış PatatesGenellikle makarna için kullanılan al dente terimi özellikle İtalyan menülerinde sıkça rastlanıyor. Makarna ambalajlarının üzerinde de yazan al dente, makarnayı çok fazla pişirmeden servise çıkarmak anlamına gelmektedir. Peki, al dente nedir nasıl yapılır? Al dente makarna nasıl pişirilir? İşte, İtalyan usülü al dente makarna tarifi ve hazırlanışı.
#Al Dente NedirVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiSevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana “Türk Mutfağı dışında en sevdiğin 2. mutfak hangi ülkeye ait?” diye sorsalar, kesinlikle “İtalya” derim. Çünkü hem Türk damak tadına çok yakın hem de zeytinyağı ve taze baharatlara çok fazla değer veriyorlar. Bu nedenle İtalyan mutfağı artık uzmanlıklarım arasında yerini aldı bile. Makarna ve pizzadan ibaret gibi gözükse de aslında İtalyan mutfağı derya deniz bir kültüre sahip. Fakat bizim gibi hamur işine çok düşkün olduklarını da inkar edemeyeceğim.Bu hafta sizinle Focaccia ve pizzanın buluştuğu, dışı kıtır, içi yumuşacık enfes bir tarifle geldim. Bu tarifi özellikle minikler çok sevecek.
#FocacciaMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ Tezer13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#GnocchiYemediyseniz size önerim Bitez’in kuytu bir sokağında mandalina ağaçlarının arasına inşa edilmiş bir villanın taraçasına ve 6 dönümlük bahçesine masaların serpiştirildiği Trattoria il Mandarino... İşletmeciliğini Melina Di Cristina’nın yaptığı mekan, taze el yapımı makarnalardan özel soslu et yemeklerine harika lezzetler bulabileceğiniz bir yer.
#1Kavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#Semizotuİçimi çok kolay bir çorba. Hem oldukça sağlıklı hem de çok besleyici. Harika bir başlangıç. Çok besleyici, bir çorba... Kereviz yediremediğiniz sevdiklerinize, bayılarak yiyecekleri bir çorba tarifi. İşte, sizler için hazırladığım, tül perde tatlısı, kereviz çorbası, makarna böreği ve daha fazlasından oluşan Ramazan 22. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüKlasik her zaman güzeldir diyerek başlayalım yazımıza. Ezogelin çorbası, lokantaların vazgeçilmez, evlerimizden eksik olmayan çorbası. Tam iftara layık. İçinizi yumuşatacak ve sizi ana yemeğe hazırlayacak. En klasik, kebapçıların olmazsa olmazı bir çorba ezogelin çorbası. Evde yaptığım çorba dışarıda yediklerime benzemiyor diyorsanız bu tarifi deneyin. En önemli püf noktası et suyudur. Gerçek et suyu.
#Ramazan MenüsüBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKİtalya’nın sembollerinden biri, lazanya... Kendini farklı damaklara sevdiren bu yemeğin çeşidi de çok! Kimi yerlerde kıyma yerine mantar kullanılır, domates sosu yerine pesto sosla yapan da var. Ben bu hafta size, kızarmış patlıcanlı, ricotta peynirli ve bol domates soslu bir versiyonunun tarifini vereceğim. Sicilya’ya özgü, nefis bir lazanya bu... Eminim çok hoşunuza gidecek.
#LazanyaBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaAdını ünlü İtalyan besteci Bellini’nin eserinden alan ‘pasta alla norma’, bu mevsimin en güzel patlıcan ve domatesleriyle hazırlanan, koyun sütünden ricotta’yla taçlanan bir lezzet patlaması! Orijinal tarifini ve bu nefis yemeği yaparken dikkat etmemiz gerekenleri tüm incelikleriyle anlatacağım.
#Pasta Alla NormaBabamın bildiği tek yemek ‘pasta e patate’ydi. Bence iyi yapamıyordu ama kardeşlerimle o yemeği her zaman yiyorduk. Çünkü bizim için emek vermesi ve buna zamanını ayırması lezzetten çok daha önemliydi. Ben de babam gibi, oğluma yemek hazırlamayı çok seviyorum. Zeno’yla birlikte hamur yoğuruyor, taze makarna pişiriyoruz. Birlikte oturduğumuz tüm sofralar beni çok mutlu ediyor.
#Babalar GünüElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto SosÇizme’nin şimdiye kadar kendi halinde yaşayan bölgesi Puglia’nin vaatleri ortada: Makul fiyatlar, samimiyet, sade ve saf lezzetler, harika kumsallar ve deniz… Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız. Çok sevdiğim bu bölgeye bu kez dünyaca ünlü Altamura ekmeğinin peşinden gittim.
#Seyahat