Yazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Ailemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramŞef Ömür Akkor ve arkadaşlarının Elbistan’da kurduğu Yeniden Hayat Lokantası, afetten etkilenenlerin sıcak yemekle doyarken sosyalleşerek moral bulmalarına olanak sağlıyor. Aynı bölgede mutfağını bir okul bahçesine kuran şef Bora Bozankaya da kendi imkânıyla hem yemek dağıtıyor hem istihdam yaratıyor.
#Ömür AkkorMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı Yumurtaİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeDuydunuz türküyü, süreniz başladı. Birkaç haftaya zamanı biter... Siz bakmayın ‘Fasulyenin biraz incesi işte’ yorumlarına; tadı başka, pişirme yöntemleri bambaşkadır. Börülce ki Bodrum’daki Myndos kazılarında toprak kaplarda tohumları bulunmuş. Özbeöz Anadolulu bu sebzenin iadei itibar zamanı geldi de geçiyor bile. Salatasıyla yetinmeyin, sizi saraydan çıkma bir yumurtalı börülce tarifiyle ikna edebilirim...
#Gazetehaberleri“Hangi restoranı tercih ediyorsun” diye karşınızdakine sorduğunuzda alacağınız bazı cevapları 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum: “İtalyan mutfağının hastasıyım”, “Fransız yemeklerine bayılıyorum”, “Ben Uzakdoğucuyum”, “Tabii ki kebap, lahmacun” gibi bir çok yanıt duymanız mümkün. Nedense “Türk mutfağı favorim” diyen pek çıkmaz. Kültürümüzden kaçarız. Halbuki, “Ekmeği banıp, tabak sıyırmak” diye bir tabir var bizde. Sulu yemeyi hangimiz sevmez ki? Türk mutfağının kültürü ise esnaf lokantalarıdır. Hepimiz gideriz, hepimiz biliriz. Ama nedense söylemekten çekiniriz. Onlar, kaliteyi ucuza yiyebildiğimiz, tıka basa doyduğumuz, aylar sonra bile gitsek aynı tattaki yemeği önümüze koyan, yaşayan efsanelerdir. İşte geçmişten günümüze gelen, unutulmayan tatları yaşatan 3 güzel mekan...
#Türk MutfağıÜlkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
#DiyetTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıBamya tohumu, bamya bitkisinden elde edilir. C, B ve K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca kilo verme sürecinde de önemli destekleyici. Peki bamya tohumunun faydaları neler, nasıl kullanılır? Herhangi bir yan etkisi var mıdır? İşte bamya tohumuyla ilgili merak edilenler...
#Bamya TohumuTüm dünya Covid-19 virüsü ile mücadele ediyor. Ağır hastaların hastanede tedavisi sürdürülürken, Covid-19 testi pozitif çıkan, hafif semptomlu hastaların tedavisi ise evde planlanıyor. Peki, Covid-19 pozitif hastalar karantinada nasıl beslenmeli? Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, koronavirüs hastalarına tıbbi tedavilerini desteklemek için tavsiyeler verdi.
#COVID-19Yaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırHerkese merhabalar! 10 Kasım haftasında olduğumuz için, sizlere cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili seneler önce öğrendiğim bir anıdan bahsedeceğim. Vefatından hemen önce Atatürk’ün tatmak istediği yemeği öğrendiğinizde, eminim siz de duygulanacaksınız...
#Mustafa Kemal AtatürkOrdu-Giresun Havalimanı denizde, her iki şehrin tam ortasında... Bu öyle bir ortaklık ki uçak tekerini Giresun’da piste koyuyor, freni Ordu’da basıyor. Havalimanına sırtınızı verdiğinizde 15 dakika doğu yönü Giresun, 15 dakika batı yönü Ordu… Havalimanının bu konumu her iki il için de değişimin başlangıcı olmuş. Ordu’da sohbet ettiğim vatandaşlardan biri gerçekten haklı: “Ok yaydan çıktı artık, geri dönüş yok.”
#OrduAtakent Mahallesi’ne gittiğimi söylediklerimin çoğu ‘neresi ki orası’ bakışı attı, “Halkalı Toplu Konutları” deyince olay aydınlandı. Türkiye’nin ilk uydu kent bölgesi, akla getirdiklerinin aksine nefes alınabilen hatta macera yaşanan bir yer.
#Atakent Mahallesi