Birçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerElektronik sigaraların yaygınlaşmasıyla birlikte sağlık riskleri de artıyor. Endonezya'nın Bandung kentinde 22 yaşındaki genç bir kadın, elektronik sigara kullanımının ardından ağız içinde ve çevresinde çıkan acı veren yaralarla hastaneye başvurdu. Başlangıçta uçuk olarak düşünülen rahatsızlık, sonradan elektronik sigara kaynaklı çok ciddi bir hastalık olan ‘eritema multiforme’ olarak teşhis edildi. Bu olay, elektronik sigaraların potansiyel sağlık risklerini bir kez daha gözler önüne seriyor. İşte genç kadının yaşadıkları ve 'zararsız' olarak lanse edilen elektronik sigaranın gerçek tehlikeleri…
#SağlıkBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkŞef mutfaklarının aranan malzemelerinden malt unu ya da diğer adıyla arpa unu ekmeğin yanı sıra tatlı ve diğer hamur işi tariflerinde de özellikle son günlerde kullanılmaya başlandı. Yüksek proteinli olan malt unu ekmek yapımının yanında diğer unlarla karıştırılarak da kullanılıyor. Peki malt unu nedir, nerelerde, nasıl kullanılır? İşte malt unut faydaları ve özellikleri...
#Malt UnuAğrılı Mesane Sendromu ya da Mesane Ağrı Sendromu olarak da bilinen 'İnterstisyel Sistit', mesane ve pelvik bölgede ağrı, sürekli sıkışma hissi ve sık idrara çıkma ile karakterize mesanenin mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Hastaların %90’ını kadınlar oluşturmaktadır. Şikayetlerin başlangıç yaşı sıklıkla 30-50 yaş arasındadır.
#İnterstisyel SistitBal, bal arıları tarafından çiçekli bitkilerden elde edilen nektar kullanılarak yapılan doğal bir tatlandırıcı üründür. Bal, çoğunlukla şekerden yapılmış olmasına rağmen içinde çeşitli vitaminler, aminoasitler ve antioksidanlar bulunur. İçinde bulunan bileşenler, balı doğal bir iyileştiricidir. Bal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bal Alerjisi Nedir