Vedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara Bağımlığıİngiltere’de yapılan bir çalışma neticesinde COVID-19 geçiren hastaların beyin MR görüntüleri incelendi ve beynin gri maddesinde yüzde 2’lik oranında küçülme gözlemlendi. Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “The Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma, COVID-19 ve beyin sistemi arasındaki ilişkiye dair ilk kez somut bir bilgi sunuyor” dedi ve çalışmanın detayları ile COVID-19’un beyin sağlığına uzun vadedeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
#Beyin KüçülmesiBurun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtileriyle daha çok soğuk algınlığı ve mevsimsel grip gibi geçirilen Omicron varyantı, buna karşın özellikle aşısızlar, eksik aşılılar, bağışıklığı düşük ve kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrederek ciddi sonuçlara yol açabiliyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Atar, Omicron ile birlikte son günlerde sık görülen enfeksiyonları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronRutinlerimizdeki mecburi değişiklikler hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi fazlasıyla etkiledi. Doğanın uyanışını fırsat bilip vücudumuza iyilik yapmanın yani detoksun tam zamanı… Bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı direnç sağlayan programlar da var, COVID-19 nedeniyle tat duyusu zayıflayan ya da kaybolanlara destek olanlar da...
#YazarSANKO Okulları öğrencileri, COVID-19 şüphesi durumunda kişilerin PCR veya antikor testi yaptırmadan önce uygulayabilecekleri güvenilir, maliyeti daha düşük olan, yapay sinir ağı kullanarak kesin sonuçlar alabilecekleri test geliştirdi. “COVID-19 Tespitinde Yeni Nesil Yapay Sinir Ağı Modellemesi ile Geliştirilen Duyu Test Cihazı”, TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında birinci olan proje, 24- 28 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Türkiye finallerinde Türkiye birinciliği için yarışacak.
#SANKOTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor. Covid-19 salgınının yaşamı tehdit ettiği bu süreçte uzmanlar sık sık sigarayı bırakma çağrısında bulunuyor. “Koronavirüs hastalığı seyri sırasında veya sonrasında sigara içmek yangına körükle gitmek gibidir” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Sigaraİngiltere’de etkisi uzun süren bazı Covid-19 hastalarında koku duyusunun bozulduğu ortaya çıktı. Bazı kişiler, virüsü atlatsalar da sürekli bozuk balık, yanmış ekmek kokusu aldıklarını vurguluyorlar. Kimi hastalar ise kahvenin egzoz, diş macununun ise benzin gibi koktuğunu söylüyorlar. Peki, koronavirüs neden koku ve tat alma duyularını köreltiyor? Bu durum kalıcı olabilir mi? Covid-19 geçirenlerin kaybolan koku ve tat duyusu ne zaman geri gelir? Konuyla ilgili merak edilenlere KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, açıklık getirdi.
#KoronavirüsCOVID-19’un “Tedavi oldum, bitti” türünden bir hastalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Koronayı atlatıp testi negatife dönse de eski sağlığına kavuşamayan; hayatına nefes darlığı, baş ağrısı ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarıyla devam edenler var. Uzmanların ‘Long COVID’ (Uzayan COVID) dediği bu durumu radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve hastalarla konuştuk. Sönmez’e göre bu belirtileri gösterenler için rehabilitasyon merkezi kurulması şart.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısı en çok yükselen kentler arasında açıkladığı Eskişehir’de, tedbirlere uyulmaması tedirgin ediyor. Mart ayından bu yana 150 kadar kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği şehirde, yaklaşık 4 bin kişinin de evinde tedavi gördüğü öğrenildi.
#HaberÇin tuzu yarattığı insan vücudunda olumsuz etki dolayısıyla uzmanlar tarafından tehdit olarak görülen maddeler arasında tutuluyor. Asıl adı 'Mono Sodyum Glutamat' (MSG) olan Çin tuzu, tat verici gıda katkı maddesidir. Yemeklere lezzet veren Çin tuzu için sinir sistemini bozma ve vücutta iltihabi reaksiyona neden olabilme durumunun söz konusu olabileceği dolayısıyla dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. İşte, Çin tuzu hakkında Osman Müftüoğlu'nun açıklamaları
#Çin Tuzu NedirTürkiye’de koku denince akla gelen ilk isim Vedat Ozan. Bu alanda öğrendiklerimizin yüklü kısmını ona borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Onun büyük emek harcayarak yazdığı, basımı beş yıla yayılan, dört ciltlik ‘Kokular Kitabı’ serisi de ‘Lezzetler’ başlığıyla tamamlandı. Ozan’la, hakkında ‘#sukitaplarbitsedekurtulsam’ etiketiyle kampanya başlattığı editörü Mesut Varlık’ı bir kahve sohbetinde yakalayıp kayda aldık. Varlık’ın sözleriyle; “Eğer bu ‘tadı damağınızda kalan’ bir söyleşi ise aromadır o, aroma!”
#LezzetSonbahar yağışları doğada yetişen mantarların üremesine yol açıyor. Başta Karadeniz olmak üzere pek çok bölgeden, doğada toplanan mantarlardan zehirlenme haberleri geliyor. Sağlık Bakanlığı, doğadan toplanan mantarların yenmemesi uyarısı yapıyor.
#Seyahat Sağlığı“Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt etmek oldukça bilgili kişiler için bile zordur. Hastalar tanımlanamayan bir mantarı yemişlerse, türlerin tanımlanması spesifik tedavinin belirlenmesine yardımcı olabilir” diyen İstanbul Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine karşı bilgilendirdi.
#Mantar ZehirlenmesiSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiği belirtildi.
#Sağlık BakanlığıYağmurun arkasından doğada patlayan mantarlar, zehirlenmeye yol açabiliyor. Mantarları çok iyi ayırt edebildiğinizi sansanız bile zehirli olanıyla olmayanı arasındaki minik farkı gözden kaçırmanız mümkün. Sağlık Bakanlığı doğada yetişen mantarların ‘kesinlikle’ yenmemesi uyarısı yaptı.
#Seyahat SağlığıSağlık Bakanlığınca doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların arttığı, vatandaşların bu mantarlardan kaynaklanan zehirlenme vakalarına karşı bilgilendirilmesi ihtiyacı doğduğu belirtildi.
#Mantar