Doğada yetişen mantarları yemeyin
Yağmurun arkasından doğada patlayan mantarlar, zehirlenmeye yol açabiliyor. Mantarları çok iyi ayırt edebildiğinizi sansanız bile zehirli olanıyla olmayanı arasındaki minik farkı gözden kaçırmanız mümkün. Sağlık Bakanlığı doğada yetişen mantarların ‘kesinlikle’ yenmemesi uyarısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde, çiğ veya pişirilmiş yenmesiyle ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebildiğini hatırlattı. Çorum, Erzurum, Yozgat, Ankara, Niğde, Sakarya, Kütahya ve İstanbul’da mantar toplayıcılığı ve zehirlenme vakalarının daha sık olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor. Belirtiler çeşitlilik gösterebiliyor” dendi.
114 alo zehir hattı
Mantarın yenmesini takiben iki saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor. Bakanlık, “Doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketilmemeli. Tüketilirse zehirlenme belirtilerinin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor” açıklaması yaptı.
İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır bulunduruluyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunuyor. İhtiyaç halinde bilgi almak isteyenler 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabilirler.
mesude