AA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 23:29
Çubuk Kaymakamı Adem Keleş, yağışlarla birlikte doğada yetişen mantar sayısının artmaya başladığını ve ilçede bu hafta aynı aileden 3 kişinin ‘mantar zehirlenmesi’ nedeniyle hastaneye müracaat ettiğini söyledi.
Zehirlenme vakalarında artış yaşanabileceğinin altını çizen Keleş, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların tüketilmesinin ölümle sonuçlanabilen ciddi sonuçlara yol açabileceğine hatırlatarak şu uyarıları yaptı: “Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir. Zehirli mantarın yenmesinin ardından 2 saat içinde uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi fonksiyon bozukluklarının görülebilir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
AYIRT ETMEK ZORZehirli zehirsiz mantarı birbirinden ayırt edilmesi oldukça zordur. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi
Çubuk ilçemizin kırsalında da kendiliğinden yetişen çeşitli türden çok sayıda zehirli mantarların olduğu bilinmektedir. Doğal alanlarda yetişen
mantar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerekiyor. Zehirlenme ile ilgili bilgi vermek ve mantar zehirlenmelerinde kullanılan antidotun temini için Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki 114 nolu telefon hattıyla Ulusal Zehir Merkezi 7/24 danışmanlık hizmeti veriyor.”