Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitap‘Erkeğin kadına üstünlüğü’ tarih boyunca nasıl inşa edildi? Kadın erkek rolleri aile, ekonomi, yasalar, din, siyasi yaşam, eğitim, kültür, cinsellik alanında nasıl kurgulandı? Merry E. Wiesner-Hanks ‘Tarihte Toplumsal Cinsiyet’te tane tane anlatıyor.
#Merry E. Wiesner-HanksÜnlü ‘Cambridge Dünya Tarihi’ dizisinin genel editörü ve özellikle toplumsal cinsiyet, kültür tarihi, Avrupa tarihi alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Merry E. Wiesner-Hanks’in imzasını taşıyan ‘Kısa Dünya Tarihi’; benzer çalışmaların dışarıda bıraktığı konu, kişi ve coğrafyaları odağına alan zihin açıcı bir genel tarih çalışması.
#Kısa Dünya TarihiDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Ev kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıJosé Ortega y Gasset “Kitlelerin Ayaklanması” eserinde, “Tarihin tüm erkeksi çağlarından” bahseder ve şöyle der: “Tarihin tüm erkeksi çağlarının özelliğinin, kadına karşı ilgisizlik olduğunu söylemek zorundayım. Kadın yaşamın dibine itilmiştir, öyle ki uzaklardan bakmak durumunda olan tarihçi onu belli belirsiz görür.”
#Kadın HaklarıAtalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiOyun. insanlık tarihi boyunca çocuğun en sevdiği bıkmak ve bilmediği uğraşı olmuştur. Tüm gün oyun oynayan ya da oynamak isteyen çocuklarınızın boş vakit geçirdiğini ya da sadece eğlendiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ihtiyacı olan oyun, çocukların gelişiminin de en büyük destekçisidir. Tarihin en eski dönemlerinden beri oyun ve oyuncaklar, çocuğun günlük yaşamının odak noktasında yer alır. Oyuncağın ve oyunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Aynı zamanda, oyun ve oyuncaklar, ortaya çıktıkları dönemlerin günlük yaşamına ayna tutan sessiz tanıklardır. Zamana ve kültüre coğrafyaya göre değişir ama yok olmazlar..
#DOÇ. DR. NALAN KURU KİMDİR?İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, pandemi tedbirleri nedeniyle ertelenen İstanbul’u Koşuyorum Kadınlar Günü Etabı’nı 3 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da gerçekleştirecek. Sporcular, kadınların tarihte iz bıraktıkları sembolik noktaların yer aldığı anlamlı parkurda toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak için koşacak.
#SporBankacılık sektörünün düzenleyici otoritelerle uyum içinde koordine olarak çok büyük bir sınavdan başarıyla geçtiğine dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Çok güçlü kredi büyümesi, önemli miktarda yapılandırmalar ve düşük faizlerle hem bireyler hem reel sektör muazzam desteklendi. Özel bankalar da elini taşın altına koydu. 2020’de özel bankaların toplam TL kredi portföyü yüzde 32, TL tüzel kredileri yüzde 34 büyüdü” dedi.
#GazetehaberleriKadına karşı şiddetin önlenmesi için ‘acil faaliyet planı’ kapsamında yeni bir ‘müdahale’ genelgesi yayınlandı. ‘Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları’ yaygınlaştırılacak. Mağdur kadının hayati tehlikesi varsa, talebi yoksa bile geçici koruma altına alınacak. Gerekirse mağdurların kimlik bilgileri hâkim kararıyla değiştirilecek. Şüphelilere zorlama hapsi gündemde.
#Adalet Bakanı Abdulhamit GülKADIN Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kurduğu ‘İstanbul Sözleşmesinin Etkin Uygulanması Ve İzlenmesi Konulu Alt Komisyonu’nda kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’ne destek verdi.
#GazetehaberleriÇalışma arkadaşımız, gazeteci Ali Tufan Koç dört yıl önce ABD’ye yerleşti, bir içerik ajansı kurdu. Bir yandan New York-İstanbul arasında mekik dokuyarak modern hayat üzerine atölyeler düzenliyor, bir yandan da uluslararası bir gastronomi dergisi üzerinde çalışıyordu. Derginin hazırlıkları tamamlandı, İngilizce yayın yapacak olan SUMAC geçen hafta okurla buluştu. “Yemeğe, muhabbete ve yazıya duyduğum açgözlülüğü hayırlı bir iş için kullanmanın yollarını arayıp duruyordum” diyen Koç’la ‘büyük dertlerden küçük birer ısırık alma’ amacı güden yeni yayını konuştuk.
#Ali Tufan KoçPlayboy’un son sayısında, derginin 64 yıllık tarihinde ilk kez, bir transseksüel model yer aldı. Derginin kurucusu Hugh Hefner’ın ölümünden bu yana ilk kez çıkarılan Kasım/Aralık 2017 sayısında, transseksüel bir birey olan Ines Rau’nun cesur pozları öne çıktı.
#Playboy