Atalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#Rota21 Aralık’taki Jüpiter ve Satürn buluşması 200 yıllık yeni bir çağ başlattı. Mülkiyeti, sınırları ve iktidarı temsil eden ateşten aklı, özgürlüğü, bilimi anlatan havaya geçtik. Önümüzdeki dönemde teknoloji, insan hakları önem kazanacak. Önemli devrimler, hareketler yaşanabilir.
#YazarYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Yakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaAKkdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Kuzey Avrupa'dan Akdeniz'e, Mısır'dan İran'a uzanan coğrafyada kendini gösteren veba salgınının, antik çağların en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi. İnsanlığın binlerce yıldır salgınlarla mücadele ttiğini belirten Prof. Dr. Işık, "Anadolu bağlamında bu pandemilerden bazıları son derece etkili olmuş ve etkileri tarihin gidişatını da etkilemiştir" diye konuştu.
#Salgın Tarihi‘Hafıza sanatı’ geçmiş çağların bilgiyi öğrenme kadar onu saklama yöntemidir de... Hele ki matbaa çağı öncesi ‘idmanlı bir hafızanın yaşamsal önem taşıdığı’ göz önünde tutulduğunda... Frances A. Yates, ‘Hafıza Sanatı’ adlı çalışmasında Antik Yunan, ortaçağ ve Rönesans boyunca ‘hafıza’nın geçirdiği dönüşümü inceliyor...
#Hafıza SanatıANTALYA’nın turizmde 2018 yılının teması olarak belirlediği Perge Antik Kenti’nde geçen hafta Vali Münir Karaloğlu’nun bu yılki kazı sezonuyla ilgili ilk kazmayı vurduğu alanda, dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarının beş basamaklı podyumu ortaya çıkarıldı.
#Perge Antik KentiBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokKiklad Takım Adaları’nda yat turuna çıkanların ilk uğrak noktası Kea. Sahili restoranlar ve adalı ressamların galerileriyle süslü. 2400 nüfuslu ada 18’inci yüzyılda öylesine zenginmiş ki, pek çok ülkenin konsolosluğu varmış. Size 25 yıldır yaz, kış geldiğim Kea’dan, dostlarımdan bahsetmek istiyorum.
Çorum’un sadece leblebiden ibaret olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Kent, Hattilere, Hititlere, Frig, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış tarihi bir bölgede yer alıyor. Alacahöyük, Boğazkale ve Yazılıkaya’daki açık hava müzeleri sizi 4 bin yıl öncesine götürüyor. İskilip dolması, keşkek, madımak ve çatal aşı çorbası gibi leziz yöresel yemekler de cabası...
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititlilerin başkenti. Bugün ise Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti.
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititler’in başkenti. Bugün Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti. Şehrin surlarının yüzde biri, orijinaline yakın olarak JTI sponsorluğunda tekrar inşa edildi. Yapımı yaklaşık üç yıl süren suru ve Anadolu tarihinin en eski uygarlığının kültürel dokusunu görmek isteyenler için Hattuşa’yı kazı başkanı Andreas Schachner ile birlikte dolaştık.
Portakal Kültür ve Sanat Evi’nin yayınladığı P Dünya Sanatı Dergisi son sayısını adalara ayırdı. Giriş yazısında ütopyalar için en uygun coğrafyaların adalar olduğu anlatılıyor. İşte bu yüzdendir ki, Platon’dan Thomas Moor’a, düşünürler ve yazarlar toplumsal ütopyalar için hep adaları hayal etmişler, adaları yazmışlar. Bir de büyük anakaraları kültürüyle, zenginliğiyle, dik kafalılığıyla derinden etkileyen küçük gerçek adalar var.