Eğitimci-yazar Bahattin Gemici’nin, 17 Nisan 1940’ta ülkenin 21 bölgesinde Hasan Âli Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde kurulan köy enstitülerini ve öğrenim gördüğü Hasanoğlan’ı konu alan ‘Hasanoğlan Destanı’ adlı kitabı çıktı.
#AlmanyaBoş zamanlarda yapılacak en iyi işlerden birisi kitap okuyarak zaman geçirmektedir. Çünkü kitap okuyan kişiler her açıdan daha donanımlı bir hale kolayca gelebilir. Her türden kitabın mutlaka okunması lazımdır. Sarı Traktör kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
1.yüzyılın ikinci çeyreğinde toplumcu gerçekçi akım hem sinema hem de edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi adı ile bilinmekte olan akım, edebiyatta ise başta hikaye ve şiir olmak üzere pek çok türü kapsamaktadır. Toplumcu gerçekçi yazarlar kimlerdir ve eserleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimToplumcu gerçekçi akım, ilk olarak 19. yüzyılın ikinci çeyreğinde hem edebiyat hem de sinema alanında ortaya çıktı. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi ismi ile de bilinen akım, edebiyatta ise, başta şiir ve hikaye başta olmak üzere pek çok türü kapsar. Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı nedir, yazarları kimlerdir ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürk edebiyatının önemli adlarını geniş bir kitle okumuştur. Acaba kaçı onlar üzerine yazılmış kitapları okudu? Yazarlarımızı bütünüyle kavramak için yeni kuşakların bu kitaplara gereksinimi var. İnternetten elde edilen bilgilerin yüzeyselliğini düşününce bu kitapların önemi ortaya çıkar. Bence kitaplığınızın bir rafına okuduğunuz yazarlar, şairler hakkında yazılmış kitapları da koyunuz.
#EdebiyatOğlu Ali Nesin’le Aziz Nesin, yayıncılık üzerine konuşurken Ali Nesin bir yayınevinden söz etmiş, konu adına geldiğinde ‘Düşün’ ismini koyacağını söyleyince Aziz Nesin “Sen de benim gibi inatçısın” demiş. Düşün’ü 1957’de Kemal Tahir ve Aziz Nesin kurmuştu...
#Aziz NesinBazı kitapların tamamlanmasını, bazı kitapların yeniden basılmasını ve gazete, TV’de yer almış kimi konuşmaların da kitap olarak yayımlanmasını bekliyorum. Talât Sait Halman, Dr. Mustafa Şerif Onaran, Hilmi Yavuz üçlüsünün kayıtları, yazıya aktarılması gerekenlerden...
#Talât Sait HalmanKöy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. Yılı anılıyor. ‘Cumhuriyet’in sabah güneşi’ olarak adlandırılan ‘Köy Enstitüleri, eğitim konusunda dünyaya örnek olmuş, tamamen Türkiye’ye özgü olmuş bir projedir. Peki, Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu? Köy Enstitüleri kurucusu kim? İşte Köy Enstitüleri mezunu olan isimlerden bazıları...
#Köy Enstitüleri Ne ZamanErdal Öz, kendisini sevgi ve iyilikten inşa etmiş, sağlığını sanki arkadaşlıkta bulan bir insan gibiydi. ‘Sevgili Erdal – Erdal Öz’e Mektuplar - 1. Cilt’te yazar ve şairler yazdığı mektuplarla Türkiye’deki yayıncılığın bu erdemler üzerinden dönüşümünü dile getiriyor.
#SEVGİLİ ERDAL - ERDAL ÖZ’E MEKTUPLAR - 1. CİLTTÜRKİYE Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, toplumu ikiye bölecek dini ve resmi nikah üzerinden ayrışma ve kadınlara medeni hakların tartışmaya açılmasını kınıyor. Hukuki gerekçelerle tepki gösterirken “medeni haklara tırpan bir güvence eksikliğidir” diyor.
#Yalçın BayerCemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#Kitapsanat