Güncelleme Tarihi:
KİTABINI, köy enstitülerinin kurucuları Hasan Âli Yücel ile İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’a ve köy enstitülerinde yetişen öğretmenlere adadığını belirten Gemici, köy enstitülerinin dünyanın birçok ülkesi tarafından örnek eğitim modeli olarak görüldüğünü, bu başarıda on bine yakın köyü dolaşan İsmail Hakkı Tonguç’un payının büyük olduğunu söyledi: “Köy enstitüleri bize özgü, yaratıcı, yaşamın içinden kaynaklanan bir eğitim modelidir. İlkel tarımdan modern üretime geçme arayışıdır. Köy enstitüleri, insana ve doğaya duyarlı, iyiyi, güzeli ortaya çıkarmanın adıdır. Köy enstitüleri cumhuriyet aydınlanmasıdır; insanımızı kulluktan kurtarma, aklı ve bilimi kullanan yurttaş yetiştirme arayışıdır. Cumhuriyetimizin değerlerini, devrimlerimizi halka ulaştırma modelidir. Burada kararlar, yönetici, öğretici ve öğrenci üçlüsünün katkı ve onayıyla alınırdı. Bu enstitülerde Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mevlüt Kaplan, Osman Şahin, Pakize Türkoğlu gibi yazarlar, şairler yetişmiştir. Onların Türk edebiyatına katkıları unutulmayacaktır.”
ÜRETİME DÖNÜK EĞİTİM
Kitaba deftere dayalı eğitim yerine ‘iş için, iş içinde eğitim’ ilkesi uygulanırdı. “Köy enstitüsünü bitiren bir öğretmen sadece ilkokul öğretmeni değildi; aynı zamanda ziraatçılık, sağlık, duvarcılık, demircilik, terzilik, balıkçılık, arıcılık, bağcılık ve marangozluk gibi meslekleri de uygulamalı olarak öğreniyordu. Köy enstitüleri kapatılmayıp yaygınlaştırılarak sürseydi, köylerimiz modern tarım ve hayvancılığa kavuşurdu. Köylerimiz boşalmaz, kentleşme sorunları yaşanmazdı. Bilim insanlarımız, üniversitelerimiz, eğitimcilerimiz bize özgü bir eğitim kurumu olan köy enstitüleri deneyiminden yararlanarak çağın gereksinimlerine ve ülkemizin gerçeklerine uygun, üretime dönük yeni bir eğitim modeli üzerinde çalışmalı, çağdaş bir yaklaşımla köy enstitülerinin yanı sıra kent enstitüleri de kurulmalıdır.”
Hasanoğlan’da edebiyat öğretmenliği yapan yazar Hüseyin Erkan ise Gemici’nin kitabından övgüyle söz etti: “‘Hasanoğlan Destanı’, Hasanoğlan gerçeğinde Cumhuriyet eğitimine bakışın bir fotoğrafıdır. Mutlaka okunmalıdır.”
YAZAR HAKKINDA
Bahattin Gemici, Ankara-Nallıhan’da doğdu. Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Ilgaz ve Kurşunlu’da iki yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Almanca bölümüne devam etti. 1976ʼda turist olarak geldiği Almanya’da çeşitli işlerde çalıştı. 1977ʼden itibaren Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Herten kentinde 36 yıl öğretmenlik yaptı. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun eşit haklara kavuşması için verilen mücadeleye katılan Gemici, çok sayıda derneğin ve girişimin kurulmasında, yönetiminde görev aldı. Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı çalışmalar yapan Gemici, seçme ve seçilme hakkı için kampanyalar düzenledi, Türkçeyi yaşatmak için yoğun çaba gösterdi. Alman Yazarlar Birliği üyesi olan Gemici’nin şiir, öykü, masal ve eğitim konulu 20 kitabı yayımlandı. Eserleri dergilerde, antolojilerde, ders kitaplarında, Batı Alman Radyosu (WDR) ile TRT’nin programlarında yer aldı. Gemici’ye dokuz ödül verildi.