Talasemi haberleri sayfasında Talasemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 477 Talasemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Her yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiBatman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yanlış kan verilen talasemi hastası Furkan İçyar (21), iki gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu edilen Furkan İçyar, yanlış kan verilmesinin isim karışıklığı nedeniyle yaşandığını belirterek, “Benim canıma bir şey olabilirdi. Sonuna kadar şikayetçiyiz. Ben odadayken hemşire hanım geldi. ‘Furkan İçyar burada mı? dedi. ‘Evet buradayım’ dedim. Kanı taktı. Sonradan öğrendik ki Furkan Ö.’ye aitmiş kan. 30-40 saniye ilerleyince başım dönmeye başladı. Kalbim sıkıştı. Ondan sonra hemşire hanım kapattı kanı" diye konuştu. Öte yandan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
#BatmanAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#SağlıkKalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiGenellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen Akdeniz anemisi, yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile saptanabilir ve koruyucu önlemler alınabilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen Akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Akdeniz AnemisiBurcu ÇEKİN soruyor: Virüsün deniz suyundan geçmediği söyleniyor ama “Bu konuda henüz araştırma yok” ile “Kesinlikle geçmez” farklı şeyler. İnsanlar denize dalıp çıktığında ağzından, burnundan çıkan ne varsa denize bırakıyor. Aynı suya başkası da dalıyor. Yeri geliyor o su burna kaçıyor. Bulaşma nasıl olmaz?
#GazetehaberleriTürkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
#Talasemi8 Mayıs Talasemi Günü gündemde yer alıyor. Talasemi nedir, belirtileri nelerdir? Bir diğer adı Akdeniz anemisi olan bu haftalık ebeveynlerden kalıtsal olarak geçiyor. Dünyanın birçok yerinde görülen kan hastalığın tanısı çoğunlukla çocukluk döneminde konuluyor. İşte talasemi hastalığı ile ilgili merak edilenler…
#TalasemiAydın'ın İncirliova ilçesinde 8 aylıkken talasemi (Akdeniz anemisi) majör teşhisi koyulan Saygın Aydemir (3), ikinci kez yapılan ilik nakliyle hayata tutunmaya çalışıyor. Anne Seda Aydemir, "İnşallah oğlum, hayata sımsıkı tutunacak. Oğlumun iyileşmesi için çaba sarf ediyoruz. Şu an Antalya'dayız. Tedavimiz uzun sürecek" dedi.
#AydınEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Akdeniz bölgesinde yaygın görülen genetik kan hastalığı ailevi Akdeniz anemisinin (talasemi) son yıllardaki göçler sonucunda Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladığını belirtti. Sönmezoğlu, "Ciddi bir seyahat ve göç var. Akdeniz bölgesine özgü olan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti" dedi.
#Akdeniz Anemisiİştahsızlık, solgun bir cilt gibi birçok çocukta görülen şikâyetlerin yol açtığı sebepleri bir türlü bulamasanız da tüm bunların arkasında yatan gizli faktörü göz ardı ediyor olabilirsiniz; Akdeniz anemisi… Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Akdeniz AnemisiAkdeniz ülkelerindeki insanlarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından 'Beta Talasemi' geninden kalıtımsal olarak geçen bir tür 'kansızlık' hastalığı olan talaseminin ne olduğu, vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Vatandaşlar özellikle talaseminin belirtilerini sorguluyor. Peki, talasemi nedir? Talasemi belirtileri neler?
#TalasemiDENİZLİ'de Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Dünya Talasemi Günü nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi'ne ziyaret ederek hastalarla birlikte pasta kesti, merkezde görevli doktor ve hemşirelere teşekkür belgesi verdi.
#DenizliHacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji Bölümü'nde tedavi gören Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastası Aydınlı Hasan Karalı ile Zonguldaklı Kader Şekerci tedavi sırasında tanışarak yaşamlarını birleştirme kararı aldı. Çift, çocuk yapmama şartı ile Aydın'da evlendi.
#Evlilikİki genç insan, ikisi de birbirine aşık. Evlendiler ancak 'çocuk yapmama' şartıyla. Çünkü Hasan Karalı ve Kader Şekerci Akdeniz Anemisi yani Talasemi hastası. İkisinin de tek dileği bu hastalıkla ilgili devletin yardımda bulunması çünkü tedavi maliyeti çok yüksek.
#TalasemiDÜNYA Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Kan Merkezi Yöneticisi ve Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 6 bin talasemi hastası bulunduğunu, bunların 2-3 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akdeniz anemisi olarak da bilinen bu hastalıkla yaşamak zorunda olanların, kan bağışlarındaki yetersizlik nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getiren Prof. Dr. Aydınok, "Kendini sağlıklı hisseden her birey 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Her birey için aslında yaşamdayken yaşam kurtarmanın veya bir yaşamı sürdürülebilir kılmanın unsurudur kan bağışıdır" dedi.
#TalasemiHer yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiBatman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yanlış kan verilen talasemi hastası Furkan İçyar (21), iki gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu edilen Furkan İçyar, yanlış kan verilmesinin isim karışıklığı nedeniyle yaşandığını belirterek, “Benim canıma bir şey olabilirdi. Sonuna kadar şikayetçiyiz. Ben odadayken hemşire hanım geldi. ‘Furkan İçyar burada mı? dedi. ‘Evet buradayım’ dedim. Kanı taktı. Sonradan öğrendik ki Furkan Ö.’ye aitmiş kan. 30-40 saniye ilerleyince başım dönmeye başladı. Kalbim sıkıştı. Ondan sonra hemşire hanım kapattı kanı" diye konuştu. Öte yandan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
#BatmanBatman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yanlış kan verilen talasemi hastası Furkan İçyar (21), iki gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu edilen Furkan İçyar, yanlış kan verilmesinin isim karışıklığı nedeniyle yaşandığını belirterek, “Benim canıma bir şey olabilirdi. Sonuna kadar şikayetçiyiz. Ben odadayken hemşire hanım geldi. ‘Furkan İçyar burada mı? dedi. ‘Evet buradayım’ dedim. Kanı taktı. Sonradan öğrendik ki Furkan Ö.’ye aitmiş kan. 30-40 saniye ilerleyince başım dönmeye başladı. Kalbim sıkıştı. Ondan sonra hemşire hanım kapattı kanı" diye konuştu. Öte yandan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
#BatmanBatman’da, talasemi hastası olan belirli aralıklarla Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan verilen Furkan İçyar (24), iddiaya göre, dün 30 saniye boyunca yanlış kan verilmesi sonrası baygınlık geçirerek, yoğun bakıma alındı. Babası Ömer İçyar, "Bir daha bu yanlışın yapılmaması için şikayetçi olacağım. Gideceği yere kadar gitsin. Şu anda yoğun bakımda. Çıkıp çıkmayacağı da belli değil. Başkasının hayatına mal olmaması için şikayetçi olacağım. Çok mağdur durumdayız, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gencecik bir çocuk şu an komada" ifadelerini kullandı.
#BatmanAcil durumlarda hayat kurtaran kanın ekonomisi Türkiye’de ilk kez araştırıldı. Türkiye raporuna göre, kanı da artık ekonomik kullanmak gerekiyor. Prof. Dr. Mustafa Çetiner, kanın bir ilaç olduğunu ve gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
#KanRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc NedirNRBC değerleri kan testleriyle ölçülmektedir. NRBC değerlerinin yüksek veya düşük çıkması hastaları oldukça endişelendirmektedir. Peki NRBC nedir? NRBC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere NRBC testleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#Nrbc NedirUIBC, insan sağlığı için çok önemli çok önemli kant testlerinden biridir. Özellikle vücuttaki demir metabolizması hakkında bilgi vermesi açısından çok önemlidir. UIBC testi yaptırarak, kanınızdaki demir oranını öğrenip, buna göre önleminizi alabilirsiniz. UIBC hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.
#UIBC NedirHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon KanıKansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Sağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiAdana'da koronavirüsten hayatını kaybeden Fransızca öğretmeni Bulut Özyıldız (35), görev yaptığı okulda törenle anıldı. Ailesinin ve öğrencilerinin gözyaşı döktüğü tören sonrası Özyıldız’ın isminin yaşatılması için kurulan 2 bin kitaplık kütüphanenin açılışı yapıldı.
#AdanaAdana'da koronavirüsten hayatını kaybeden Fransızca öğretmeni Bulut Özyıldız (35), görev yaptığı okulda törenle anıldı. Ailesinin ve öğrencilerinin gözyaşı döktüğü tören sonrası Özyıldız’ın isminin yaşatılması için kurulan 2 bin kitaplık kütüphanenin açılışı yapıldı.
#AdanaHematoloji tıp alanında sıklıkla geçen kavramlardan biridir. Özellikle hematoloji kanda oluşan bütün hastalıkların tanısıyla ve tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalı olmaktadır. Bunun yanı sıra kan hastalıkları çokça görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan kişiler hematolojik hastalıklar hakkında pek çok şeyi merak etmektedir. Hematolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Hematolojik hastalıkların tanısında kullanılan testler nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#Sağlık