Güncelleme Tarihi:
18 yaşındaki Zeynep, geçtiğimiz ay 16 yaşındaki kardeşi Mehmet’ten, 11 yaşındaki Harun ise ablası 20 yaşındaki ablası Mevlüde’den geçtiğimiz şubat ayında aldığı kemik iliği sayesinde tedavi oluyor. 14 yaşındaki Ahmet ise abisi Mehmet’ten kemik iliği alabilmek için bekliyor. Talasemiyi yenmek için memleketleri Şırnak’tan, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi gelen aile, çocuklarının sağlığına kavuşup memleketleri Şırnak’a dönmek için gün sayıyor.
5 ÇOCUKTAN 3’Ü TALASEMİYLE DOĞDU
Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan Zeki Boğra (44) ile Raziye Boğra (36) çiftinin 5 çocuğundan Zeynep, Harun ve Ahmet doğuştan talasemi hastası olarak dünyaya geldi. Maddi durumu da iyi olmayan aile, yaşadıkları yerde tedavi imkanı olmaması nedeniyle yıllarca sık aralıklarla Cizre ve Diyarbakır arasında mekik dokudu. Anne Raziye Boğra, kemik iliği nakli gerektiği için çok korktuklarını belirterek, “Diğer 2 çocuğumuza da bir şey olacak endişeleniyorduk. Maddi durumumuz da yoktu. Abimin çocuğu da lösemi tedavisi oldu, hastaneleri araştırdı ve buraya yönlendirdi” dedi. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek doktorlarla görüştüklerini belirten anne Boğra, şöyle konuştu:
CİZRE’DEN DİYARBAKIR’A GİDİYORLARDI
“Hastalık ilk ortaya çıktığında 15-20 günde bir kendi imkanlarımızla Diyarbakır’da gidip tedavi oluyorduk, Şırnak’ta o imkan yoktu. Eşim orada çalıştığı için bazen çocukları tek başıma götürüyordum. Hastalıktan dolayı bazen okullarına bile gidemediler. Çok zor günler yaşadık ama çocuklarımız için her şeyi göze aldık. 2 sene önce Cizre’deki çatışmalar nedeniyle Batman’a taşındık ve tedavi süreci orada devam etti. Ocakta da çocukların tedavisi için Ankara’ya taşındık. Eşim de ben de çalışmıyoruz. Sağolsunlar Cizre’den aile dostlarımız birkaç aylık kira masraflarımızı karşıladı, zor durumdayız şu an. Hastanedeki hemşirelerden de Allah razı olsun, kendi aralarında toplayıp Ramazan ayında yardım yaptılar.”
PROF. DR. ÖZBEK: “EVLİLİKTEN ÖNCE TEST YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Onkoloji Bölüm Başkanı ve Kemik İliği Transplantasyonu Sorumlusu Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, talasemi hastalarının tedavi olsalar bile 30-40 yıl yaşadıklarını ancak daha sonra hayatını kaybettiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu hastalığın kesin tedavisi kemik iliği naklidir. Zeynep ve Harun şu anda iyi durumdalar, inşallah Ahmet’in tedavisini de başarıyla yapacağız. Anne ve baba taşıyıcı, çocuklar da hasta oluyor. Artık talasemi için evlenirken test yapılıyor. Eğer bu test bu aileye yapılmış olsaydı 5 çocuk sahibi olmazlardı. Testin yapılması çok önemli. Bu sayede hasta çocuk sahibi olmuyorlar. Riskli çiftlere gebelikte tanı yapılıyor, eğer problem varsa düşüğe gidiliyor. Böylece hasta çocuk sayısı sıfıra indirgeniyor.”
*
Talasemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisi, kemik iliğinin kan yapmaması dolayısıyla ağır bir kansızlık biçiminde ortaya çıkan bir kan hastalığı olarak tanımlanıyor.