Mevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeFas, pandemi sonrası dünya jet-set’inin akın ettiği destinasyonlardan. Özellikle Sahra Çölü’ndeki lüks çadır kampları en büyük ziyaret sebebi. İşte beyaz eldivenli garsonların servis sunduğu, çöl ortasında yağlıboya resim derslerinin verildiği çadır kamplara dair lüks dolu anekdotlar...
#FasUzun zaman sonra ilk okyanusaşırı turumu geçen ay Meksika’ya yaptım. Seyahatimin ilk kısmını Mexico City yazımda anlatmıştım. Bu hafta da yolculuğun ikinci kısmından, Yucatan bölgesinden bahsedeceğim biraz. Bölgenin iki gözde mekânı, Tulum ve Cancun’dan başlayarak Mayaların izinde tarihte bir yolculuğa çıkalım birlikte.
#MeksikaBir yandan bembeyaz zirveleri kayak pistleriyle süslü Atlas Dağları, diğer taraftan gizemiyle büyüleyen ve büyüklüğüyle insanda hiçlik duygusu yaratan Sahra Çölü... Tezatlar diyarı Fas’tayız. Afrika, Arap, Berberi ve Avrupa kültürlerinin harmanlandığı, Batı’dan birazcık çalmış ama özünde Doğulu kalmış insanların yaşadığı, sürprizlerle dolu bir ülke Fas.
#FasAşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#BisteeyaÖdüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatPandemi günlerinin stresini üzerinizden atmak ve 2.5 saatte rengârenk ve heyecanlı bir dünyanın içine girmek istemez misiniz? O zaman rotanızı Şarm El Şeyh olarak belirleyin. Sualtının renklerinden yemeklere, tarihten doğal güzelliklere… Kendinizi her an bir film setinde gibi hissedeceksiniz!
#YazarBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeFas’ın her şehri ayrı renkte ve karakterde. Rabat, kraliyetin asil izlerini taşırken Kazablanka gizemli yüzüyle tavlıyor insanı. Marakeş ise atmosferi ve enerjisiyle büyülüyor. Şehri keşfetmeye eski çarşıyı ve labirenti andıran rengarenk sokakları arşınlayarak başlayın. Yorulunca bir kafede mola verip kol böreği şeklindeki geleneksel hamur işi tatlıdan (m’hanncha) sipariş edin ve beklerken çevredekilerle sohbet edin. Ortama yavaş yavaş alışmaya başladığınızı düşünüyorum, şimdi beni takip edin…
#FasYemeklerini ön plana çıkarıyorlar; yeni lezzet merkezleri, restoranlar açıyorlar; karşılığını da alıyorlar: Yemek düşkünleri bu şehirleri ya çoktan keşfetti ya da listelerinin başına yerleştirdi bile. Hızlıca bir dünya turu yapıp eksiğiniz var mı, bakalım mı?
#Marakeş YemekleriSon dönemde giderek popülerliği artan Marakeş ile birlikte Fas, mercek altına aldığımız destinasyon oldu. Bizim için mucizeler ülkesi, Alaaddin’in sihirli lambasından çıkan peri, geçmişle gelecek arasında bir köprü ya da Avrupalıların yeni eğlence merkezi olarak tanımlanabilir bu esrarengiz ülke. Bir de tabii, her şehri ayrı bir renge boyayıp aralarına biraz kum biraz palmiye serpmişler gibi… İşte size Fas gezi rehberi…
#Fas GezisiTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#TunusTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#SousseBana başka bir dünyada olduğumu hissettiren büyülü yer... Çok küçücük ama sahip olduklarıyla belki de her yerden daha büyük, ‘Merzouga Köyü’ ve ‘Erg Chebbi’. Varması kolay değil, sabır ve zaman ister ama varınca gördüğünüz manzara, yaşadığınız sessizlik, en yıldızlı geceler ve geçireceğiniz her dakika inanın bana bir ömre bedel.
#Fas GezisiKuzey Afrika'nın en egzotik şehirlerinden Marakeş… Hatta George Orwell 1939’da Marakeş için “Batılılar; deve, kale, palmiye, lejyoner ve eski dolu bir şehir görmek için buraya geliyor” diye yazmıştı. Egzotik çarşıları, sarayları ve renk cümbüşüyle keşfedilmesi gereken bir dünya burası… İşte size Marakeş gezi rehberi…
#MarakeşYola çıkmanın tam vakti. Gidilen yerlerden keyif almanın ilk şartı da damakları şenlendirmek. Ben, kent gezilerimde, sabah ve öğle yemeklerini genellikle sokakta yerim. Hem çok lezzetli hem de ucuz olur. Ayrıca kuyruklarda sürpriz dostluklar da kurulur. İşte not defterimdeki sokaklara damgasını vuran lezzetler.
#Lezzet DurağıHayatın farklı alanlarını birbirine bağlamak için motosikletimle yolda olmayı tercih ettim. İnsanın ruhunu beslemek için sürekli yolda olma fikri çok güzeldi. Bu nedenle atladım motora koyuldum yola... Avrupa'dan Afrika'ya uzandım 15 ülkenin kültürüne karıştım. Size yolculuğumda son durak olan Fas Şafşavan'ı anlatmak istiyorum. Burası hayallerin görünür kılındığı, mavinin ele geçirdiği cennet...
#FasPaella denilen deniz ürünlü, tavuklu, sebzeli pilavın çıktığı Valensiya, son 10 yıldır sanatsever gezginlerin rotasına girmeye başladı. 2005’te Santiago Calatrava’nın ultra modern müze kompleksi ‘Sanat ve Bilim Şehri’nin açılması 2007’de America’s Cup bu süreci hızlandırdı. Mağribi esintili mahallelerde birbiri ardına yeni restoranlar, gece kulüpleri, restoranlar açılıyor. 350kilometre uzaklıktaki Madrid’e hızlı tren bağlantısı ivmeyi arttırdı. İspanya’nın üçüncü büyük şehrinde pilavın dışında keşfedecek pek çok lezzet ve mekân var.
#Seyahat