Tahta mutfak araçlarında üreyen bakteriler ve iyi durulanmayan kimyasalların vücutta uzun vadeli hastalık yapıcı etkiye sahip olduğunu söyleyen Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, bu malzemelerde iyi temizlenmeyen kimyasalların kanser yapıcı etkiye sahip olduğunu bildirdi.
#Ahşap TabakKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#Rota24 Kasım Öğretmenler Günü’nde genç ve idealist bir ‘çalıkuşu’nun yuvasına konuk olduk. Gaziantep Köraliler mezrasında eski, bakımsız, tek derslikli köy okulunu yeniden tasarlayan 26 yaşındaki Gizem öğretmen, 14 öğrencisinin hayallerini nasıl gerçekleştirdiğini anlattı...
#Reşat Nuri GüntekinMutfaktaki pişirme malzemelerine her zaman ayrı bir özen gösteririm. Farklı boyutlarda birkaç şimşir kaşık, çelik servis ve sunum araç-gereci her zaman elimin altındadır. Bu tür doğal malzemeden üretilmiş, minik yardımcılar hem sağlıklı hem de uzun ömürlü oluyor.
#MutfakDüğün günü yaklaştıkça hazırlıkları da bir o kadar hızlanıyor. Düğün hazırlıklarının vazgeçilmezlerinden biri de çeyizler... Birçok gelin ve damat için düğün hazırlığının temellerinden biri olan çeyizde birbirinden şık ve kullanışlı eşyaları bir araya getirmek önemli.
#Sponsorlu İçerikİzmir Etnografya Müzesi tarihin belli dönemlerinden pek çok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Oldukça fazla eser bulunması sebebi ile ziyaretçiler tarafından çokça ilgi görmektedir. İzmir Etnografya Müzesi nerede, tarihi, eserleri, giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi bilgileri hazırladık.
#İzmirHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıTaze ekmek bulmanın imkânsız olduğu yokluk zamanlarında İtalyan sofralarında friselle vardı. Ortası delik bu kuru, yuvarlak ekmek yağa, suya veya şaraba batırılıp üzerine doğranmış domates konarak yenirdi. Friselle’yi sabahları reçel, fıstık ezmesi veya çikolata kremasıyla yiyebilirsiniz, sadece tereyağı sürmek de leziz bir sonuç verir. Hatta bu ekmeği çayınıza, çorbanıza daldırıp öyle de tüketebilirsiniz.
#FriselleBöcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeHer ofis veya işyerinin temel ofis malzemelerine ihtiyacı vardır. Sanayi sektöründe doğru makinelerin önemi göz ardı edilemezken, günlük ofis işleyişinin ayrılmaz bir parçasını oluşturan çok çeşitli ofis malzemeleri bulunmaktadır. Bir ofiste bulunması gereken malzemeler ve mobilyalar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Ofis MalzemeleriBenim ‘demir döküm’ maceram 5 yıl önce kendi ekşi mayamı yapıp evde sağlıklı ekmek pişirme derdine düşünce başladı. Ekmeği döküm tencerede pişirmek taş fırın etkisi yaratıyor; güveçlere sınıf atlatıyor. Tavalarının alametifarikasıysa etleri muhteşem mühürlüyebilmesi...
#Demir DökümNar bitki türleri arasında geçen içinde küçük çekirdekler barındıran meyve gövdesini ise yüzlerce taneciğin oluşturduğu meyve çeşididir. Bu meyve oldukça sevilen meyve çeşitleri arasında yerini almaktadır. Tadı ise bazen ekşi olabileceği gibi tatlı da olabilmektedir. Nar ılıman bir iklimde yetişmektedir. İnsan vücuduna oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Nar suyu nasıl yapılır, nasıl sıkılır, nasıl saklanır, evde doğal nar suyu yapımı ve tarifi hakkında detayları derledik.
#Nar SuyuAşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#BisteeyaBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge AkgünGünlük yaşamda kullanılan pek çok farklı çeşitte mutfak ürünleri bulunuyor. Güzel ve lezzetli yemekler yapmak için mutfak gereçlerinin de doğru seçilmesi gerekir. Emaye mutfak gereçleri çok fazla ön plana çıkıyor. Emaye nedir, nereden alınır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Emaye Nedir Nereden Alınır?Başarılı geçmişiyle Türkiye’nin önde gelen kültür balıkçılığı markaları arasında yer alan ve küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Özsu Balık’ın ortakları Şemsi Kavalar ve Hasan Taygan’ın hedefi katma değerli ve ekonomik ürünler sunarak yeni nesillere balık yeme alışkanlığı kazandırmak.
#İzmirSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriKesme tahtaları mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan. Ancak doğru kullanılmayan ya da iyi temizlenmemiş bir kesme tahtası, maalesef gıda zehirlenmesinin kapısını aralıyor. Peki kesme tahtalarını kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı...
#Kesme TahtasıPlastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#PlastikKoleksiyoner Esat Uluumay tarafından 60 yılda oluşturulan Osmanlı Halk Kıyafet ve Takıları Koleksiyonu, konusunda ilk ve dünyadaki en kapsamlı ihtisas koleksiyonlarından olma özelliği taşıyor. Usta koleksiyonerin vefatından sonra mirasını devralan kızı Feyza Uluumay Gökalp, İmparatorluğun son 350 yılını anlatan kültür emanetinin doğru strateji ve desteklerle ülke ekonomisine katkı sağlayacak önemli bir merkeze dönüşebileceğine dikkat çekiyor.
#BursaTÜİK'in belirlediği asgari ücret önerisi içerisinde yer alan Ağır, Orta ve Hafif İş Kolu ibareleri, pek çok kişinin dikkatini çeken hususlar arasında yer alıyor. Peki, TÜİK'in asgari ücret önerilerinde göz önünde bulundurduğu ağır, orta ve hafif iş kolu nedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Ağır İş Kolu NedirAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaYemesi zahmetli ama bir o kadar lezzetli. Tam da şu sıra narların hasat zamanı. Bu meyveye mutfağınızda daha da çok yer açmanız için üç farklı reçete derledik. İsterseniz nar ekşinizi kendi ellerinizle yapın, isterseniz misafirlerinize narlı cheesecake’ler, salatalar hazırlayın.
#GazetehaberleriTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Kastamonu’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriHer şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)
#YUMURTABaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeTürkiye’de liseyi bitirdikten sonra bir sene Belçika’da değişim öğrencisi olarak kaldım. Avrupa’nın kalbi olarak kabul edilen, yemek, sanat ve kültür merkezi Brüksel o zamandan beri sevdiğim şehirler arasında. Oğluma ve arkadaşı Defne’ye Brüksel’de sevdiğim tüm yerleri gezdirdim. Size de adım adım anlatayım.
#Brüksel