Tağşiş ürün ne demek sorusu son günlerde çıkan olayların ardından merak edildi. Herkesin ilgisini çeken sağlığı tehlikeye atan ve taklit-tağşiş yapılan ürünlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapanları açıklamaya devam ediyor. Peki, Tağşiş nedir, ne demek?
#Tağşiş ÜrünGünlük yaşantıda zaman zaman özellikle gastronomide ve altın gibi maddelerde karşılaştığımız tağşiş kelimesinin anlamı merak ediliyor. Tağşiş kelimesiyle birlikte kullanım alanları ve kullanımı da araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki tağşiş nedir, ne demek? İşte TDK'ya göre tağşiş kelimesinin kullanımı ve anlamı...
#Tağşiş NedirTarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı. Bu gelişmenin ardından 'Tağşiş nedir?' ve 'Tağşiş ne demek?' gibi soruların yanıtı internette araştırılıyor. Peki, tağşiş nedir? Tağşiş ne demek?
#Tağşiş Nedir?Son dönemlerde balla başlayıp zeytinyağıyla süren tartışmalar, sektörü de tedirgin etti. Sektör temsilcileri, “Tağşiş kandırmaca, aldatma ve bir haksız kazanç yöntemi. Bu nedenle tüketiciyi paniğe sokacak ‘zeytinyağında dehşet, terör v.s..’ gibi açıklamalar maksadı aşıyor” dedi.
Balda gündeme gelen taklit ve tağşiş (benzer başka ürün katma) haberlerinden sonra benzer bir tartışma zeytinyağı piyasasının da gündemde. Sektör kaynakları 117 şirketin konu ile ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığı’na şikâyet edildiğini açıkladı. Ancak yüzbinlerce tüketicinin, zeytinyağında yapılan hileleri fark edebilmeleri için uygulanabilir bir takım basit yöntemler bulunuyor.
BALDAKİ taklit ve tağşiş olaylarının gündeme gelmesinin ardından, zeytinyağında aynı sıkıntının daha fazla olduğu öne sürüldü. Zeytinyağı üreticileri, "Balda taklit bir ise bizde beş. Mutlaka önlem alınmalı" diyerek yetkilileri göreve çağırdı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) de, 117 şikayeti Bakanlığa bildirdiğini açıkladı.
Tahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriNatamisin nedir sorusu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı tağşiş görülen ürünlerde tespit edilmesinin ardından araştırılmaya başlandı. Gıdalarda küflenmeyi engelleyen koruyucu madde olarak bilinen natamisin, hangi alanlarda kullanıldığı merak ediliyor. Peki, natamisin nedir? Kullanım alanları nelerdir? İşte, natamisin hakkında bazı bilgiler
#NatamisinYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünSürdürülebilirliği, üretimden dağıtıma tüm değer zinciri boyunca iş yapış biçimlerinin merkezine aldıklarını söyleyen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Tabağında ne var? projemiz tüketicilere izlenebilirlik çözümü sunmanın çok ötesine geçiyor. Tüketicilere, tüm gıda ürünlerde aslında tabaklarında ne olduğunu takip etmeleri, tükettikleri ürünlerinin bilgiyle izini sürmelerinin ne denli önemli olduğu konusunda onları bilgilendirmeyi ve daha da bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriKamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ve baharat gibi malzemeler, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı poşetlerin içine girdi. Ancak son dönemde fiyatları artan bazı baharatların maliyet hesabı yapanlar tarafından içine farklı maddeler karıştırılarak sunulduğu iddia edildi. Uzmanlar özellikle çöp, dal, yaprak parçaları ya da demir tozu katılan karabiberlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#BaharatTürkiye’de figür resmin en özgün isimlerinden Neş’e Erdok. Öyle uzman filan olmanıza gerek yok, resimle birazcık alakalıysanız, takip ediyorsanız nerede bir Neş’e Erdok tablosu görseniz tanırsınız; özellikle de figürün ruh halini hemen belli eden kocaman gözlerden ya da deforme edilmiş bedenlerden... “Bakış ve bakışın yönü insanı ele veren bir durum. Göz, insanın iç dünyasını açığa çıkaran bir araç.”
#Seydi Murat KoçULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin raporuna göre 2015- 2016 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş beklenmesini değerlendiren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, rekoltenin Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak oranda olduğunu belirtti.
#ZeytinyağıULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin raporuna göre 2015- 2016 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş beklenmesini değerlendiren Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, rekoltenin Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak oranda olduğunu belirtti.
#Zeytinyağı