Tab kelimesi Farsçada güç ve takat anlamına gelir. Nu kelime aynı zamanda, sıkıntı, sıcaklık, kış ve tazelik gibi anlamlarda da kullanılır. Günümüzde de birçok birleşik kelimede kullanılan hane kelimesi ise ev ve oda demektir Osmanlı döneminde ilk tabhane 14. yüzyılda açılmıştır. Tabhane nedir, ne işe yarar ve kimler tabhanede kalabilir? İşte, tüm detaylar.
#AraştırmaMilli Eğitim Bakanlığı tarafından İstanbul’da bilim ve kültür dünyasının emektarlarının ismiyle açılan kütüphanelere bir yenisi daha eklendi. İlber Ortaylı Kütüphanesi Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katıldığı törenle Vefa Lisesi’nin içinde açıldı. Törende bir konuşma yapan İlber Ortaylı, “Ümit ederim bu vefa devam eder, bana böyle bir hediye vermenizden çok duygulandım” dedi.
#İlber OrtaylıBursa erken dönem Osmanlı mimari eserlerini barındıran, Sultan Orhan’dan başlayarak en güzel külliyelerin yapıldığı bir şehir. Öyle ki bu külliyeler bakıldığında her yerden görülebilsin, şehri süslesin, yaptıran Sultanın şehre mührü olsun diye tepelere yapılmış. Hatta o günlerde, şehrin kuzeyinde verimli ova güneyinde ise Uludağ olduğu bilinci ile Sultan Orhan ile birlikte surlar dışına taşınan yerleşimin, şehrin doğu – batı istikametinde gelişebilmesi yolunda adımlar atılmış ve en batıda 1. Murat Hüdavendigar kendi adına külliyesini, en doğuya da Yıldırım Bayezid Külliye’sini inşa ettirmiş.
#UĞUR ÇELİKKOLYavuz Sultan Selim Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alıyor. Osmanlı mimarisinin önemli yansımalarından olan Yavuz Sultan Selim Camii ince işçiliği ile göz dolduruyor. İnşası 1519 yılında başlayan Yavuz Sultan Selim Camisinin 1522 yılında tamamlandığı biliniyor. Yavuz Sultan Selim Camii ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Yavuz Sultan SelimŞehzade Camii diğer bir ismiyle Şehzade Mehmet Camisidir bu cami, Mimar Sinan tarafından İstanbul’da yapılmıştır. Bu cami, Şehzade Mehmet’in 22 yaşında vefat etmesi üzerine inşa edilmiştir. 5 yılda yapılan bu cami İstanbul’un en önemli eserleri arasındadır. İşte, tüm detaylar.
#Şehzade Camiİslam toplumunun vakıf hukuku sistemi ve hayrat kavramını geliştirmesiyle ortaya çıkan külliyeler günümüzde de değerini koruyor. Osmanlı dönemi külliyeler açısından en ünlü örneklere sahiptir. Manisa Ulu Camii ve Medresesi (1376), İlyas Bey Camii ve Türbesi (1403) önemli ilk örneklerdir. Peki, külliye nedir?
#KülliyeTürkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalının üçüncüsü önümüzdeki hafta sonu yapılıyor. Adana’nın tüm sokakları bir şenlik havasına bürünecek. 4 Nisan Cumartesi rengârenk giysiler ve kostümler içindeki 50 bin kişinin korteje katılması bekleniyor. Adana’ya gidin, eğlenin ve turuncu hatıralarla dönün.
#AdanaDaha yaşarken kendi efsanesine sahipti Mimar Sinan. Yüzlerce anıtsal yapı, yüz yıla yakın bir hayat, imparatorluğun zirve döneminde geçen bir ömür.Bugüne kadar hep bu efsanevi yönleriyle ele alınan Sinan’a farklı bir yaklaşım getiriyor sanat ve mimarlık tarihçisi Gülru Necipoğlu ‘Sinan Çağı’ isimli kitabında. Necipoğlu’yla gerçek Sinan’ı oluşturan unsurları konuştuk.
Sanat tarihçisi Reha Günay, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları’ndan yeni bir kitap çıkardı; Sinan’ın İstanbul’u. Bir gezi rehberi niteliği taşıyan, bol fotoğraf, minyatür ve çizimle desteklenmiş. 247 sayfada ve 6 rota üzerinden Mimar Sinan’ın İstanbul’a kazandırdığı yapıları anlatıyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 4-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Uluslararası Öğrenci Trienali geleceğin tasarımcılarını ve sanatçılarını İstanbul'da buluşturacak. 26 ülkeden 49 sanat ve tasarım okulunun katılacağı Trienal'in sergi mekanlarından biri de ünlü Toptaşı Cezaevi.
İstanbul'un tam orta yerinde, Vefa'da bir lise var. Adını bulunduğu semtten alan bu lise, hem ülkeye, hem mensuplarına, hem de öğretmenlerine hep vefa gösterdi. Okul mezunlarından birçoğu Osmanlı ordusunda subay olarak görev yaptı. Bingazi'den Sina'ya, Yemen'den Kafkasya'ya, Şam'dan Balkanlar’a ve Çanakkale’ye kadar onlarca cephede binlerce Vefalı ülkeleri için savaştı. Gidenlerin çoğu dönmedi. Cumhuriyet tarihi boyunca da bilimadamları, siyasetçiler, bürokratlar, çok büyük sanatçılar çıkardı. Bugün Vefa Liseliler Elif Naci, Yahya Kemal, Hasan Ali Yücel gibi övündükleri eski mezunların adlarını taşıyan sınıflarda ders yapıyor. Ve bu okul tam 130 yıldır ayakta duruyor...