Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 15:58
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İstanbul’da bilim ve kültür dünyasının emektarlarının ismiyle açılan kütüphanelere bir yenisi daha eklendi. İlber Ortaylı Kütüphanesi Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katıldığı törenle Vefa Lisesi’nin içinde açıldı. Törende bir konuşma yapan İlber Ortaylı, “Ümit ederim bu vefa devam eder, bana böyle bir hediye vermenizden çok duygulandım” dedi.
Türk tarih, sanat ve edebiyat dünyasının birçok usta ismini yetiştiren Vefa Lisesi’nde İlber Ortaylı Kütüphanesi açıldı. 1872 yılında kurulan lisenin içinde yer alan Şehzade Mehmet Külliyesi Tabhane bölümünde öğrencilerin hizmetine sunulan 22 bin 450 kitaplı kütüphanenin açılış töreninde konuşan Bakan Özer yaz tatilinde kütüphanelerin açık kalacağını duyururken, tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı ise “Ben bir süre Avusturya lisesinde okudum, İstanbul’da kalsaydım bu okulda okuyacaktım ama Ankara’ya gittim. 19. Yüzyılın büyük liselerinden birinde ve imparatorluğun çehresini değiştiren bir okuldayız. Bu okullar Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa eden öğrencileri yetiştirdiler” dedi ve adının verildiği kütüphane için müteşekkir olduğunu söyledi.
İlber Ortaylı Kütüphanesi’nin açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve tarihçi yazar İlber Ortaylı’nın yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da katıldı. Törende Bakan Özer İlber Ortaylı’ya çocukluk fotoğraflarının ve diplomalarının bulunduğu bir hatıra defteri hediye etti.
Bakan Özer kütüphane açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMADI“Son 20 yılda eğitimde Türkiye’de çok önemli bir dönüşüm oldu. Okullaşma oranlarının eğitime erişimin hızlı şekilde arttığını gördük. Amacımız okullar arası başarı farkını minimuma indirmek. 16 bin 361 okula 2 ay gibi kısa bir sürede kütüphane yaparak Türkiye’nin hiçbir yerinde kütüphanesiz okul kalmadan 2021-2022 eğitim öğretim yılının sonuna geldik. Kütüphaneyle ilgili ikinci hamlemiz kitap sayısını artırmaktı. 26 Ekim 2021 tarihinde 28 milyon kitap vardı, öğrenci başına 1.6 kitap düşüyordu. Bugün okullarda 70 milyon kitap var öğrenci başına düşen sayı ise 3.6. Yıl sonuna kadar hedefimiz 100 milyon kitaba ulaşmak.
YAZ TATİLİNDE KÜTÜPHANELER AÇIK
Kütüphaneleri sadece sembolik olarak yapmadık. Cuma günü itibarıyla öğrencilerimiz tatile gidiyorlar. Bu sene öğrencilerimizi yaz tatilinde de boş bırakmıyoruz. Bilim, Sanat, Matematik ve İngilizce yaz okulunda öğrencilerimizi yalnız bırakmayacağız. Öğrencilerimiz gittikleri her yerde ücretsiz şekilde bu yaz okullarından faydalanabilecekler. 17 Haziran’dan sonra 81 ilde kütüphanelerimiz ilk defa açık kalacak. Kütüphaneleri öğrencilerimizin nitelikli zaman geçirdikleri ortamlar olarak görüyoruz.
ÇOCUKLARIMIZ YAŞAYAN HAZİNELERE EMANETKültür medeniyet hareketinin kalbi olarak okullardaki kütüphaneleri düşündük. Yaşayan insan hazinelerimiz bu konuda çok önemli. İlber Ortaylı gibi kıymetli hocalarımızı bu kütüphanelerimizle buluşturabilmekten çok mutluyuz. Daha önce Alev Alatlı, Doğan Hızlan hocalarımızın adına kütüphaneler açmıştık. Bu isimlere “hocam bu okul, bu öğrenciler artık sizlere emanet, ” diyoruz ve isimlerine kütüphane açtığımız okullardaki öğrencilerimizle daha fazla bir araya gelmelerini, onlara birikimlerini aktarmalarını istiyoruz.
GENÇLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM
Gençlerimizle ilgili çok şikayet dile getiriliyor yetişkinler tarafından, ben bunu kabul etmiyorum gençlerimizle gurur duyuyorum. Gençlerimiz çok rasyonel ama biraz şefkate ihtiyaçları var, imkanlarının artırılmasına ihtiyaçları var. İyi şeylere erişimlerini kolaylaştırırsak o zaman gençlerimiz çok yeni ufuklara yelken açacaklar.
VEFA LİSESİ SEMTİN RUHUDUR Adına açılan kütüphaneyi gezen ve gurur duyduğunu söyleyen İlber Ortaylı da Vefa Lisesi’nin önemli bir eğitim kurumu olduğunun altını çizdiği konuşmasında törene katılanlara şöyle seslendi:
Vefa, İstanbul’un çok sempatik bir semtidir, bu sempatik mahallede bu okul bir ruhtur. Çok önemli insanlar okudu burada. Mesela, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin kurucu hocalarından Ülkü Azrak burada yetişmiştir. 1915 in kıtlığında buradaki çocukların hepsi yedek subay diye alındılar ve geri gelmediler. Hüzünlü bir yerdir. Yıkılan imparatorluğun dört köşeden gelen muhacirlerinin çocuklarını burada oğlan, kız okusun diye gönderdikleri yerdir. Burada okuyan çocuklar yazın çarşıda çalışırdı ve büyük adam olarak çıkardı. Ben bu semtte Türkçe öğrendim annem İstanbul Türkçesi öğretecek biri değildi. Komşulardan arkadaşlardan öğrendim. Tarih yaşıyor, hatıralar yaşıyor, insanlar bir şeyleri diriltebilirler. İstanbul’un menşei İstanbul’un elinde kalır. Umut ederim bu vefa devam eder bana böyle bir hediye vermenizden çok duygulandım.
İBB BİNASININ ORADAN KALKMASI LAZIM
İlber Ortaylı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’de bulunan binasını işaret ederek, "Vefa lisesinin yakınında büyük mimarımızın eserleri vardır. Fakat beni çok rahatsız eden şey, bu kadar büyük eserin arasında, İstanbul Belediyesi’nin hala bulunmasıdır. O binanın oradan kalkması lazım. Büyük depremde çatladı, bazı çok bilmişler onu buna rağmen milli eser diye tescil ettirip yeniden tamir ettirdiler. F tipi cezaevi gibi bir binadır. Bu beldeye yakışmıyor."