T3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkSon yıllarda sıkça duyduğumuz Anti TG hastalığı, bağışıklık sisteminin antikorları yanlış yönlendirmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroid bezine yönlendirerek yok etme girişiminde bulunur. Sizler için Anti TG hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Anti TG (Anti Tiroglobulin) NedirTioidlerden kaynaklı bir hastalık için doktora gitmek isterseniz dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekir. Eğer iç salgı bezleri ile ilgili bir sorun görülürse doktor sizi endokrinoloji bölümüne yönlendirebilir. Doktor tarafından tanı için boyun bölgesi muayene edilir. Tiroid için hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerektiğini sizler için derledik.
#TiroidTiroid hormonunun iki formundan biri olan serbest T4 yani diğer adıyla tiroksin, tiroid bezlerimizin düzgün çalışıp çalışmadığını ifade eder. Tiroid bezlerimiz tarafından üretilen serbest T4 (tiroksin) nedir, normal değeri kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yükseliği ne anlama gelir? İşte merak edilenler...
#Sertbest T4Hipotiroidi, tiroid bezinin vücut için gerekli miktarda tiroid hormonu üretemediği zamanlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Troid bezi tarafından salgılanan bu hormon metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Hipotiroidi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hipotiroidi Nedir Belirtileri Nelerdir?İyot, tiroid fonksiyonunu düzenlemekten, sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye, büyümeye ve gelişmeye yardımcı olmaktan, bazı kronik hastalıkları önlemeye kadar vücudun hayati besinlerinden biri olarak kabul edilir. Ne yazık ki, birçok yetişkin iyot bakımından yeterince zengin yiyecekler tüketmez ve bu nedenle de iyot eksikliği görülür.
#İyotEndokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?İyot eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#İyot EksikliğiKadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türünün tiroid kanseri olduğunu biliyor muydunuz? Anlaşılması oldukça zor olan tiroid kanseri en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden birisi. Sessiz ilerleyen hastalık hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Abdülkerim Özakay önemli bilgiler verdi.
#Tiroid Hastalığının Belirtileri?Etkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur. Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları& Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, bunun sebepleri arasında ilk sırada hashimoto tiroiditin bulunduğunu belirtti.
#HashimotoTiroid bezi boynun ön alt kısmında yer alan, sağlıklı bireyde yaklaşık 20 gram ağırlığında ve kelebek şeklinde bir organdır. Vücudun enerji kullanımı, beyin, kalp, kaslar, tüm organ ve dokuların sağlıklı çalışabilmesi için tiroid bezinden kana normal miktarda tiroid hormonu salgılanması gerekir. Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız tiroid bezinin daha hızlı çalışarak kana daha fazla hormon karışmasına neden olan hipertiroidi hastalarının kalsiyum ve D vitamini takviyesi alması gerektiğini belirtti ve hastalık hakkında bilgiler verdi.
#HipertiroidVücudun en önemli hormonlarından bir tanesi olan tiroid hormonunun yavaş çalışması anlamına gelen hipotiroidin en önemli belirtileri yorgun uyanma, halsizlik, çabuk yorulma, kolay kilo alma, zor kilo verme gibi belirtilerdir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız hipotiroidi belirtileri, hipotiroid hastalığı nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#HipotiroidTürk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplıyor. İlk olarak hipertansiyon, diyabet ve AIDS'le ilgili sorularınızı cevaplayan doktorlarımız, şimdi de Osteoporoz'la ilgili sorularınızı cevaplıyor.. İşte Osteoporoz'la ilgili sorularınızın cevapları...