ABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazYaygın aşılama ve tüm dünyada alınan etkili tedbirlerle hızını kestiğimizi düşündüğümüz koronavirüs salgını Omicron varyantının etkisiyle yeniden bir kâbusa dönüşmüş durumda. Bilim insanları ise bu bol mutasyonlu varyantı daha iyi tanımak ve daha kolay yenebilmek için araştırmalarına devam ediyor. T hücreleri, daha önceki salgın dalgalarında olduğu gibi Omicron dalgası için de umut vaat ediyor...
#OMICRONProf. Dr. Güner Sönmez, “Aşı olanlar sadece antikorun koruduğunu düşünüyor ancak bağışıklık sistemimizin bir antikor yanıtı, bir de hücresel yanıtı var. Sadece antikor düzeyleri değil, B ve T hücreleri de koronavirüs ile savaşmayı sağlıyor” dedi.
#T HücreleriKoronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere, gündemdeki AstraZeneca aşı krizine rağmen gerek alınan önlemler gerekse hızla devam eden aşılama kampanyası sayesinde Kovid-19'u yenmek için en büyük adımı attı ve sürü bağışıklığına girilmesine günler kaldığını açıkladı.
#İngiltereÜlkenin sağlık cephesinden sevindirici haberler var: Acıbadem Hücre Laboratuvarı’nın yöneticisi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kanserle mücadelede en başarılı yöntemlerden biri kabul edilen ‘immünoterapi’nin bir çeşidi olan ‘car-t hücre tedavisi’ni yakında Türkiye’de uygulamaya başlayacaklarını duyurdu. Projenin ayrıntılarını Ovalı’ya sorduk. Geçen hafta okuduğumuz ‘Küba’nın kanser aşısı artık Türkiye’de’ haberini, aşının ülkemize gelmesine öncülük eden isimlerden, Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent’le konuştuk. Dünyadaki kanser çalışmalarıyla ilgili gelişmeleri New York Üniversitesi’nde Mikrobiyoloji ve İmmünoloji alanında doktora yapan Cihan Taştan anlattı.
#Acıbadem Labcell Hücre LaboratuvarıAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkBirleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2023 Raporu yayımlandı. INCB Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından açıklanan raporda Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici veriler yer aldı. Özellikle ülkemizin halk sağlığı açısından metamfetamin sorunuyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atasoy, Türkiye'de ele geçirilen uyuşturucu maddeleri, kullanım oranları ve atılması gereken adımlara dair önemli bilgiler paylaştı.
#Birleşmiş MilletlerBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkUlaşım araçları son hızla yeşil enerjiye geçiş yapıyor. Otomobil, bisiklet, motosiklet, gemi ve trenden sonra sıra elektrikle çalışan hava araçlarına geldi. Birçok firma elektrikli veya hidrojen yakıt hücreli hava araçları üzerinde çalışıyor. Böyle giderse yakın bir gelecekte elektrikli uçaklarla seyahat etmek bile mümkün hale gelebilir.
#UlaşımPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerT hücresi Koronavirüs tedavisinde öne çıkması dolayısıyla merak uyandırdı. T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahiptir. 'T' kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır. Peki, T Hücresi nedir ve görevleri nelerdir? İşte, T Hücresi için merak edilen bazı bilgiler
#T Hücresi Hangi Besinlerde VarVirüsler, bir hücreye bulaşma şansı bulamadan antikorlar tarafından vücuttan da çıkarılabilir. Antikorlar, istilacı patojenleri spesifik olarak tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir. Bu bağlanma, virüsün yok edilmesinde birçok amaca hizmet eder. Peki, bunu sağlayan T Hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#T HücresiAtmosferimizdeki en bol bulunan element olan nitrojen yaşam için çok önemlidir. Toprakta ve bitkilerde, içtiğimiz suda ve soluduğumuz havada azot bulunur. Aynı zamanda yaşam için de gereklidir. Peki, azot nedir ve nerede bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Nesnelerin internetini (IoT) yapay zeka (AI) ile birleştiren teknoloji ve hizmet tedarikçisi Bosch, elektromobilitenin halihazırda meydana gelen derin teknolojik ve ekolojik değişimlerin arkasında yeni iş fırsatları geliştirmesine olanak sağlayacağına inanıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, şirketin 2020 kapanış rakamlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, “Bosch, koronavirüs pandemisinin ilk yılını iyi geçirdi. Elektromobiliteye geçişin kazanan taraflarından biriyiz ve yapay zeka ile ilişkilendirerek yazılım işimizi önemli ölçüde genişletiyoruz” dedi.
#BoschUnutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerYoğun yaşam temposunun yanı sıra kış mevsiminin gelişi ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarımızda aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili kış mevsiminin zenginliklerinden yararlanmak, genel sağlık açısından hayat kurtarıcı olabiliyor. Sağlıklı bir diyet, beden sağlığının yanı sıra göz sağlınıza da destekleyici etkide bulunabiliyor. Barındırdığı vitamin ve mineraller ile göz sağlığınızı koruyacak 10 besini Op. Dr. Aylin Koç Akbay açıklıyor.
#Göz Sağlığıİç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D VitaminiB12 vitamini vücut için önemli bir vitamindir ve bu vitaminin eksik olması durumunda hafıza problemleri yaşanılabilir ve kansızlığa da sebep olabilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr.Fevzi Özgönül, B12 vitamini hakkında uyarılarda bulundu, B12 alabileceğimiz en güzel besinleri sıraladı...
#B12Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme Kanseri