Suriyeli öğrenci haberleri sayfasında Suriyeli öğrenci hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1125 Suriyeli öğrenci haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, "Halihazırda Suriyeli öğrenciler ülkemizdeki 182 üniversiteden 148’ine kayıtlı. Üniversiteye kayıtlı Suriyeli öğrenci sayısı 27 bin 606 olup, bu öğrencilerden 3 bin 556’sı tam burslu ve yaklaşık 16 bini ise kısmi burslu olarak eğitimlerine devam ediyor" dedi.
#ÜniversiteMEB tarafından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye'de 684 bin 919 Suriyeli öğrenci eğitime alındı. Bunların ilkokulda okullaşma oranı yüzde 90, ortaokulda okullaşma oranı yüzde 70.13, lisede yüzde 32.55 ve okul çağındaki nüfusun toplam okullaşma oranı ise yüzde 63.29 oldu.
#MebMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, "Yeni proje içerisinde meslek okullarına önem verdik. Ayrıca bu okullarda kendi çocuklarımıza verdiğimiz birtakım imkânlar var. Bunların aynısını Suriyeli çocuklarımıza, Avrupa Birliği fonlarından temin etmiş bulunuyoruz" dedi.
#MEBCengiz Mete, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. Eğitimde 24’üncü yılı. 17 yıldır yöneticilik yapıyor. Üç yıldır da Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. 76 bin Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü Gaziantep’te eğitimde kaliteyi yakalamak için çaba harcayan Mete, “Her dört kişiden biri öğrenci. 600 bine yakın öğrencimiz var. Hayırseverlerimiz önemli destekçilerimiz” diyor. Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile eğitimi konuştuk:
#EğitimMEB tarafından, AB fonlarından 50 milyon Euro bütçe desteğiyle Türk ve Suriyeli öğrencilere yönelik ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ yürütülecek. Mesleki ve teknik eğitim veren 50 okulda başlatılacak projeyle Suriyeli ve Türk öğrencilere yönelik örnek eğitim ortamları oluşturulacak ve öğrencilere maddi destekler verilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yeni yayınladığı ‘Göçmenler, Yerinden Olma ve Eğitim’ raporuna göre ülkeler, son yıllarda mülteci çocuklar için büyük adımlar atıyor. Müfredatlarda çok kültürlülüğe daha fazla yer veriliyor, bütçeden ayrılan pay arttırılıyor. Ancak kaliteli öğretmen ihtiyacı da büyüyor. Raporda, Türkiye’de okul çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuk için ek 80 bin öğretmenin istihdam edilmesi gerektiği belirtiliyor.
#UnescoMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Çocuk üzerinden birçok şeyin pazarlanması ve çocuk üzerinden sektörlerin oluşması aslında çocuğun kendi hayatiyetini ve saflığını koruması bakımından da bazı riskler taşıyor. Çocuk aslında insanlığın öz yurdudur, vicdanıdır. Çocuğa dokunmak çocukla ilgili bir karar vermek, başlı başına bir vebaldir. Bu vebalin sorumluğu altında da çocuğun eğitimiyle sağlığıyla ve her türlü gelişimiyle ilgilenen uzmanların daha dikkatli olmasında yarar var. Finlandiya'nın tüm öğrencilerinin sayısı 600 binin altında, bizim sadece Suriyeli öğrenci sayımız 600 binin üzerinde" dedi.
#Ziya Selçukİstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, "Türk öğrencilerle ve akranlarıyla bir arada eğitim görmeleri Suriyeli öğrencilerin iletişimine, Türk kültürüne uyumuna ve dil becerilerinin hızlı bir şekilde gelişmesine katkı sağladı. Geçici Eğitim Merkezleri’nin 2019-2020 eğitim-öğretim yılı sonunda kapanması planlanıyor. Eğitimcilerden ihtiyaç fazlası olanları ilimizdeki imam hatip ortaokulları ve liselerinde okuyanların Arapça konuşma becerilerinin arttırılmasına yönelik olarak bu okullarımızdaki kadrolu Arapça öğretmeninin rehberliğinde görevlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.
#Suriyeli ÖğrenciKısıtlı olanakları bulunan çocukların sosyal ve bilinçsel gelişimlerini desteklemek amacıyla oluşturulan 'Uçan Kütüphane', kırsal kesimden göç ve Suriyeli ailelerin yoğun olduğu Avcılar Yeşilkent Mahallesi'ndeki öğrencilerle Leyla Bayram İlkokulu bahçe duvarını boyadı.
#Uçan KütüphaneMEB verilerine göre, Türkiye genelinde 600 binin üzerinde Suriyeli öğrenci ders başı yaptı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2018 verilerine göre 1 milyon 47 bin eğitim çağındaki Suriyeli nüfusun kademeli olarak resmi okullara kaydedilmesi çalışmaları devam ediyor. Türkiye genelindeki 282 geçici eğitim merkezinde 100 bin 678 öğrenci yoğun Türkçe öğretimi temelli eğitim görüyor.
#Suriyeli Öğrenci17 milyon 749 bin 876 öğrenci ve 1 milyon 75 bin 196 öğretmen 2018-2019 eğitim-öğretim yılına 'merhaba' dedi. Okullarda birinci dönem 18 Ocak’ta tamamlanacak. Yarıyıl tatili, 21 Ocak-1 Şubat arasında yapılacak. İkinci yarı yıl ise 4 Şubat’ta başlayacak ve 14 Haziran’da son ders zili çalacak. İşte okullardan ilk gün manzaraları:
#Okulİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusunda, Suriyeli çocuklar için Avcılar’da açılan iki Geçici Eğitim Merkezi (GEM) kapatılırken, buralardaki çocuklar çeşitli okullara dağıtıldı. Suriyeli çocukların yoğun olduğu okullarda ücretleri Birleşmiş Milletler’e bağlı UNICEF’ten karşılanmak üzere Suriyeli rehber öğretmenler görev yapacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 100'ün üzerinde ülkeden eğitim bakanlarının katılımıyla İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük eğitim bakanları toplantısı olarak kabul edilen Dünya Eğitim Forumu'nda Türkiye'nin eğitimdeki tecrübelerini paylaştı. Özer, Türkiye'deki öğrenci sayısının 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekti.
#Mahmut Özer1 milyon 243 bin 801 öğrencinin katıldığı LGS’nin yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrencilerin yüzde 93’ü, tercihleri arasında bulunan okullardan birine yerleşti. Bu yılki sınavda tüm soruları doğru cevaplayıp 500 tam puan alan öğrencilerin çoğunluğu İstanbul’daki okulları seçti.
#GazetehaberleriYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, yükseköğretimin durumunu Türkiye ve dünya çerçevesinde değerlendirdi. Saraç, “ Uluslararası öğrenci sayımız 200 bini aştı. Türkiye’nin yükseköğretimde bir bölgesel güç olma iddiasını desteklemek ve geliştirmek için, ilgili kurumlardan biri olan YÖK, uluslararasılaşma kavramını aynı zamanda bir kamu politikası olarak ele alıyor” dedi.
#Yök29 Nisan 2011’de 252 kişilik ilk Suriyeli kafilesinin Hatay’ın Yayladağı ilçesinden Türkiye’ye girişinin üzerinden 10 yıl geçti. Bu sürecin karnesini çıkardığımız Prof. Dr. M. Murat Erdoğan: “Gönülsüz ortak yaşam pratikte başarıldı ama Suriyelilerle birlikte yaşamaya hâlâ istekli de hazır da değiliz!”
#SuriyelilerMillî Eğitim Bakanlığı, ülkede geçici koruma altında bulunan Suriyeli sığınmacıların mesleki eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik entegrasyonuna yönelik yürütülen projeleri değerlendirdi. Konuya ilişkin yapılan toplantıda Suriyeli sığınmacıların iş gücü piyasasına katılımlarını kolaylaştıran mesleki eğitime erişimlerini artırma yönündeki adımlar ele alındı.
#Milli EğitimYurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, "Halihazırda Suriyeli öğrenciler ülkemizdeki 182 üniversiteden 148’ine kayıtlı. Üniversiteye kayıtlı Suriyeli öğrenci sayısı 27 bin 606 olup, bu öğrencilerden 3 bin 556’sı tam burslu ve yaklaşık 16 bini ise kısmi burslu olarak eğitimlerine devam ediyor" dedi.
#ÜniversiteMEB tarafından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye'de 684 bin 919 Suriyeli öğrenci eğitime alındı. Bunların ilkokulda okullaşma oranı yüzde 90, ortaokulda okullaşma oranı yüzde 70.13, lisede yüzde 32.55 ve okul çağındaki nüfusun toplam okullaşma oranı ise yüzde 63.29 oldu.
#MebGelen son dakika haberinde İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki bir ilkokulda 4'üncü sınıfa giden Suriyeli S. H., okulda bazı öğrencilere kendisini müdür yardımcısı olarak tanıtan sözleşmeli memur İsmail S.'nın cinsel tacizine uğradı. "Sana kitap vereceğim, bütün Suriyelilere verilecek ancak ilk sana vereceğim" diyerek çocuğu kandırarak okulun deposuna götüren ve 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden adamın çocuğun babasının ailesini birlikte yaşamadığını öğrenerek kendisine hedef seçtiği ifade ediliyor. Suriyeli 12 yaşındaki bir kız öğrenciye tacizde bulunduğu iddia edilen sözleşmeli memur İsmail S. tutuklandı.
#İstanbulERG tarafından hazırlanan eğitimin içeriğiyle ilgili gelişmeler, ortaöğretim tasarımı, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ölçme ve değerlendirme alanlarına odaklanan raporun ‘Öğrenciler ve Eğitime Erişim’ dosyası kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde okul öncesinde net okullulaşma oranlarının 3-5 yaş için yüzde 39.1; 4-5 yaş için yüzde 50.8; beş yaş için yüzde 68.3 olduğu görüldü.
#ÖğrenciTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi’nin uzmanları, Meclis Göç ve Uyum Komisyonu’nda, Suriyeli sığınmacılara ilişkin son saha araştırmalarını sundular. Merkezin Müdür Yardımcısı Dr. Başak Yavçan, sığınmacılar arasında Suriye’ye geri dönme eğiliminin her geçen yıl azaldığını söyledi.
#GazetehaberleriYÖK’ün, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporuna göre, öğrenci başına harcama geçen yıla oranla yüzde 23.3 artarak 13 bin liraya ulaştı. 25 kurumda bu harcamanın 10 bin TL’nin altında olduğu vurgulanan raporda, bu durumun endişe yarattığı da belirtildi. Üniversitelerin reklama ayırdığı harcamadaki yüzde 13 artış da dikkat çekti. Vakıf üniversitelerinin toplam Ar-Ge harcaması 1.6 milyar liraya yaklaşırken, bunda dış kaynağın yüksek olduğu görüldü. 30 vakıf üniversitesi öz kaynağından Ar-Ge’ye bütçe ayırmazken, sekiz üniversite ise araştırmaya hiç para harcamadı.
#JyökMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, "Yeni proje içerisinde meslek okullarına önem verdik. Ayrıca bu okullarda kendi çocuklarımıza verdiğimiz birtakım imkânlar var. Bunların aynısını Suriyeli çocuklarımıza, Avrupa Birliği fonlarından temin etmiş bulunuyoruz" dedi.
#MEBCengiz Mete, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. Eğitimde 24’üncü yılı. 17 yıldır yöneticilik yapıyor. Üç yıldır da Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü. 76 bin Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü Gaziantep’te eğitimde kaliteyi yakalamak için çaba harcayan Mete, “Her dört kişiden biri öğrenci. 600 bine yakın öğrencimiz var. Hayırseverlerimiz önemli destekçilerimiz” diyor. Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile eğitimi konuştuk:
#EğitimÜç yıl önce tek kelime Türkçe bilmeden bir başına Türkiye’ye gelen Suriyeli Muhammed Almahaini, örnek bir başarı sergiledi. Bir yandan konfeksiyon atölyesinden çalışırken, diğer yandan Türkçe öğrendi. İkinci yılında kayıt yaptırdığı lisede okul birincisi oldu. 15 kişilik bir bekâr evinde yaşayan, zaman zaman parklarda ders çalışan öğrencinin hedefi tıp fakültesi.
#GazetehaberleriMEB tarafından, AB fonlarından 50 milyon Euro bütçe desteğiyle Türk ve Suriyeli öğrencilere yönelik ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’ yürütülecek. Mesleki ve teknik eğitim veren 50 okulda başlatılacak projeyle Suriyeli ve Türk öğrencilere yönelik örnek eğitim ortamları oluşturulacak ve öğrencilere maddi destekler verilecek.
#Milli Eğitim Bakanlığı