Güncelleme Tarihi:
Suriyeli misafirlerin en çok bulunduğu kentlerin başında yer alan Kilis'te çeşitli incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, iç savaşın başlamasıyla birlikte ülkesini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerin, geldikleri günden bu yana tüm ihtiyaçlarının karşılandığını hatırlattı.
‘FEDAKARCA ALINAN BİR KARAR’
Gül, Türkiye'nin Suriyeli misafirlerin yeme, içme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını çok kısa bir sürede karşıladığını ve sonrasında eğitim faaliyetlerine başladığını hatırlatarak, şunları söyledi:
"Örgün eğitim bağlamında okul imkânını da misafirlere açtık. Dolayısıyla 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren ülkemizde bulunan misafirlerin çocuklarının örgün eğitim bağlamında, okullarımızda eğitim hayatını sürdürmeleri için gereken imkân sağlanmış oldu. Bu çok ciddi bir imkândı ve gerçekten fedakarca alınan bir karardı. Şu an itibariyle kendi ülkesinden kopup Türkiye'ye gelen misafirler içerisinde 1 milyon 43 bin civarında okul çağı nüfusu var. Hedefimiz bu çocukların tamamının okullu olması. Çünkü eğitimin önemli ve temel hak olduğuna inanıyoruz. Devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun, olmasın bu ülkede bulunan herkesin eğitim imkânından yararlanmasını önemsiyoruz. Dolayısıyla biz bu kitleyi eğitime kazandırmak için çalışmalarda bulunduk. Şu an itibarıyla 652 bin civarında öğrenci okullarımızda ve geçici eğitim merkezlerimizde eğitim öğretim imkânından yararlanıyor.
Şu ana kadar ulaşılan kesim yüzde 62-63'leri buldu. Hedefimiz ise okul çağına gelen herkesin okul ortamından yararlanması. Okul çağındaki çocukların çeşitli tehlikelerden uzak kalabilmeleri için mutlaka okula gitmeleri gerekiyor. O yüzden kayıp bir neslin olmasını istemiyoruz. Devlet olarak bunların eğitim öğretim imkânından mahrum kalmaması için gereken çabayı gösteriyoruz ve almış olduğumuz mesafe hayli önemli. Oranın yüzde 62-63'lerden 70-80'lere çıkması için çabalıyoruz."