Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatGün Ola eseri, Süreyya Berfe'nin ilk şiir kitabı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda çocuk kitapları da yazan Süreyya Berfe, birçok ödüle layık görülmüştür. Peki, Gün Ola kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Gün Ola özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Alex Garland’ın merakla beklediğimiz son filmi “Adamlar”, Jessie Buckley’i başrolüne taşıyan huzursuz edici bir korku filmi. Panah Panahi’nin Cannes’da yarışmış ilk filmi “Yola Devam”, İran sineması takipçilerine önerilir. Restore edilmiş kopyasıyla MUBI ekranlarına gelen 1960 yapımı meşhur gerilim filmi “Hizmetçi” ise dijital platformlarda haftanın filmi.
#HAFTANIN AJANDASIMustafa Günay, ‘Şiire Felsefeyle Yönelmek’te Nâzım Hikmet’ten Attilâ İlhan’a, Turgut Uyar’dan Ülkü Tamer’e, Ataol Behramoğlu’ndan Ahmet Erhan’a usta şairlerin şiirlerini felsefeyle analiz ediyor. Kitabın ‘12 Eylül ve Şiir’ başlıklı denemesi, bu konuda yazılmış en eksiksiz yazı niteliğinde.
#Mustafa GünayŞair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç'un vefatı toplumun her kesiminde üzüntüyle karşılandı. Edebi ve düşünce hayatını "Diriliş Nesli" olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan mütefekkir Sezai Karakoç'un fikir dünyası, 1950'li yıllardan bugüne ve gelecek nesillere rehber olma özelliği taşıyor.
#Sezai KarakoçBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman Susamİngiltere’nin belki de en ikonik etkinlik mekanlarından biri olan Royal Albert Hall 150. yaşını kutluyor. Bu özel kutlama Imogen Heap’in performansıyla taçlandırılıyor. Pandemi sebebiyle 1 senedir boş olan ve etkinliklere kapalı olan Royal Albert Hall’da Imogen Heap yaptığı performanla zamanı 150 sene önceye alıyor.
#Hikmet DemirkolNecmiye Alpay’ın yeni kitabı ‘Beklediler Gitmedik’, ilkgençliğinden bugüne şiirin, şairin, ülkenin tam içinde yer almış, şiraze sahibi bir eleştirmenin izleriyle dolu. 1940’lardan bu yana, Necmiye Alpay’ın büyüteci, rehberliği ile şiirler ve şairlere ‘yaklaşıyoruz’.
#Necmiye AlpayEdebiyat, sanat ve felsefe dergisi Pathos dördüncü sayısında açılışı yirminci yüzyıl Latin Amerika şiiri dosyasıyla yapıyor ve Jose Marti'den Pablo Neruda'ya Latin şairlerin izini sürüyor. Dergi kapağına da taşıdığı çağdaş Rus kültürünün efsaneleşmiş figürü Vladimir Visotski üzerine geniş çalışmaya yer veriyor.
#PathosUrla Barbaros Köyü’nde 7, 8, 9 Eylül tarihleri arasında Oyuk Festivali’nin üçüncüsü düzenlenecek. Küratörlüğünü ünlü Sanatçı Gülfem Kessler’in yaptığı ve Dr. Filiz A.Toprak gibi ünlü sanatçıların yer aldığı festivalde en dikkat çekense Görsel Sanatlar Sergisi…
#Urla Barbaros Köyü