Güncelleme Tarihi:
Gün Ola eseri, şairin halk şiiri yolunda giden yeni bir şiir dili kurma yönelişinin ürünü olarak tanınmaktadır. Şairin Gün Ola eseri, çok fazla ses getirmiştir. Gün Ola eserindeki başarısı, diğer şiirlerinde de görülmektedir.
Gün Ola Eseri Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Gün Ola eseri herkes tarafından tanınan ve İkinci Yeni akımının şairlerinden biri olan Süreyya Berfe tarafından kaleme alınmıştır. Toplumcu gerçekçi şiir anlayışının bir ürünü olan Gün Ola eseri, İkinci Yeni'ye karşı duruşunu göstermektedir.
Gün Ola Konusu
Gün Ola eserinde Anadolu köyünde tanık olduğu dil ve dil ile iç içe geçmiş olay, koşul ve durumlarıyla anlatılmaktadır. Bununla birlikte halk ozanlarının ve Avşar ağıtlarının etkisi görülmektedir. Kendini ilk bakışta ele vermeyen benzetmeler, yalnızlık ve hüzün teması vermektedir. Farklı bir şiir anlayışı ile yazan Süreyya Berfe, politik duruşunun izlerini eserine taşımaktadır. Toplumcu şiirin halkçılaşma eğilimi açık bir şekilde görülmektedir.
Gün Ola Özeti
Toplumcu gerçekçi anlayış ile yazılmış olan Gün Ola eseri, daha çok Anadolu'yu anlatmaktadır. İkinci Yeni havasında başlayan eser, toplumsalcılığa yönelenlerin özelliklerini taşımaktadır. Kentten kaçış ve Anadolu'ya yönelişi konu alan Gün Ola eseri, Anadolu kırsalına ait detayları anlatmaktadır. Kent kökenli bir şair tarafından yazılmış olan Gün Ola eseri, kente duyulan tepkiyi açıkça ifade etmektedir. Doğayı ve doğaya yakın insanları seven Süreyya Berfe, insanları doğa aracılığı ile anlamaya çalışmaktadır.
Gün Ola Türü ve Özellikleri
Devrimci romantizm sorununa odaklanan Gün Ola eseri, devrimci romantizmin karekteristik özelliklerini yansıtmaktadır. Kırsal Türkiye'nin sorunlarının anlatıldığı Gün Ola eseri, yaşama evrenini merkez edinmektedir. Türkiye'deki ideolojik hareketlilik, günümüzde hala Gün Ola eserinde popülerliğini korumaktadır. Halkçılaşma eğiliminde olan şair, onun dilinden konuşabileceğine inandığı bir tarzda Gün Ola eserini kaleme almıştır.
Türkü ve ağıt formuna yakın olan Gün Ola eseri, Türkiye'nin sosyo-politik şartlarına çıkarım yapmaktadır. Toprağı ve doğayı seven şair, doğacı şiirler yazmaktadır. İnsanların direniş simgesi, doğa üzerinden örnek verilerek anlatılmaktadır. Her ne kadar Süreyya Berfe etkilenmediğini belirtse de Nazım Hikmet'in destansı söylemlerinin uzantısı Gün Ola eserinde görülmektedir. Gün Ola eserinde şairin kendi öz deneyimleri değil, gözlemleri yer almaktadır.