Selçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#Selçuklu DevletiSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#Konya6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazEmine Erdoğan, ev sahipliğini yaptığı ve çeşitli ülkelerin lider eşleriyle buluştuğu ‘Filistin İçin Tek Yürek’ zirvesinde, İstanbul’dan dünyaya seslendi: “Bu vahşeti durdurmak için hangi kritik ölüm eşiğini bekliyorsunuz? 40 gündür devam eden bu utanç döneminden sonra hangi hakla dünyada barışı ve adaleti, insanlığın evrensel değerlerini savunacaksınız?”
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Filistin İçin Tek Yürek" temalı Lider Eşleri Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında "Filistin'deki haksız işgal sona ermelidir. Hiçbir ideoloji masumların canından değerli değildir" dedi. Emine Erdoğan, zirvenin ardından gerçekleşen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Filistinlilerin ve İsraillilerin çocuklarını huzur ve güven içinde yetiştirebilecekleri iki devletli bir çözüm diliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İkinci turda sesimiz daha da gür çıkacak. 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanımıza verilen destek daha da artacak. Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Adil KaraismailoğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İkinci turda sesimiz daha da gür çıkacak. 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'mıza verilen destek daha da çok artacak. Adıyaman; bağımsız, bölünmez ve müreffeh Türkiye ve 'Türkiye Yüzyılı' için bir kez daha gür bir sesle 'liderimiz Recep Tayyip Erdoğan' diyecek. Kazandıklarımızı koruyacak ve inşallah daha da yükselteceğiz" dedi.
#Adil KaraismailoğluHavalar güzelleşiyor, içimiz kıpır kıpır. Artık daha çok gezmek, eğlenmek istiyoruz. Kültür-sanat dünyası da kollarını açmış bizi bekliyor. Fazıl Say’dan Johnny Depp’e sevdiğimiz sanatçıları izleyeceğimiz, en beğendiğimiz yazarların kitaplarına kavuşacağımız bir sezon başlıyor. Yeni albümler, görmemiz gereken oyun ve sergiler de cabası... Alanında uzman isimler dolu dolu geçecek günleri müjdeliyor.
#SanatFas, pandemi sonrası dünya jet-set’inin akın ettiği destinasyonlardan. Özellikle Sahra Çölü’ndeki lüks çadır kampları en büyük ziyaret sebebi. İşte beyaz eldivenli garsonların servis sunduğu, çöl ortasında yağlıboya resim derslerinin verildiği çadır kamplara dair lüks dolu anekdotlar...
#FasEdebiyatımızın önemli isimlerinden İskender Pala, yeni romanı ‘Surnâme’de ‘bir Osmanlı macerası’ hikâye ediyor. Devlet içindeki iktidar oyunlarından masum aşk sarmallarına uzanan kurgu, bir saray düğünü çevresinde gelişiyor. Hem düğünün ve devletin ihtişamı hem de iktidar çekişmelerinin acımasızlığını ve kurnazlığını aynı akış içinde gösteren Pala ile yeni romanını konuştuk. Sohbete, bir tarih yolculuğu da eşlik etti.
#İskender PalaKoca yaşlı dünyamız bugün kritik bir eşiği daha aştı. Gezegenimizin nüfusu artık 8 milyar oldu. Daha 11 yıl önce 7 milyarıncı bebeğin doğduğunu düşündüğümüzde bu hız başımızı döndürüyor. Ancak uzmanlar "Bu iş hep böyle gitmeyecek" diyor. Peki bundan önceki "milyar bebekler" bu işe ne diyor? İşte cevabı...
#Birleşmiş MilletlerKadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla bugün başladı.
#KADEMDijital müzik platformları sayesinde seslerini Türkiye’nin en uzak köşelerine ulaştırdılar. Kendi ekonomilerini oluşturup konser alışkanlıklarını değiştirdiler. Yaptıkları müziği her gün zenginleştirerek ‘geçici’ olmadıklarını kanıtlıyorlar. Zirvedeki yerini koruyan rap müzikle ilgili merak ettikleriniz bu yazıda…
#Rapİspanya Yahudileri tam 530 yıl önce, 2 Ağustos 1492’de ülkelerinden kovuldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açtığı İspanya Yahudilerinin bu süreçte yaşadıklarını 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İsman Allovi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı. Allovi, Osmanlı’nın kültürlerin yeşermesine izin verdiğini söyledi.
#İspanyaİspanya Yahudileri tam 530 yıl önce, 2 Ağustos 1492’de ülkelerinden kovuldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açtığı İspanya Yahudilerinin bu süreçte yaşadıklarını 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İsman Allovi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı. Allovi, Osmanlı’nın kültürlerin yeşermesine izin verdiğini söyledi.
#İspanyaİstifa kelimesi, kişinin bir işten ya da görevden, kimsenin baskısı altında kalmadan, kendi isteğiyle ayrılması demektir. Bu kelime eski çağlarda, en uygun şeyi yapmak ve verilen görevi yerine getirmek anlamında kullanılırdı. İdari ve iktisadi meselelerin görüşüldüğü meclislere ise divan adı verilirdi. Divan-ı istifanın ne anlama geldiğinin ve görevleri neler olduğunu derledik.
#Divan-I İstifaHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumErzurum Büyükşehir Belediyesi'nin MNG Fuarcılık ile birlikte 13-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye her alanda adeta çağ atladı” dedi.
#Murat Kurum