University of Chicago Biyolojik Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapan Doc. Dr. Neslihan Sarıgül, insan sağlığının sırlarını bir damla idrar içinde bulmanın mümkün olabileceğini belirtti. Başarılı çalışmalara imza atan Sarıgül, Hürriyet’e şunları söyledi paylaştı:
#University Of Chicago Biyolojik Bilimler BölümüGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkYaz boyunca deniz, kum ve güneşin tadını çıkaranların şimdi saçlarıyla ilgilenme vakti. Yıpranan saçlarımızı yeniden ışıltıya kavuşturabiliriz. Jürimiz saçları canlandıracak, mevsimin yıpratıcı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak en iyi 10 saç bakım yağını seçti.
#SaçYaz hasadı tezgâhlara indi ama sebze ve meyvede fiyatlar düşmedi. Bazı ürünlerin kilogram fiyatının 100 lirayı aşması dikkat çekiyor. Hürriyet’e konuşan ziraat uzmanlarına göre tabloda küresel ısınmanın da payı var. Uzmanlar aşırı sıcaklıkların tarladaki sebze ve meyveleri yaktığını; dolayısıyla daha fazla sulama ihtiyacı nedeniyle maliyetleri artırdığını söyledi. Buna mazot ve nakliye fiyatları da eklenince vatandaşın yüksek fiyatlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar fiyatların bir ay sonra düşmeye başlayacağı görüşünde.
#Sıcak HavaGünlük hayatımızda en çok kullandığımız kozmetik ürünler arasında yer alan roll-on’ların ve deodorantların meme kanseri ile ilişkisi, uzun yıllardır tıp dünyasında tartışmalara neden olan önemli bir konudur. Araştırmacıların bazıları bu ürünlerin içeriğinde kullanılan kimyasal maddelerin kanser riskini arttırdığını savunurken, bazıları da bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıtın olmadığını düşünüyor.
#Süheyla BUYRUKÇUKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaGölün kıyısındaki şifalı sularıyla ünlü kaplıca, MÖ 100 yıllarında Kaunoslular tarafından açılmış, Bizans döneminde genişletilerek konaklama tesisleri yapılmış. Antik hamamlar Köyceğiz Gölü’nün altında kalmış ama kalanlar ve suyu ruhu da bedeni de şifalandırıyor.
#KöyceğizÖnce şu bilgiyi dikkatle ve önemle bir kez daha hatırlatayım: D vitamini stoklarınız yeterli değilse ve kan tahlil raporunuzdaki D vitamini değeriniz 50’NİN ALTINDAYSA bağışıklık gücünüzün kâfi düzeyde olmadığı kesindir. Yeterli düzeyde D vitamini stokuna sahip olmak ise bağışıklık gücünüzün bir numaralı vazgeçilmezidir. İşte bu nedenle bu hafta sonunu daha önceki notlarımdan da faydalanarak yeniden D vitamini meselesine ayırıyorum. Umarım faydalı olur...
#D VitaminiGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaMevsim geçişleri, çevresel faktörler; sık yapılan fön, boya gibi işlemler hatta deniz tatili saçlarımızı yıpratıyor. Hasar gören, formunu kaybeden saçlarımızı kışa hazırlamanın tam zamanı... Uzman jürimiz en iyi saç bakım ürünlerini seçti.
#SaçSaçlar yıkandıkça yenilenir, uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenmedeki en önemli faktör ise saç yıkama yöntemi ve sıklığı… Kimileri alışkanlık gereği her sabah saçlarını yıkayarak güne başlarken, kimileri de Semiramis Pekkan’ın sosyal medyayı ikiye bölen açıklamalarında olduğu gibi haftada bir saçını yıkıyor. Peki saçlar ne sıklıkla yıkanmalı? Saç tipine göre saç yıkama sıklığı değişiyor mu? Saçları yıkarken yapılan hatalar neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikSaçlarımızın yepyeni rengiyle aynaya bakarken hissettiğimiz o duygunun tarifi yok. Bir müddet sonra ışığını yitiren, kuruyan ve kırılan saçların da yine pek yabancısı değiliz. Bu olumsuz döngüyü kırmak ise bizim elimizde. Boyama işlemi sonrası saçlarımızın bakımı aksatmamak, yepyeni bir rutinin takipçisi olmak şart. Birkaç basit ipucuyla, boyalı saçların beslenmesini ve düzenli bir şekilde uzamasını sağlayabiliriz.
#SaçAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2016 yılında hastanede çift kol nakli yaptıkları ve Türkiye'nin 4’üncü çift kol nakillisi olarak kayıtlara geçen Mustafa Sağır'ın da Adıyaman'da enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini açıkladı. Deprem bölgesinden gelecek yaralılar için hastanede hazırlık yaptıklarını belirten Prof. Dr. Özkan, “Acil olmayan tüm ameliyatları durdurduk. Yoğun bakım gerektirmeyen ameliyatlar yapılmıyor. Servis ve yoğun bakımlar şu an onlar için beklemede" dedi.
#AntalyaDünya uzun bir süredir, daha sürdürülebilir olmayı, özellikle üretimde çevreci yöntemler bulmayı tartışıyor. Çoktan harekete geçen markalar ve hayatımıza yeni giren kavramlarsa değişimin başladığını gösteriyor. Son zamanlarda sıklıkla hayvan derisine alternatif olarak sunulan vegan deri bu çözümlerden biri olabilir mi ve gerçekten sanıldığı kadar sürdürülebilir mi?
#VeganHâlâ şansınız var! Yeni yıla hayallerinizdeki vücut ölçülerine sahip olarak girebilirsiniz. Mucize de şans da tamamen sizin elinizde. “Peki ama nasıl” dediğinizi duyar gibiyim. İşte sadece yılbaşı akşamı değil bütün bir yıl boyunca hayat tarzı haline getirip uyguladığınızda idealinizdeki fiziksel görüntüye ulaşmanıza yardımcı olacak 12 öneri...
#YılbaşıDaha sağlıklı olduğu gerekçesiyle tercih edilen karton bardaklar, sıcak içecekle temas ettiği anda hastalıklara davetiye çıkarıyor. Tıbbi biyokimya uzmanı Prof. Dr. Kuçur uyardı: “Karton bardaktan içeceğe karışan ‘ağır metal’ kansızlık, hormon ve üreme bozukluğu ile kalp damar hastalıklarına neden oluyor.”
#Karton BardakTuzsuz şampuan yıpranan ve işlem gören saçların hassas şekilde temizlenmesini sağlar. İçeriğinde sodyum lauril sülfat ve sodyum lauret sülfat barındıran tuzsuz şampuan saçları besler. Tuzsuz şampuanlar paraben barındırmadığı için saça zarar vermez. Tuzsuz şampuan nedir? Faydaları ve zararları nelerdir? Tuzsuz şampuan ne işe yarar ve kimler kullanır? Ayrıntıları ile derledik.
#Tuzsuz Şampuan Nedir