Kadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 Mart100 kişiye hayatı eve sığdırdığımız karantina günlerinde en çok neyi özlediklerini, salgın bittikten sonra ilk ne yapacaklarını, bu dönemde kişisel bir muhasebe yapıp yapmadıklarını ve aldıkları yeni kararları sorduk. Cevaplar gösterdi ki; birbirimizi, sevdiklerimize sımsıkı sarılmayı, kalabalık bir sofranın etrafında toplanıp sohbet etmeyi çok özlüyoruz! Sevdiklerimize kavuşmak için gün sayıyoruz. Ama elbet bir gün buluşacağız!
#EvErkekler hamamında da performans sergiledi, genelevde de... Akıl hastanesine de girdi, morga da, mezbahaya da... Toplumun namus ve ahlak kavramlarına bakışını, erkek şiddetini, göçmenlere yapılan ayrımcılığı ilk konu edenlerden biriydi. Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Şükran Moral’la son sergisi ‘Espulsa’ vesilesiyle buluştuk.
#Evli Üç Kocalıİstanbul eylül ayıyla birlikte sanat alanında çok önemli bir viraj alıyor. Art arda açılan müzeler, bienal, sanat fuarı, fuar anlamına gelen sergiler ve öteki yan etkinliklerle birlikte bakınca İstanbul yeniden (hem beklenen hem de beklenmeyen şekilde) dünya sanat haritasına oturdu. Ne anlama geliyor bu açılım, nereden kaynaklandı? Bu soruyu serinkanlılıkla irdelemeli. Çünkü hiçbir şey bir çırpıda olmadığı gibi nedensiz bir oluşum da söz konusu değil.
#SANATTehlikeli Karım ilk bölümü ile ekran önüne çıkıyor. Oyuncuları ile dikkat çeken Tehlikeli Karım, genel konusuyla da merak ediliyor. Başrollerinde Gonca Vuslateri, Seçkin Özdemir ve Mustafa Üstündağ gibi oyuncuların yer aldığı Tehlikeli Karım, Show Tv ekranlarında izleyicilerin karşısına çıkacak. İşte, dizinin oyuncuları ve detaylı bilgiler
#Tehlikeli KarımHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriTürkiye’nin çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, bu yıl 10 yaşında. Pek çok yabancı galeri de var ama fuarın temel taşları Türkiyeli galeriler. Türkiye sanat dünyasının ve piyasasının en önemli aktörleri bu fuarın da başlıca katılımcıları. Fuar turuna çıkan bir koleksiyoncu ya da sanat izleyicisinin uğramadan geçmeyeceği bu galerilerden 10 maddelik bir liste yaptık. Küçük bir rehber niyetine.
#ContemporaryAnkara'da Gülin-Emre Dökmeci çifti, 'Aklımda Bir Delilik Var' isimli sanat koleksiyonunu ilk kez Başkentli sanatseverle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorlar. 100'den fazla sanat eserlerinin yer aldığı CerModern sergi salonundaki serg, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, iş adamları, yabancı elçilik mensupları, siyasiler, sanatçılar ve sanatseverleri bir araya getirdi. Sergi, 20 Nisan'a kadar izleyiciye açık kalacak.
Sanatçı Şükran Moral, Londra’daki dünyanın saygın müzeleri arasında bulunan Victoria & Albert Müzesi’nde açılan ve yaklaşık 5 ay sürecek olan fotoğraf sergisi ‘Light From the Middle East: New Photography’ sergisinde de Despair (Çaresizler) adlı eseriyle yer alıyor.
Sanata merak salan her gence söylenir “Sanatçı olup para kazanamazsın. Doğru düzgün bir üniversite bitir, düzgün maaşın olsun” diye. Peki, bu durum ne kadar gerçek? Sanatçılar gerçekten para kazanamıyor mu? Unutmayalım zamanında Orhan Kemal’in devlet demiryollarında gece bekçiliği, Verem Savaş Derneği’nde kâtiplik gibi birçok işte çalıştığını... ya da Sabahattin Ali’nin ekonomik sıkıntı nedeniyle kamyonculuk, Yaşar Kemal’in arzuhalcilik yaptığını...