Paylaş
436 sanatçının 1240 eserine ev sahipliği yapan Contemporary İstanbul; koleksiyonerleri, uluslararası basını ve de sanatseverleri yeni adresi Tersane İstanbul’da ağırlıyor.
Fuar, bu akşam sona erecek. Uluslararası bu tür fuarların, sergilerin en önemli yanı, dünyadaki eğilimleri, yenilikleri, girişimleri yaşadığımız ülkede görebilmek.
Bu yıl CI’nın sergisini basından izledim. Yeni ve açık mekânda açılmasını gerek ziyaretçiler gerek sanatçılar açısından çok yerinde buldum.
Tatil günleri pandeminin yasakladığı dönemlerde birçok kişinin nasıl sıkıldığını bilirim. Hele hafa sonu tatillerini sanatsal etkinliklere adamış insanların sıkıntısının derecesini tahmin edemezsiniz.
Koleksiyoncuların da bu sergiyi beklediklerini hepimiz biliyoruz, çünkü tek tek galerileri gezmenin yoruculuğu düşünüldüğünde Türk resminin önemli adlarını bir arada görebilmek sanırım alıcılar için de bir fırsattır. CI’nın bir başka yanı da sanatseverlerin sanatçılarla buluşabilmeleri, konuşabilmeleridir. Ayrıca onların kitaplarının da bu konuda meraklıların kitaplıklarını zenginleştireceklerini umuyorum.
Akbank’ın ana sponsorluğundaki 16. Contemporary İstanbul ön izlemenin ilk günü, Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansı-TGA’nın desteği ile uluslararası basın için yapılan basın toplantısıyla başladı. İngiltere, Rusya, ABD, İsviçre, Hollanda ve Almanya’dan fuar için TGA ve CI davetiyle İstanbul’a gelen 30 basın mensubunun katıldığı basın toplantısında CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, uluslararası basına, CI ve İstanbul’un geleceğini anlatan kısa bir sunum ve konuşma yaptı. Prof. Hasan Bülent Kahraman’ın konuşması ile devam eden program, Prof. Marcus Graf’ın rehberliğinde yapılan fuar gezisiyle devam etti. 16. edisyon için İstanbul’a gelen gazeteciler, üç günlük program dahilinde Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Arter, Meşher ve Contemporary İstanbul Vakfı’nın Fişekhane’de bulunan sanat alanı Cocoon’u ziyaret ettiler. Gazeteciler bunların yanı sıra İstanbul’un tarihi yapıtlarını da gezdiler.
16. CONTEMPORARY İSTANBUL’DA SANATSEVERLER NELER GÖRECEK?
* The Yard - Evdeyim Evdeyim Evdeyim: Düzenlemesi Aslı Ünal tarafından gerçekleştirilen heykel sergisi, Tersane İstanbul’un T8 binasına ve dış avlu alanına yayılan, büyük boyutlu heykeller ve yerleştirmelere yer veriyor. Sergi dahilinde 25 sanatçının katılımı ile gerçekleştirilen ‘Gelecek İçin Bayraklar’ projesinden elde edilen gelirlerle Parley for the Oceans ve TURMEPA’ya bağış yaparak kıyı ve denizlerin korunması amaçlanıyor.
* Akbank Sanat - ‘Kendine Giz/li Uzam’: Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği sergide sanatçı Ben Willikens ve Bernar Venet’nin eserleri yer alıyor.
* Hepsiburada - ‘Akrasia’: Contemporary İstanbul ve Hepsiburada işbirliğinin ilk adım sergisi olan ‘Akrasia’da 14 kadın sanatçı Azade Köker, Begüm Yamanlar, Belkıs Balpınar, Devran Mursaloğlu, Ebru Döşekçi, Ebru Uygun, Efsun Erkılıç, Günnur Özsoy, Gonca Kopuz, Hayal İncedoğan, Jennifer İpekel, Neriman Polat, Şerife Bilgili Ercantürk ve Şükran Moral’ın eserleri yer alıyor. Serginin geliri Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak.
* Tosyalı Holding - ‘100 Yaşındaki Heykelci: İlhan Koman’: Tosyalı Holding’in desteğiyle İlhan Koman’a ait dört eser, ustanın doğumunun 100. yılında fuarı izleyicileriyle buluşuyor.
* Nef - Sıtkı Kösemen ‘Dönüşümler’: Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen’in 1973-1989 yılları arasında Bodrum’da çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, Kösemen’in bakış açısıyla zamandan bağımsız şekilde ortaya konulan bir Bodrum günlüğünü yansıtıyor.
* Yıldız Holding - Ekrem Yalçındağ & Burhan Doğançay: Yıldız Holding sergi alanında gerçekleşen sergide de sanatseverler, bu iki önemli sanatçının eserlerine Ekrem Yalçındağ gözünden bir düzenlemeyle birlikte bakacaklar.
Paylaş